2017 Espirito do Côa, Rui Reboredo Madeira, Douro, Portugal

- Drue Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
- Distrikt Douro, Portugal
- Årgang 2017
- Vol. 13,5%
Etikettens stiliserede rensdyr er logo for ”Parque Arqueológico do Vale do Côa” ─ en af de 16 lokaliteter i Portugal, der har fået UNESCO verdensarvs-status. Stenalder-kunsten i Côa-dalen findes langs de sidste 17 kilometer af Côa-floden før den når udløbet i Douro-floden. Douro-dalen er hjemsted for ét af verdens ældste vinområder, der har fået UNESCO verdensarv-status som et smukt kulturlandskab karakteriseret af terrasse-formede bjergsider tilplantet med vinstokke, der hælder ned mod den bugtende Douro-flod. Det er her, druerne samler saft og kraft til den berømte Portvin, men Douro-dalens blå druer står også for nogle af de bedste, portugisiske rødvine. Vinbondens beslutning om høsten skal være Douro rødvin eller portvin definerer gæringsprocessen. Når målet er rødvin får gærcellerne lov til at omsætte hovedparten af druernes sukker til alkohol, mens druerne bliver til portvin hvis gæringen stoppes ved tilsætning af druesprit mens der stadig er masser af druesukker tilbage i mosten. Vinmager Rui Reboredo Madeira har som mål at dele sin passion for Dourodalen gennem sine vine, der i de varme sommermåneder opsuger bjergsidernes aromaer af jordbundens glimmerskiffer og våd granit sammen med klipperoser og andre vækster i bjergsidernes lave krat.
Vinen:
Espirito do Côa er lavet på 40% Tinta Roriz (kendt som Tempranillo i Spanien), 30% Touriga Franca (saftig lethed og elegance) og 30% Touriga Nacional (kraftig smagsfylde og tanniner). Purpursort i glasset byder vinen på en rig duft af krydderier og rød og sort bærfrugt, der genfindes i den fyldige smag sammen med toner af mørk chokolade og mokka, en frisk syrebalance, tempereret alkoholstyrke (13,5 vol.%) og faste, modne tanniner.
Maden:
Dourodalens glødende sol har givet Espirito do Côa saft, kraft og fylde nok til at ledsage en peberbøf krydret med en blanding af knust sort peber, knust rosenpeber og cayennepeber eller en hakkebøf, hvor oksefarsen er krydret med chili, rosenpeber og persille, serveret med kartofler og marinerede, grønne bønner.