2016 Hilanda Monastrell, Jumilla, Spanien

  • Drue Monastrell
  • Distrikt Jumilla, Spanien
  • Årgang 2016
  • Vol. 14%

Hilanda Termino De Arriba Monastrell, som er vinens fulde navn, refererer til et stednavn i Jumilla  i Murcia-regionen vest for havnebyen Alicante. Jumilla har fastlandsklima hvilket i det spanske højland betyder lange, hede somre og kolde vintre med risiko for nattefrost frem til marts. Godt 32.000 ha af Jumillas højdedrag er plantet til med vinstokke, og der er for tiden registreret ca. 3.000 vinavlere. Bodegas Alceño har været i familiens eje siden 1870, hvilket gør vinhuset til et af distriktets ældste. Vingården er grundlagt af den initiativrige vinhandler Roque Martinez sammen med to partnere, og vinhuset er også kendt under navnet Bodegas Pedro Luis Martinez.  Selv om bodegaen tilbage i 1870 var den første af sin slags i Jumilla til at handle med vin, var det først i år 2000 bodegaen begyndte at lave og tappe deres egne vine. Jumilla blev angrebet af vinlusen i slutningen af 1980’erne, godt 100 år senere end resten af Spanien, så de gamle vinstokke måtte rykkes op og nye vinplanter blev podet på resistente, amerikanske rodstokke. Til alt held faldt valget på Monastrell ─ en druesort der er eminent egnet til distriktets jordbund og klima, og aktuelt er 336 ha af bodegaens samlede vinmarksareal på400 ha plantet til med Monastrell.

Vinen:

I glasset er Hilanda Monastrell smuk violet med duft af fuldmoden, sort bærfrugt krydret med vanilje fra 12 måneders fadlagring. Vinens generøse smagsfylde, komponeret af sorte bær, let bitter chokolade og mokka, slutter af med en frisk syre og silkeglatte tanniner.

 Maden:

Hilanda Monastrell har hvad angår frugtsødme og smagsfylde en del til fælles med den californiske Zinfandel, og begge vintyper er da også særdeles velegnede til alt godt fra grillen med hvad dertil hører af søde, krydrede grillsaucer. Skal det være ægte spansk er et tapas-gæstebud et godt valg .