Juni måneds kasse

2023 Cuvée Élysique, Les Vignerons De Camplong, IGP Pays D’Oc, Frankrig

Drue: Marselan

Distrikt: Pays D’Oc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol:15%

Homer skildrede Elysion som lykkelandet, hvis indbyggere levede et liv uden jordiske bekymringer.  Deres vin har været elysisk, hvilket vil sige paradisisk, så Cuvée Élysique har noget at leve op til! De 30 vinbønder, som udgør kooperativet ”Cave des Vignerons de Camplong”, har mere end 50 års erfaring med at lave vin på Lagrasse højsletten. Deres vinmarker ligger i læ bag Mont Alaric i et bjergrigt område af Corbieres tæt ved Lagrasse − en af de kønneste landsbyer i Frankrig. Områdets fattige rødlige lerjord, terra rossa, hvis farve opstår ved forvitring af jordens jernholdige mineraler, er kun egnet til vinavl, som har været en levevej for den lokale befolkning i mange århundreder. Mere end 90 pct. af kooperativets vinmarker har status som Corbières AOP (Appellation d'Origine Protegée), og en betydelig del af vinstokkene er over 50 år gamle.

Vinen

Spørgsmålet er derfor hvorfor denne cuvée kun har status som IGP som i rangorden er placeret mellem almindelig ”vin de table” og AOP? Svaret ligger i brugen af druesorten Marselan, der så dagens lys i 1961. Hensigten var at skabe en sort der gav store druer og et højt høstudbytte, men resultat var små klaser. I vore dage, hvor man går mere efter kvalitet frem for kvantitet, er Marselan blevet interessant for vinbønderne– ikke mindst fordi sorten ikke er særlig følsom over for angreb af råd, svamp og skadedyr. Efter 48 timers udblødning af skallerne gæres den røde most i løbet af 8 dage uden efterfølgende fadlagring. I glasset imponerer Marselan med en dyb, violet farve med toner af purpur og en indbydende duft af solbær med et strejf af tobak. Smagen præges af generøs, sort bærfrugt med et stænk af mørk chokolade og en fyrig alkoholstyrke mens Marselan-druens ”Cabernet Sauvignon gener” giver vinen dybde, længde og struktur.

Maden

Cuvée Elysique vinens himmelske smagsfylde og velplejede balance giver den en særdeles bred anvendelighed, hvor det er vanskeligt at træffe et dårligt valg. Flere eksperter nævner lam som en af de mest interessante muligheder.

*indeholder sulfitter

2023 Rué Nebbiolo, Langhe DOC, Piemonte, Italien

Drue: Nebbiolo

Distrikt: Langhe DOC, Piemonte, Italien

Årgang: 2023

Vol:13,5%

Syd for Alpernes hvide bjergtoppe ligger Piemontes bølgende landskab af små og store bakker; et smukt område med et væld af slotte og hyggelige vinbyer. Sydvest for byen Alba, der sammen med Beaune i Bourgogne er en af de byer, som en vinelsker bør besøge mindst en gang i sit liv, ligger Langhe-distriktet. Langhe er berømt for sine hvide trøfler, der lever på rødderne af områdets egetræer. Men for mange af os handler det allermest om vinmarkerne på Langhes bakkeskråninger, der leverer Nebbiolo-druer til nogle af verdens mest velanskrevne vine bl.a. Barolo. Barolo bringer dog to problemer med sig sammen med sit ry som kongernes vin og vinenes konge. Det første problem er prisen. Det andet problem er behovet for lagring i kælderen, før vinen dukker frem fra sit panser af tanniner. Men så er det jo heldigt, at Langhe-området har mange vinmarker, som ligger uden for de berømte distrikter, og hvor man må lave DOC vine på Nebbiolo efter et veldefineret regelsæt. Her er priserne ikke pustet op af verdensberømmelsen, og da vinen er lagret seks måneder på fad og et lille årstid på flaske hos producenten, behøver den ikke flere års yderligere lagring i din kælder, men den klarer nemt at være på toppen de næste 3-4 år.

Vinen

Antiche Cantine Borgo Lame har høstet druerne fra sine marker omkring Frazione San Matteo omkring vest for Alba. Jordbunden her er rig på kalk, og for at øge kvaliteten af vinen har man begrænset høstudbyttet til under 80 hl/ha. Druerne gæres i ståltank ved 28-30 °C i løbet af to uger og den unge vin lagres et halvt år på egefad. Vinen i glasset har den tyndskallede Nebbiolo-drues lyse, rubinrøde farve og en indbydende duft af violer, hindbær og kirsebær, Den livlige smag af rød bærfrugt og lakrids slutter med et raskt svirp af druens klassiske tanniner. En typerigtig Langhe Nebbiolo hvor man kan nyde vinens ungdommelige friskhed og vitalitet.

Maden

Som mange italienske rødvine er Langhe Nebbiolo skabt til at blive skænket og drukket til mad. Rué Nebbiolo er den fødte ledsager til retter med trøfler, men mindre luksuriøse forslag som en klassisk, italiensk ossobuco vil også være en velegnet ret.

*indeholderr sulfitter

2023 La Doncella de las viñas, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

Drue: Tempranillo

Distrikt: Castilla, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

La Doncella har fået sit navn fra myten om en ung kvinde med vinløv i håret, der går tur i vinmarkerne ved solnedgang. Bodegas Familia Conesa har sine vinmarker ved byen El Bonillo i Campo de Montiel distriktet i provinsen Albacete. Her er vi i La Mancha, midt på den castilianske højslette, hvor betingelserne for vinstokkene på alle måder er ekstreme: et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Ikke desto mindre ligger godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker her på højsletten, hvor vejret er for tørt og barskt til at råd og skimmel kan trives, så der kan avles vin her uden brug af sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med fuld sol fra morgen til aften, og en beplantning af vinstokkene i et skakbræt-mønster med 2,5 meters afstand til nabo-vinstokkene i alle retninger giver stokkenes rodnet adgang til vandreserver i undergrunden.

Vinen

Tempranillo kan godt lide varme sommerdage, men til gengæld yder den sit bedste når nætterne er kolde, hvilket passer perfekt med forholdene på vinmarker i 600 meters højde. Efter høsten afstilkes druerne og gæres i rustfri ståltanke ved en temperatur på kun 12 °C. Den lave temperatur i kombination med udvalgte gærtyper giver et langvarigt forløb af gæringsprocessen med fuld ekstraktion af farve- og aromastoffer fra drueskallerne. Efter gæringen modner den unge vin på fade af fransk eg i tre måneder, hvilket giver vinen den spanske ”Roble” klassifikation.  

Vinen i glasset er dyb violet med en generøs duftpalet sat sammen af kirsebær og brombær med et strejf af kakao og vanilje. Smagen af sødmefuld, sort bærfrugt og julekagekrydderier har god balance og en flot smagsfylde, der munder ud i en lang finale med modne, glatpolerede tanniner. En herlig, ung Tempranillo, der har befundet sig godt på højsletten, og som forkæler dine sanser fra start til slut.

Maden

Prøv en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse, eller server den til en omgang tapas.

*indeholder sulfitter

2023 Les Barryes Laudun, Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Drue: Grenache, Syrah

Distrikt: Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

 I 1922 fandt en gruppe vinbønder fra egen omkring Rocquemaure på at slutte sig sammen og bygge en stor vinkælder, hvor de i fællesskab kunne lave god Rhônevin af deres druer. Kooperativet består i dag af 60 vinbønder, der passer og plejer deres marker i samarbejde med Roquemaures vinmager Armelle Rouault, der også står for inspektion af hver enkelt mark lige før høsten for at sikre, at druerne opfylder nøje specificerede krav til optimal kvalitet. Et målrettet samarbejde har sikret, at der år for år bruges stadig mindre sprøjtemidler. Roquemaure ligger i hjertet af Rhônedistriktet, lige vest for Rhône, mellem to verdensberømte vinområder: Châteauneuf-du-Pape, på den anden side af floden mod øst, og rosédistriktet Tavel mod sydvest. Den grusede jord er rig på ler og kalksten, og der har været dyrket vin her siden romertiden. De ældste vinstokke er plantet af ejernes bedsteforældre.

Vinen

Les Barryes Laudun er lavet på 60% Grenache og 40% Syrah. Den historiske bygning fra 1922, der huser vinkælderen, er stadig hjertet for vinifikationen, der starter med syv dages gæring, hvor mosten to gange om dagen pumpes fra bunden af karret over druerne i toppen for at udtrække farve- og garvestoffer fra drueskallerne. Efter gæringen lagrer vinen 3-4 uger på skallerne i store cementtanke, som ikke er følsomme for udsving i døgnets temperatur, og som, i modsætning til lagring på egefade, har vist sig at være gode til at bevare vinens naturlige, frugtige karakter. Der er da heller ikke fadtoner at spore i Les Barryes Lauduns indbydende duft af brombær, kirsebær og julekagekrydderier. En dyb, violet farve vidner om vinens ungdom, men oplevelsen i munden demonstrerer, at vinen er drikkeklar med en lækkert krydret smagsfylde sat sammen af sorte kirsebær og et strejf af peber med runde, modne tanniner.

Maden

Den dejlige Rhônevin vil være skøn til en lammekølle med rosmarin og den vil være en oplagt ledsager til alt godt fra grillen.

*indeholder sulfitter

2023 Cuvée Élysique, Les Vignerons De Camplong, IGP Pays D’Oc, Frankrig

2023 Rué Nebbiolo, Langhe DOC, Piemonte, Italien

Drue: Marselan

Distrikt: Pays D’Oc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol:15%

Homer skildrede Elysion som lykkelandet, hvis indbyggere levede et liv uden jordiske bekymringer.  Deres vin har været elysisk, hvilket vil sige paradisisk, så Cuvée Élysique har noget at leve op til! De 30 vinbønder, som udgør kooperativet ”Cave des Vignerons de Camplong”, har mere end 50 års erfaring med at lave vin på Lagrasse højsletten. Deres vinmarker ligger i læ bag Mont Alaric i et bjergrigt område af Corbieres tæt ved Lagrasse − en af de kønneste landsbyer i Frankrig. Områdets fattige rødlige lerjord, terra rossa, hvis farve opstår ved forvitring af jordens jernholdige mineraler, er kun egnet til vinavl, som har været en levevej for den lokale befolkning i mange århundreder. Mere end 90 pct. af kooperativets vinmarker har status som Corbières AOP (Appellation d'Origine Protegée), og en betydelig del af vinstokkene er over 50 år gamle.

Vinen

Spørgsmålet er derfor hvorfor denne cuvée kun har status som IGP som i rangorden er placeret mellem almindelig ”vin de table” og AOP? Svaret ligger i brugen af druesorten Marselan, der så dagens lys i 1961. Hensigten var at skabe en sort der gav store druer og et højt høstudbytte, men resultat var små klaser. I vore dage, hvor man går mere efter kvalitet frem for kvantitet, er Marselan blevet interessant for vinbønderne– ikke mindst fordi sorten ikke er særlig følsom over for angreb af råd, svamp og skadedyr. Efter 48 timers udblødning af skallerne gæres den røde most i løbet af 8 dage uden efterfølgende fadlagring. I glasset imponerer Marselan med en dyb, violet farve med toner af purpur og en indbydende duft af solbær med et strejf af tobak. Smagen præges af generøs, sort bærfrugt med et stænk af mørk chokolade og en fyrig alkoholstyrke mens Marselan-druens ”Cabernet Sauvignon gener” giver vinen dybde, længde og struktur.

Maden

Cuvée Elysique vinens himmelske smagsfylde og velplejede balance giver den en særdeles bred anvendelighed, hvor det er vanskeligt at træffe et dårligt valg. Flere eksperter nævner lam som en af de mest interessante muligheder.

*indeholder sulfitter

Drue: Nebbiolo

Distrikt: Langhe DOC, Piemonte, Italien

Årgang: 2023

Vol:13,5%

Syd for Alpernes hvide bjergtoppe ligger Piemontes bølgende landskab af små og store bakker; et smukt område med et væld af slotte og hyggelige vinbyer. Sydvest for byen Alba, der sammen med Beaune i Bourgogne er en af de byer, som en vinelsker bør besøge mindst en gang i sit liv, ligger Langhe-distriktet. Langhe er berømt for sine hvide trøfler, der lever på rødderne af områdets egetræer. Men for mange af os handler det allermest om vinmarkerne på Langhes bakkeskråninger, der leverer Nebbiolo-druer til nogle af verdens mest velanskrevne vine bl.a. Barolo. Barolo bringer dog to problemer med sig sammen med sit ry som kongernes vin og vinenes konge. Det første problem er prisen. Det andet problem er behovet for lagring i kælderen, før vinen dukker frem fra sit panser af tanniner. Men så er det jo heldigt, at Langhe-området har mange vinmarker, som ligger uden for de berømte distrikter, og hvor man må lave DOC vine på Nebbiolo efter et veldefineret regelsæt. Her er priserne ikke pustet op af verdensberømmelsen, og da vinen er lagret seks måneder på fad og et lille årstid på flaske hos producenten, behøver den ikke flere års yderligere lagring i din kælder, men den klarer nemt at være på toppen de næste 3-4 år.

Vinen

Antiche Cantine Borgo Lame har høstet druerne fra sine marker omkring Frazione San Matteo omkring vest for Alba. Jordbunden her er rig på kalk, og for at øge kvaliteten af vinen har man begrænset høstudbyttet til under 80 hl/ha. Druerne gæres i ståltank ved 28-30 °C i løbet af to uger og den unge vin lagres et halvt år på egefad. Vinen i glasset har den tyndskallede Nebbiolo-drues lyse, rubinrøde farve og en indbydende duft af violer, hindbær og kirsebær, Den livlige smag af rød bærfrugt og lakrids slutter med et raskt svirp af druens klassiske tanniner. En typerigtig Langhe Nebbiolo hvor man kan nyde vinens ungdommelige friskhed og vitalitet.

Maden

Som mange italienske rødvine er Langhe Nebbiolo skabt til at blive skænket og drukket til mad. Rué Nebbiolo er den fødte ledsager til retter med trøfler, men mindre luksuriøse forslag som en klassisk, italiensk ossobuco vil også være en velegnet ret.

*indeholderr sulfitter

2023 La Doncella de las viñas, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

2023 Les Barryes Laudun, Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Drue: Tempranillo

Distrikt: Castilla, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

La Doncella har fået sit navn fra myten om en ung kvinde med vinløv i håret, der går tur i vinmarkerne ved solnedgang. Bodegas Familia Conesa har sine vinmarker ved byen El Bonillo i Campo de Montiel distriktet i provinsen Albacete. Her er vi i La Mancha, midt på den castilianske højslette, hvor betingelserne for vinstokkene på alle måder er ekstreme: et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Ikke desto mindre ligger godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker her på højsletten, hvor vejret er for tørt og barskt til at råd og skimmel kan trives, så der kan avles vin her uden brug af sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med fuld sol fra morgen til aften, og en beplantning af vinstokkene i et skakbræt-mønster med 2,5 meters afstand til nabo-vinstokkene i alle retninger giver stokkenes rodnet adgang til vandreserver i undergrunden.

Vinen

Tempranillo kan godt lide varme sommerdage, men til gengæld yder den sit bedste når nætterne er kolde, hvilket passer perfekt med forholdene på vinmarker i 600 meters højde. Efter høsten afstilkes druerne og gæres i rustfri ståltanke ved en temperatur på kun 12 °C. Den lave temperatur i kombination med udvalgte gærtyper giver et langvarigt forløb af gæringsprocessen med fuld ekstraktion af farve- og aromastoffer fra drueskallerne. Efter gæringen modner den unge vin på fade af fransk eg i tre måneder, hvilket giver vinen den spanske ”Roble” klassifikation.  

Vinen i glasset er dyb violet med en generøs duftpalet sat sammen af kirsebær og brombær med et strejf af kakao og vanilje. Smagen af sødmefuld, sort bærfrugt og julekagekrydderier har god balance og en flot smagsfylde, der munder ud i en lang finale med modne, glatpolerede tanniner. En herlig, ung Tempranillo, der har befundet sig godt på højsletten, og som forkæler dine sanser fra start til slut.

Maden

Prøv en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse, eller server den til en omgang tapas.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah

Distrikt: Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

 I 1922 fandt en gruppe vinbønder fra egen omkring Rocquemaure på at slutte sig sammen og bygge en stor vinkælder, hvor de i fællesskab kunne lave god Rhônevin af deres druer. Kooperativet består i dag af 60 vinbønder, der passer og plejer deres marker i samarbejde med Roquemaures vinmager Armelle Rouault, der også står for inspektion af hver enkelt mark lige før høsten for at sikre, at druerne opfylder nøje specificerede krav til optimal kvalitet. Et målrettet samarbejde har sikret, at der år for år bruges stadig mindre sprøjtemidler. Roquemaure ligger i hjertet af Rhônedistriktet, lige vest for Rhône, mellem to verdensberømte vinområder: Châteauneuf-du-Pape, på den anden side af floden mod øst, og rosédistriktet Tavel mod sydvest. Den grusede jord er rig på ler og kalksten, og der har været dyrket vin her siden romertiden. De ældste vinstokke er plantet af ejernes bedsteforældre.

Vinen

Les Barryes Laudun er lavet på 60% Grenache og 40% Syrah. Den historiske bygning fra 1922, der huser vinkælderen, er stadig hjertet for vinifikationen, der starter med syv dages gæring, hvor mosten to gange om dagen pumpes fra bunden af karret over druerne i toppen for at udtrække farve- og garvestoffer fra drueskallerne. Efter gæringen lagrer vinen 3-4 uger på skallerne i store cementtanke, som ikke er følsomme for udsving i døgnets temperatur, og som, i modsætning til lagring på egefade, har vist sig at være gode til at bevare vinens naturlige, frugtige karakter. Der er da heller ikke fadtoner at spore i Les Barryes Lauduns indbydende duft af brombær, kirsebær og julekagekrydderier. En dyb, violet farve vidner om vinens ungdom, men oplevelsen i munden demonstrerer, at vinen er drikkeklar med en lækkert krydret smagsfylde sat sammen af sorte kirsebær og et strejf af peber med runde, modne tanniner.

Maden

Den dejlige Rhônevin vil være skøn til en lammekølle med rosmarin og den vil være en oplagt ledsager til alt godt fra grillen.

*indeholder sulfitter

2023 Cuvée Élysique, Les Vignerons De Camplong, IGP Pays D’Oc, Frankrig

2023 Rué Nebbiolo, Langhe DOC, Piemonte, Italien

2023 La Doncella de las viñas, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

2023 Les Barryes Laudun, Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Drue: Marselan

Distrikt: Pays D’Oc, Frankrig.

Årgang: 2023

Vol:15%

Homer skildrede Elysion som lykkelandet, hvis indbyggere levede et liv uden jordiske bekymringer.  Deres vin har været elysisk, hvilket vil sige paradisisk, så Cuvée Élysique har noget at leve op til! De 30 vinbønder, som udgør kooperativet ”Cave des Vignerons de Camplong”, har mere end 50 års erfaring med at lave vin på Lagrasse højsletten. Deres vinmarker ligger i læ bag Mont Alaric i et bjergrigt område af Corbieres tæt ved Lagrasse − en af de kønneste landsbyer i Frankrig. Områdets fattige rødlige lerjord, terra rossa, hvis farve opstår ved forvitring af jordens jernholdige mineraler, er kun egnet til vinavl, som har været en levevej for den lokale befolkning i mange århundreder. Mere end 90 pct. af kooperativets vinmarker har status som Corbières AOP (Appellation d'Origine Protegée), og en betydelig del af vinstokkene er over 50 år gamle.

Vinen

Spørgsmålet er derfor hvorfor denne cuvée kun har status som IGP som i rangorden er placeret mellem almindelig ”vin de table” og AOP? Svaret ligger i brugen af druesorten Marselan, der så dagens lys i 1961. Hensigten var at skabe en sort der gav store druer og et højt høstudbytte, men resultat var små klaser. I vore dage, hvor man går mere efter kvalitet frem for kvantitet, er Marselan blevet interessant for vinbønderne– ikke mindst fordi sorten ikke er særlig følsom over for angreb af råd, svamp og skadedyr. Efter 48 timers udblødning af skallerne gæres den røde most i løbet af 8 dage uden efterfølgende fadlagring. I glasset imponerer Marselan med en dyb, violet farve med toner af purpur og en indbydende duft af solbær med et strejf af tobak. Smagen præges af generøs, sort bærfrugt med et stænk af mørk chokolade og en fyrig alkoholstyrke mens Marselan-druens ”Cabernet Sauvignon gener” giver vinen dybde, længde og struktur.

Maden

Cuvée Elysique vinens himmelske smagsfylde og velplejede balance giver den en særdeles bred anvendelighed, hvor det er vanskeligt at træffe et dårligt valg. Flere eksperter nævner lam som en af de mest interessante muligheder.

*indeholder sulfitter

Drue: Nebbiolo

Distrikt: Langhe DOC, Piemonte, Italien

Årgang: 2023

Vol:13,5%

Syd for Alpernes hvide bjergtoppe ligger Piemontes bølgende landskab af små og store bakker; et smukt område med et væld af slotte og hyggelige vinbyer. Sydvest for byen Alba, der sammen med Beaune i Bourgogne er en af de byer, som en vinelsker bør besøge mindst en gang i sit liv, ligger Langhe-distriktet. Langhe er berømt for sine hvide trøfler, der lever på rødderne af områdets egetræer. Men for mange af os handler det allermest om vinmarkerne på Langhes bakkeskråninger, der leverer Nebbiolo-druer til nogle af verdens mest velanskrevne vine bl.a. Barolo. Barolo bringer dog to problemer med sig sammen med sit ry som kongernes vin og vinenes konge. Det første problem er prisen. Det andet problem er behovet for lagring i kælderen, før vinen dukker frem fra sit panser af tanniner. Men så er det jo heldigt, at Langhe-området har mange vinmarker, som ligger uden for de berømte distrikter, og hvor man må lave DOC vine på Nebbiolo efter et veldefineret regelsæt. Her er priserne ikke pustet op af verdensberømmelsen, og da vinen er lagret seks måneder på fad og et lille årstid på flaske hos producenten, behøver den ikke flere års yderligere lagring i din kælder, men den klarer nemt at være på toppen de næste 3-4 år.

Vinen

Antiche Cantine Borgo Lame har høstet druerne fra sine marker omkring Frazione San Matteo omkring vest for Alba. Jordbunden her er rig på kalk, og for at øge kvaliteten af vinen har man begrænset høstudbyttet til under 80 hl/ha. Druerne gæres i ståltank ved 28-30 °C i løbet af to uger og den unge vin lagres et halvt år på egefad. Vinen i glasset har den tyndskallede Nebbiolo-drues lyse, rubinrøde farve og en indbydende duft af violer, hindbær og kirsebær, Den livlige smag af rød bærfrugt og lakrids slutter med et raskt svirp af druens klassiske tanniner. En typerigtig Langhe Nebbiolo hvor man kan nyde vinens ungdommelige friskhed og vitalitet.

Maden

Som mange italienske rødvine er Langhe Nebbiolo skabt til at blive skænket og drukket til mad. Rué Nebbiolo er den fødte ledsager til retter med trøfler, men mindre luksuriøse forslag som en klassisk, italiensk ossobuco vil også være en velegnet ret.

*indeholderr sulfitter

Drue: Tempranillo

Distrikt: Castilla, Spanien

Årgang: 2023

Vol: 13,5%

La Doncella har fået sit navn fra myten om en ung kvinde med vinløv i håret, der går tur i vinmarkerne ved solnedgang. Bodegas Familia Conesa har sine vinmarker ved byen El Bonillo i Campo de Montiel distriktet i provinsen Albacete. Her er vi i La Mancha, midt på den castilianske højslette, hvor betingelserne for vinstokkene på alle måder er ekstreme: et fladt landskab i omkring 600 meters højde med kun omkring 400 mm nedbør/år, iskolde vintre og gloende varme somre. Ikke desto mindre ligger godt halvdelen af alle Spaniens vinmarker her på højsletten, hvor vejret er for tørt og barskt til at råd og skimmel kan trives, så der kan avles vin her uden brug af sprøjtemidler. I druernes vækstsæson er der 120 dage med fuld sol fra morgen til aften, og en beplantning af vinstokkene i et skakbræt-mønster med 2,5 meters afstand til nabo-vinstokkene i alle retninger giver stokkenes rodnet adgang til vandreserver i undergrunden.

Vinen

Tempranillo kan godt lide varme sommerdage, men til gengæld yder den sit bedste når nætterne er kolde, hvilket passer perfekt med forholdene på vinmarker i 600 meters højde. Efter høsten afstilkes druerne og gæres i rustfri ståltanke ved en temperatur på kun 12 °C. Den lave temperatur i kombination med udvalgte gærtyper giver et langvarigt forløb af gæringsprocessen med fuld ekstraktion af farve- og aromastoffer fra drueskallerne. Efter gæringen modner den unge vin på fade af fransk eg i tre måneder, hvilket giver vinen den spanske ”Roble” klassifikation.  

Vinen i glasset er dyb violet med en generøs duftpalet sat sammen af kirsebær og brombær med et strejf af kakao og vanilje. Smagen af sødmefuld, sort bærfrugt og julekagekrydderier har god balance og en flot smagsfylde, der munder ud i en lang finale med modne, glatpolerede tanniner. En herlig, ung Tempranillo, der har befundet sig godt på højsletten, og som forkæler dine sanser fra start til slut.

Maden

Prøv en spansk inspireret gryderet med svinemørbrad, flåede tomater, peberfrugter, champignoner og chorizopølse, eller server den til en omgang tapas.

*indeholder sulfitter

Drue: Grenache, Syrah

Distrikt: Rocca Maura, Côtes Du Rhône Villages, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 14,5%

 I 1922 fandt en gruppe vinbønder fra egen omkring Rocquemaure på at slutte sig sammen og bygge en stor vinkælder, hvor de i fællesskab kunne lave god Rhônevin af deres druer. Kooperativet består i dag af 60 vinbønder, der passer og plejer deres marker i samarbejde med Roquemaures vinmager Armelle Rouault, der også står for inspektion af hver enkelt mark lige før høsten for at sikre, at druerne opfylder nøje specificerede krav til optimal kvalitet. Et målrettet samarbejde har sikret, at der år for år bruges stadig mindre sprøjtemidler. Roquemaure ligger i hjertet af Rhônedistriktet, lige vest for Rhône, mellem to verdensberømte vinområder: Châteauneuf-du-Pape, på den anden side af floden mod øst, og rosédistriktet Tavel mod sydvest. Den grusede jord er rig på ler og kalksten, og der har været dyrket vin her siden romertiden. De ældste vinstokke er plantet af ejernes bedsteforældre.

Vinen

Les Barryes Laudun er lavet på 60% Grenache og 40% Syrah. Den historiske bygning fra 1922, der huser vinkælderen, er stadig hjertet for vinifikationen, der starter med syv dages gæring, hvor mosten to gange om dagen pumpes fra bunden af karret over druerne i toppen for at udtrække farve- og garvestoffer fra drueskallerne. Efter gæringen lagrer vinen 3-4 uger på skallerne i store cementtanke, som ikke er følsomme for udsving i døgnets temperatur, og som, i modsætning til lagring på egefade, har vist sig at være gode til at bevare vinens naturlige, frugtige karakter. Der er da heller ikke fadtoner at spore i Les Barryes Lauduns indbydende duft af brombær, kirsebær og julekagekrydderier. En dyb, violet farve vidner om vinens ungdom, men oplevelsen i munden demonstrerer, at vinen er drikkeklar med en lækkert krydret smagsfylde sat sammen af sorte kirsebær og et strejf af peber med runde, modne tanniner.

Maden

Den dejlige Rhônevin vil være skøn til en lammekølle med rosmarin og den vil være en oplagt ledsager til alt godt fra grillen.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.