2017 Olumbra, Umbria Rosso, Umbrien, Italien

  • Drue Sangiovese, Merlot
  • Distrikt Umbrien, Italien
  • Årgang 2017
  • Vol. 14,5%

Umbrien bærer blandt italienerne tilnavnet ”Italiens grønne hjerte”, og når man kører igennem regionens kuperede landskab med dets symfoni af frodige skove, idylliske vandløb, sirlige vinmarker og vidtstrakte olivenlunde, forstår man hvorfor. Umbrien er støvlelandets mest landlige område, der med sin placering midt i Italien er den eneste region i landet, der ikke grænser op til et hav eller et af Italiens nabolande. Her er bjergtoppe på 2000 meter, men det meste af regionen er lavt bjergland med højder på op til 500 meter som bevirker, at sommeren normalt ikke er så stegende hed som fx i Rom.

Til gengæld rummer Umbriens IGT appellation et stort antal robuste, pålidelige rødvine, som man typisk vil få skænket i glasset på en af egnens mange familie-restauranter eller fortræffelige pizzeriaer. Umbria Rosso er klassiske, røde madvine ─ fyldige, kødfulde, velsmagende og let drikkelige, der løfter nydelsen af måltidet et trin højere mod himlen og ikke gør vinenes univers mere indviklet end godt er. Umbria Rosso IGT forener det traditionelle og det moderne såvel i form af tilladte druetyper, hvor italienske sorter som Sangiovese og Montepulciano går hånd i hånd med internationalt kendte og populære sorter som Cabernet Sauvignon og Merlot, og moderne teknik i vinkælderen.

Vinen:

Olumbra er produceret af Tenute Paolo e Antonella Presciutti i byen Bevagna ikke langt fra Umbriens hovedstad Perugia. Det er første gang den lille vingård sender en vin ud på det internationale marked.  Funklende rubinrød i glasset præsenterer Olumbra næsen for en intens duft af sorte kirsebær med et strejf af kirsebærlikør. Den kraftfulde smag af sort bærfrugt har en behagelig frisk syrlighed og mineralitet, som afbalancerer den velvoksne alkoholstyrke (14,5 vol.%), mens den lange eftersmag slutter af med en fast tanninfinale.

 

Maden:
Olumbra ville være det perfekte valg til en af Umbriens populære specialiteter, vildsvinesteg, hvis man ellers kan få fat i et stykke vildsvin. Det kan knibe her i landet, men er ikke svært i Umbrien, hvis skove vrimler med vildsvin. I dansk sammenhæng vil en gang krydrede romerske kødboller serveret med pasta og tomatsovs være et godt valg med italiensk kolorit.