2018 Turtle Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough New Zealand

  • Drue Sauvignon Blanc
  • Distrikt Marlborough New Zealand
  • Årgang 2018
  • Vol. 12,5%

Historien om hvordan den grønne Sauvignon Blanc kom til vindistriktet Marlborough er et sandt vin-eventyr, hvis korte version kunne være skrevet af Julius Cæsar: Veni, vidi, vici ─ jeg kom, jeg så, jeg sejrede. New Zealands placering på jordkloden, mellem 33. og 45. breddegrad, svarer på den nordlige halvkugle til området mellem Alsace og Sicilien: klassisk vin-terroir med andre ord, men køligere end i Europa på grund af Stillehavets kolde havstrømme. De første europæiske nybyggere plantede vinstokke ved deres ankomst i 1850’erne. Men så gik udviklingen i stå. Perioden fra omkring år 1900 til starten af 1970’erne var præget af en stærk afholdsbevægelse, de engelske indvandreres forkærlighed for godt øl, sygdom i vinmarkerne og mindreværdige druesorter.

i 1973 plantede Frank Yukich de første Sauvignon Blanc vinstokke i Marlborough-distriktet i det nordøstlige hjørne af Sydøen. Vinstokkene blev sat i jorden midt mellem marker med får og kvæg og til stor undren for alle eksperter.  Men nyplantningen af Sauvignon Blanc var et resultat af grundige forundersøgelser med jordprøver, klimaforhold og andre data, der indgår i det franske begreb ”terroir”. Analysen dokumenterede Marlboroughs potentiale som ”cool-climate” vinområde. Med sin eksplosive bouquet, hvis spektrum går fra nyslået græs, solbærblade og grøn peber til stikkelsbær og hyldeblomst, skabte Sauvignon Blanc en helt ny vinstil. Vinens karakteristiske aromapalet skyldes det forhold, at Marlborough-druerne har den tredobbelte koncentration af methoxypyraziner (duftstoffer med de særlige ”grønne” aromaer) sammenlignet med Sauvignon Blanc druer fra andre vindistrikter.

Vinen:

I glasset funkler vinen med grønne glimt, mens en intens aroma af hyldeblomst, tomatstilk og lime giver duftindtrykket fuld skrue. Vinens livfulde, læskende smag har toner af stikkelsbær, kiwi og passionsfrugt og udmærker sig ved sin længde, fine balance og en knivskarp syre i afslutningen.

Maden

Kombinationen af Sauvignon Blancs urteagtige aroma og flotte, effektive syre gør den til en unik madvin, der som få andre vintyper er velegnet til at ledsage salater marineret i olie og eddike eller citron. Vinen er også perfekt til fisk og skaldyr .