2017 Duke of Wellington No. 1 Pinotage, Western Cape, Sydafrika

  • Drue Pinotage
  • Distrikt Western Cape, Sydafrika
  • Årgang 2017
  • Vol. 14%

Duke of Wellington Pinotage er navngivet efter Arthur Wellesley, den første hertug af Wellington, der blev skrevet ind i det britiske imperiums historie efter sejren over Napoleon i slaget ved Waterloo i 1815. Wellington Wines, der står for produktionen af vinen, har adresse i byen af samme navn ─ en af Sydafrikas pittoreske vinbyer. Wellington ligger 45 minutters kørsel fra Cape Town gennem et smukt landskab, hvor vinmarker og frugtplantager fra tid til anden afløses af forrevne bjergmassiver. 

Wellingtons historiske bygningen og vingårde afspejler dalens trehundredårige historie. Byen hed oprindelig ”Limiet Vallei”, fordi dalen i starten af 1800-tallet dannede grænse mod nord. Omkring 1699 blev dalen hjemsted for free burghers(frie borgere indvandret fra Holland) og huguenotter(protestanter flygtet fra Frankrig). Der var flere huguenotter bosat her end noget andet sted i Kap-provinsen. Navnet Wellington fik byen senere ved et initiativ fra Dronning Victoria.

Vinen:

 En af indbyggerne i Wellington var Abraham Izak Perold, den første professor i vitikultur ved Stellebosch Universitet, der i 1925 stod bag den vellykkede krydsning af Pinot Noir med Cinsault (Hermitage). Resultatet var druen Pinotage, der i dag har status af signaturdrue i Sydafrika. Specielt før i tiden gjorde mange Pinotage-vine sig uheldigt bemærket med toner af brændt bildæk /sprøjtelak/kamfer i deres duftpalet, men Duke of Wellington har mange af druetypens dyder og ingen af dens lyder: violet i glasset med en indbydende duft af jordbær, kirsebær og mørk chokolade, en harmonisk smagspalet af sorte bær, regnvåd muld og mineralske toner krydret med vanilje fra egefadet. Vinen har god længde og slutter med et fast tanningreb. Klassisk Pinotage.   

Maden: 

Duke of Wellington har den fylde og tyngde der skal til at ledsage den hertugens yndlingsret: Beef Wellington ─ en vaskeægte klassiker med et godt stykke oksemørbrad pakket ind i svampe, foie gras og butterdej og serveret med ovnkartofler med krydderurter og sauce bordelaise. Mindre kan gøre det, og for en sydafrikaner ville en braaimed grillstegt kød og grøn salat være et perfekt valg