Ribera del Douro omtales som Spaniens bedste rødvinsdistrikt. Nogle sammenligner endda med Haut Medoc i Bordeaux. Måske fordi vinene er lige så stilrene, elegante og holdbare som de berømte klassificerede franske vine. Men desværre
også lige så dyre. Det er en bemærkelsesværdig udvikling, der har skabt succesen. I virkeligheden er det en gammel historie. Allerede i 1864 var der en vingårdsejer der på sine marker langs Doero floden lavede det, der blev kendt som Spaniens bedste vin. Den blev solgt under navnet Vega Sicilia. Det inspirerede dog ikke nabovinbønderne. De fortsatte med at lave simpel vin og sælge den til dem
der kom forbi. Først efter Franco’s død (1975) fik man lyst til at lave kvalitetsvin langs bredderne af Duerofloden, og fra 1982 fik man godkendt oprindelses garantien Ribera del Duero. Og siden er der bare gået derudaf.
Det er Tempranillo druen, som er nærmest eneherskende. Højlandet byder på ideelle betindelser, med varme dage og kolde nætter. Jorden er perfekt. Masser af limsten
og kalk giver en fornem kombination af elegance og harmoni mellem sukker og syre. De bedste har et fantastisk lagringspotentiale, og det har naturligvis været med til at stadfæste berømmelsen. Mulighederne for at lave noget stort bliver heldigvis udnyttet nu. Vi er i regionen Castilla y León ca. godt og vel 100 kilometer
fra Madrid. Det kaldes for det oprindelige Spanien. Det er den katolske kirkes højborg. Hovedbyen er Valladolid. Vinen kommer fra en familieejet vingård La Ventosilla, der ligger tæt på Burgus.
Det er 100% Tempranillo (lokalt kaldet Tinto Fino) der høstes med håndkraft. Samtidig foretages en nøje sortering, så man undgår umodne druer og råd. Mosten gærer langsomt ved 29 grader (tre uger). Der efter filtreres den ganske let og får så lov at lagre 6 måneder på træfade (roble). Vinen tappes og hviler et halvtår i kælderen før den sendes ud i den store verden.
I glasset lokker vinen med et indbydende skær af dybrød purpur med violette reflekser. Næsen er forbavsende frugtrig med balsamiske pift der giver liv og kant. Egetræ ligger som et fint bagtæppe. Smagen er rund og fyldig og bliver lang tid
i munden.
Tips til servering
Perfekt til alt med lam.