2018 Jean Geiler Riesling, Alsace, Frankrig

  • Drue Riesling
  • Distrikt Alsace, Frankrig
  • Årgang 2018
  • Vol. 12%

Mange danskere har gode minder om en skøn sommerferie til Alsace, hvor udbuddet af udsøgte vine og egnsretter suppleres af pittoreske vinbyer, hvis bindingsværkshuse med blomsteraltaner indbyder til gåture på toppede brosten med udsigt til grønne vinmarker.. Parce que je le vaux bien─ fordi jeg fortjener det, som de siger i Frankrig. Alsace har Frankrigs ældste vinrute, som siden 1953 har strakt sig over 170 kilometer fra nord til syd gennem vinmarker og små byer.

Ni ud af ti vine fra Alsace er hvide. Vinenes etiketter med enkle oplysninger, er lette at forstå. I modsætning til de fleste andre franske vindistrikter rummer en flaske vin fra Alsace kun én druesort, der angives tydeligt på etiketten. Højest i hierarkiet ligger Riesling, der regnes for hvidvinsdruernes konge. Jean Geiler høster sine Riesling druer fra marker omkring byen Ingersheim, hvor jordbunden har netop den kombination af mergel og kalksten, som Riesling foretrækker. Høsten startede i midten af september 2018, og efter afsluttet gæring lagrer den unge vin i mange måneder på sit bundfald i store ståltanke. Kontakten med bundfaldet af druekvas og gærrester er med til at give vinen struktur og karakter. Foråret 2019 blev vinen tappet på flaske og er nu helt på toppen. Med alderen vil mange Riesling vine udvikle goût petrol─ en lidt petroleumsagtig duft og smag, som er højt værdsat af vinkendere, men som får andre, der ikke bryder sig om dette aromaislæt, til at foretrække ung Riesling.

Vinen

I glasset fremstår Jean Geiler Riesling med en strågul farve og en oplivende duft af grønne æbler, fersken og lime. Den krystalklare, rene smag af gul stenfrugt og citrus med stringent mineralitet, moderat alkoholstyrke (12,0 vol.%) og madvenlig tørhed er typisk for en Riesling fra Alsace i modsætning til fx Riesling fra Mosel, der næsten altid har et element af frugtsødme. Fælles for alle Riesling vine er den knivskarpe syre i afslutningen, som renser ganen og frisker op i munden.

Maden

Ingen gør det bedre end Riesling når det handler om at ledsage alt godt fra havet og retter med friske grøntsager med sprødhed, friskhed, finesse, og flygtige aromaer. Men Riesling har også styrken til at ledsage hvidt kød, fx  Coq au Riesling– en smagfuld klassiker fra Alsacekøkkenet, hvor kyllingen får kærlig omsorg i gryden i form af en frisk Riesling.