Oktober måneds kasse

2022 Stizzato, Cantine Paradiso, Puglia IGT, Italien

Drue: Primitivo, Nero di Troia

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Druerne til denne vin er høstet omkring byen Cerignola i Puglia. Her er vi højt oppe i hælen, faktisk på højde med Napoli på vristen af støvlen helt mod vest, men Cerignola ligger langt mod øst og fra vinmarkerne er der kun 20 km til Adriaterhavet. Her skinner solen fra en skyfri himmel på regionens vinmarker. Sommeren er hed her nede i hælen, men de lokale druesorter er vant til varmen og kølige briser fra Adriaterhavet og bjergene mod nord bidrager til et mere tempereret klima. Den mineralholdige jord og den generøse sol gør Puglia til et godt sted at være vinbonde.  I 1954 etablerede Angelo Paradiso sin vingård i Cerignola og hans fire sønner har siden købt flere marker og gradvist udvidet vingården. I dag tager barnebarnet Angelo sig af vinmarkerne og produktionen, der foregår i en teknisk veludrustet vinkælder.

Vinen

Stizzato er lavet på to lokale druesorter: Primitivo og Nero di Troia. Primitivo er kendt for sin umiddelbare charme, der appellerer til sanserne med sin skatkiste af duft- og smagsstoffer, hvor sort bærfrugt kombineres med friskhed og en silkeblød struktur. Nero di Troia har en tyk, mørk drueskal rig på farvestoffer der giver fyldige, dybt farvede vine. Efter høsten afstilkes klaserne og druerne udblødes i rustfri ståltanke ved 10-12 °C i 3 døgn før gæringen sættes i gang. Vinen i glasset er tæt rød med et ungdommeligt blåt skær mørk violet med en krydret duft af kirsebær og brombær. Den saftige, modne bærfrugt har en flot smagsfylde, der stimuleres af en frisk syre og balanceres af en høj alkoholstyrke og en afslutning med runde, modne tanniner.

Maden

Det kan forekomme tidligt at bringe en andesteg med rødkål og brunede kartofler på bane, men Stizzato er et stensikkert bud på en vin til julemaden, der vil give anerkendelse og fuld tilfredshed hele vejen rundt om bordet. Alkoholniveauet er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

2022 Escada Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal

Drue: Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouchet

Distrikt: Lisboa, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13%

Lissabon er en af Europas smukkeste byer på grund af dens beliggenhed på syv bakker, en storslået, historisk arkitektur og smukke udsigter over Tejo-floden. Fra udkanten af Lissabon og 150 km videre mod nord til floden Mondego, ligger distriktets 30.000 ha vinmarker som felterne på et skakbræt spredt ud på landskabets bløde bakker i en 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Naboskabet til Atlantens kolde havstrømme skaber et tempereret klima i den maritime zone, som har afgørende betydning for vinavlen i distriktet. Midt i den mest gloende sommerhede ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur midt på sommeren kun når op på 16-18 °C. Produktionen hos DFJ Vinhos sker efter de portugisiske regler for bæredygtig vinavl. Siden 2019 har firmaet haft et højt (AA) stempel for kvalitet, og deres vine er præmieret med guldmedaljer.

Vinen

Escada Reserva er lavet på Touriga Nacional, hvis tårnhøje kvalitet og prestige gør den til Portugals signaturdrue, derudover en smule Touriga Franca og Alicante Bouschet. Efter høsten foregår selve vinifikationen, og den unge vin lagres herefter i 14 måneder på nye 225 liter fade af fransk eg. De fleste vil have stiftet bekendtskab med Touriga Nacional via portvin, hvor druen spiller den afgørende rolle, men druesortens kvaliteter er lige så fordelagtige i produktionen af rødvin, hvilket betyder at Touriga Nacional i dag dyrkes i de fleste, portugisiske vindistrikter. Touriga Nacionals tykke drueskal er rig på farve- og duftstoffer og giver samtidig vinen en fast tanninstruktur. Vinen i glasset er mørk violet med en skøn duft af solbær og brombær krydret med urter og toner af sort lakrids. Den vellykkede vinifikation har skabt en elegant vin med en perfekt balance mellem frugtfylde, frisk syre og runde, modne tanniner. En vin det er en fornøjelse at drikke; både som et glas i utide og sammen med mad. 

Maden

Med Touriga Nacional i glasset fristes man til at lede efter en portugisisk kødret. Det kunne f.eks. være ”Cozido à Portuguesa” ─ en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder forskellige typer kød: oksekød, svinekød og pølser samt grøntsager: kål, gulerødder og kartofler.

*indeholder sulfitter

2023 Royal Road Malbec, Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina.

Drue: Malbec

Distrikt: Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina. 

Årgang: 2023

Vol: 14%

Druerne til Royal Road Malbec er høstet på marker i Barrancas-Maipo distriktet i Mendoza ─ Argentinas mest kendte vinregion. Druesorten Malbec kræver meget sol og varme for at opnå en perfekt modning, hvortil kommer, at druen har lav resistens over for plantesygdomme som råd og svamp. Netop derfor er vinmarkerne i 800 meters højde på Barrancas-højsletten ved foden af Andesbjergene det bedst tænkelige sted at slå rod for en Malbec-vinstok. Den glødende sol fra en typisk skyfri himmel modner druerne, mens et knastørt klima med meget lidt nedbør skåner vinstokken mod angreb af svampesygdomme. De kølige nætter i højderne hjælper med til at give druemosten en frisk frugtsyre. Århundreders aflejringer fra de snedækkede Andesbjerges smeltevand har skabt markernes dybe jordlag af sand og grus, og i druernes vækstsæson bruges Mendozaflodens brusende strøm af vand til drypvanding af de tørstende vinstokke.

Vinen

Her på den sydlige halvkugle er høstsæsonen placeret først på året, så allerede i starten af marts går arbejderne i gang med håndplukning af drueklaserne. Hver klase inspiceres af de erfarne plukkere, og klaser med fejl og mangler kasseres. Efter afstilkning kværnes druerne og skallerne udblødes sammen med druemosten i to døgn. Herefter sættes gæringen i gang, og 2 uger senere er den unge vin klar til en hvileperiode på ståltank inden den tappes på flaske. Højdedragenes intense solbestråling giver druerne en tykkere skal med høj koncentration af anthocyaniner (blå-røde farvestoffer), der fungerer som druernes solcreme. Det betyder at den unge vin i glasset har fået en tæt blå-rød farve med violette toner. Vinens generøse aromapalet er sat sammen af violer, kirsebær og solbær med indslag af mørk chokolade og tobak. Den fuldmodne frugt giver en kraftfuld smag af sorte bær, der balanceres af en frisk frugtsyre og en fast struktur af runde tanniner. En drikkevenlig  vin, der har meget at byde på.

Maden

En argentiner ville smide en oksebøf på grillen som ledsager til et glas Royal Road Malbec, og det ville heller ikke være en dårlig idé, for retter med kød går fint sammen med den kraftige Malbec-vin.

*indeholder sulfitter

2022 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

Drue: Syrah, Grenache, Cinsault

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres rødvin: Syrah, Grenache og Cinsault. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen. De mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på de vine, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etang er også et godt bud på en elegant vin til julemiddagen.

*indeholder sulfitter

2022 Stizzato, Cantine Paradiso, Puglia IGT, Italien

2022 Escada Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal

Drue: Primitivo, Nero di Troia

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Druerne til denne vin er høstet omkring byen Cerignola i Puglia. Her er vi højt oppe i hælen, faktisk på højde med Napoli på vristen af støvlen helt mod vest, men Cerignola ligger langt mod øst og fra vinmarkerne er der kun 20 km til Adriaterhavet. Her skinner solen fra en skyfri himmel på regionens vinmarker. Sommeren er hed her nede i hælen, men de lokale druesorter er vant til varmen og kølige briser fra Adriaterhavet og bjergene mod nord bidrager til et mere tempereret klima. Den mineralholdige jord og den generøse sol gør Puglia til et godt sted at være vinbonde.  I 1954 etablerede Angelo Paradiso sin vingård i Cerignola og hans fire sønner har siden købt flere marker og gradvist udvidet vingården. I dag tager barnebarnet Angelo sig af vinmarkerne og produktionen, der foregår i en teknisk veludrustet vinkælder.

Vinen

Stizzato er lavet på to lokale druesorter: Primitivo og Nero di Troia. Primitivo er kendt for sin umiddelbare charme, der appellerer til sanserne med sin skatkiste af duft- og smagsstoffer, hvor sort bærfrugt kombineres med friskhed og en silkeblød struktur. Nero di Troia har en tyk, mørk drueskal rig på farvestoffer der giver fyldige, dybt farvede vine. Efter høsten afstilkes klaserne og druerne udblødes i rustfri ståltanke ved 10-12 °C i 3 døgn før gæringen sættes i gang. Vinen i glasset er tæt rød med et ungdommeligt blåt skær mørk violet med en krydret duft af kirsebær og brombær. Den saftige, modne bærfrugt har en flot smagsfylde, der stimuleres af en frisk syre og balanceres af en høj alkoholstyrke og en afslutning med runde, modne tanniner.

Maden

Det kan forekomme tidligt at bringe en andesteg med rødkål og brunede kartofler på bane, men Stizzato er et stensikkert bud på en vin til julemaden, der vil give anerkendelse og fuld tilfredshed hele vejen rundt om bordet. Alkoholniveauet er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouchet

Distrikt: Lisboa, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13%

Lissabon er en af Europas smukkeste byer på grund af dens beliggenhed på syv bakker, en storslået, historisk arkitektur og smukke udsigter over Tejo-floden. Fra udkanten af Lissabon og 150 km videre mod nord til floden Mondego, ligger distriktets 30.000 ha vinmarker som felterne på et skakbræt spredt ud på landskabets bløde bakker i en 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Naboskabet til Atlantens kolde havstrømme skaber et tempereret klima i den maritime zone, som har afgørende betydning for vinavlen i distriktet. Midt i den mest gloende sommerhede ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur midt på sommeren kun når op på 16-18 °C. Produktionen hos DFJ Vinhos sker efter de portugisiske regler for bæredygtig vinavl. Siden 2019 har firmaet haft et højt (AA) stempel for kvalitet, og deres vine er præmieret med guldmedaljer.

Vinen

Escada Reserva er lavet på Touriga Nacional, hvis tårnhøje kvalitet og prestige gør den til Portugals signaturdrue, derudover en smule Touriga Franca og Alicante Bouschet. Efter høsten foregår selve vinifikationen, og den unge vin lagres herefter i 14 måneder på nye 225 liter fade af fransk eg. De fleste vil have stiftet bekendtskab med Touriga Nacional via portvin, hvor druen spiller den afgørende rolle, men druesortens kvaliteter er lige så fordelagtige i produktionen af rødvin, hvilket betyder at Touriga Nacional i dag dyrkes i de fleste, portugisiske vindistrikter. Touriga Nacionals tykke drueskal er rig på farve- og duftstoffer og giver samtidig vinen en fast tanninstruktur. Vinen i glasset er mørk violet med en skøn duft af solbær og brombær krydret med urter og toner af sort lakrids. Den vellykkede vinifikation har skabt en elegant vin med en perfekt balance mellem frugtfylde, frisk syre og runde, modne tanniner. En vin det er en fornøjelse at drikke; både som et glas i utide og sammen med mad. 

Maden

Med Touriga Nacional i glasset fristes man til at lede efter en portugisisk kødret. Det kunne f.eks. være ”Cozido à Portuguesa” ─ en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder forskellige typer kød: oksekød, svinekød og pølser samt grøntsager: kål, gulerødder og kartofler.

*indeholder sulfitter

2023 Royal Road Malbec, Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina.

2022 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

Drue: Malbec

Distrikt: Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina. 

Årgang: 2023

Vol: 14%

Druerne til Royal Road Malbec er høstet på marker i Barrancas-Maipo distriktet i Mendoza ─ Argentinas mest kendte vinregion. Druesorten Malbec kræver meget sol og varme for at opnå en perfekt modning, hvortil kommer, at druen har lav resistens over for plantesygdomme som råd og svamp. Netop derfor er vinmarkerne i 800 meters højde på Barrancas-højsletten ved foden af Andesbjergene det bedst tænkelige sted at slå rod for en Malbec-vinstok. Den glødende sol fra en typisk skyfri himmel modner druerne, mens et knastørt klima med meget lidt nedbør skåner vinstokken mod angreb af svampesygdomme. De kølige nætter i højderne hjælper med til at give druemosten en frisk frugtsyre. Århundreders aflejringer fra de snedækkede Andesbjerges smeltevand har skabt markernes dybe jordlag af sand og grus, og i druernes vækstsæson bruges Mendozaflodens brusende strøm af vand til drypvanding af de tørstende vinstokke.

Vinen

Her på den sydlige halvkugle er høstsæsonen placeret først på året, så allerede i starten af marts går arbejderne i gang med håndplukning af drueklaserne. Hver klase inspiceres af de erfarne plukkere, og klaser med fejl og mangler kasseres. Efter afstilkning kværnes druerne og skallerne udblødes sammen med druemosten i to døgn. Herefter sættes gæringen i gang, og 2 uger senere er den unge vin klar til en hvileperiode på ståltank inden den tappes på flaske. Højdedragenes intense solbestråling giver druerne en tykkere skal med høj koncentration af anthocyaniner (blå-røde farvestoffer), der fungerer som druernes solcreme. Det betyder at den unge vin i glasset har fået en tæt blå-rød farve med violette toner. Vinens generøse aromapalet er sat sammen af violer, kirsebær og solbær med indslag af mørk chokolade og tobak. Den fuldmodne frugt giver en kraftfuld smag af sorte bær, der balanceres af en frisk frugtsyre og en fast struktur af runde tanniner. En drikkevenlig  vin, der har meget at byde på.

Maden

En argentiner ville smide en oksebøf på grillen som ledsager til et glas Royal Road Malbec, og det ville heller ikke være en dårlig idé, for retter med kød går fint sammen med den kraftige Malbec-vin.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Cinsault

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres rødvin: Syrah, Grenache og Cinsault. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen. De mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på de vine, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etang er også et godt bud på en elegant vin til julemiddagen.

*indeholder sulfitter

2022 Stizzato, Cantine Paradiso, Puglia IGT, Italien

2022 Escada Reserva, Vinho Regional Lisboa, Portugal

2023 Royal Road Malbec, Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina.

2022 Chateau Mire L’Etang, La Clape DOP, Frankrig.

Drue: Primitivo, Nero di Troia

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2022

Vol: 15%

Druerne til denne vin er høstet omkring byen Cerignola i Puglia. Her er vi højt oppe i hælen, faktisk på højde med Napoli på vristen af støvlen helt mod vest, men Cerignola ligger langt mod øst og fra vinmarkerne er der kun 20 km til Adriaterhavet. Her skinner solen fra en skyfri himmel på regionens vinmarker. Sommeren er hed her nede i hælen, men de lokale druesorter er vant til varmen og kølige briser fra Adriaterhavet og bjergene mod nord bidrager til et mere tempereret klima. Den mineralholdige jord og den generøse sol gør Puglia til et godt sted at være vinbonde.  I 1954 etablerede Angelo Paradiso sin vingård i Cerignola og hans fire sønner har siden købt flere marker og gradvist udvidet vingården. I dag tager barnebarnet Angelo sig af vinmarkerne og produktionen, der foregår i en teknisk veludrustet vinkælder.

Vinen

Stizzato er lavet på to lokale druesorter: Primitivo og Nero di Troia. Primitivo er kendt for sin umiddelbare charme, der appellerer til sanserne med sin skatkiste af duft- og smagsstoffer, hvor sort bærfrugt kombineres med friskhed og en silkeblød struktur. Nero di Troia har en tyk, mørk drueskal rig på farvestoffer der giver fyldige, dybt farvede vine. Efter høsten afstilkes klaserne og druerne udblødes i rustfri ståltanke ved 10-12 °C i 3 døgn før gæringen sættes i gang. Vinen i glasset er tæt rød med et ungdommeligt blåt skær mørk violet med en krydret duft af kirsebær og brombær. Den saftige, modne bærfrugt har en flot smagsfylde, der stimuleres af en frisk syre og balanceres af en høj alkoholstyrke og en afslutning med runde, modne tanniner.

Maden

Det kan forekomme tidligt at bringe en andesteg med rødkål og brunede kartofler på bane, men Stizzato er et stensikkert bud på en vin til julemaden, der vil give anerkendelse og fuld tilfredshed hele vejen rundt om bordet. Alkoholniveauet er som skabt til at rense munden for fedt og skærpe appetitten på næste mundfuld. Stil gerne flasken i et uopvarmet rum ved omkring 15 °C; kølig servering i store glas vil klæde vinen og glæde gæsterne.

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Nacional, Touriga Franca, Alicante Bouchet

Distrikt: Lisboa, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13%

Lissabon er en af Europas smukkeste byer på grund af dens beliggenhed på syv bakker, en storslået, historisk arkitektur og smukke udsigter over Tejo-floden. Fra udkanten af Lissabon og 150 km videre mod nord til floden Mondego, ligger distriktets 30.000 ha vinmarker som felterne på et skakbræt spredt ud på landskabets bløde bakker i en 40 km bred zone langs kysten ud mod Atlanterhavet. Naboskabet til Atlantens kolde havstrømme skaber et tempereret klima i den maritime zone, som har afgørende betydning for vinavlen i distriktet. Midt i den mest gloende sommerhede ventileres drueklaserne af kølende briser fra Atlanten, hvis vandtemperatur midt på sommeren kun når op på 16-18 °C. Produktionen hos DFJ Vinhos sker efter de portugisiske regler for bæredygtig vinavl. Siden 2019 har firmaet haft et højt (AA) stempel for kvalitet, og deres vine er præmieret med guldmedaljer.

Vinen

Escada Reserva er lavet på Touriga Nacional, hvis tårnhøje kvalitet og prestige gør den til Portugals signaturdrue, derudover en smule Touriga Franca og Alicante Bouschet. Efter høsten foregår selve vinifikationen, og den unge vin lagres herefter i 14 måneder på nye 225 liter fade af fransk eg. De fleste vil have stiftet bekendtskab med Touriga Nacional via portvin, hvor druen spiller den afgørende rolle, men druesortens kvaliteter er lige så fordelagtige i produktionen af rødvin, hvilket betyder at Touriga Nacional i dag dyrkes i de fleste, portugisiske vindistrikter. Touriga Nacionals tykke drueskal er rig på farve- og duftstoffer og giver samtidig vinen en fast tanninstruktur. Vinen i glasset er mørk violet med en skøn duft af solbær og brombær krydret med urter og toner af sort lakrids. Den vellykkede vinifikation har skabt en elegant vin med en perfekt balance mellem frugtfylde, frisk syre og runde, modne tanniner. En vin det er en fornøjelse at drikke; både som et glas i utide og sammen med mad. 

Maden

Med Touriga Nacional i glasset fristes man til at lede efter en portugisisk kødret. Det kunne f.eks. være ”Cozido à Portuguesa” ─ en traditionel portugisisk gryderet, der indeholder forskellige typer kød: oksekød, svinekød og pølser samt grøntsager: kål, gulerødder og kartofler.

*indeholder sulfitter

Drue: Malbec

Distrikt: Barrancas-Maipu, Mendoza, Argentina. 

Årgang: 2023

Vol: 14%

Druerne til Royal Road Malbec er høstet på marker i Barrancas-Maipo distriktet i Mendoza ─ Argentinas mest kendte vinregion. Druesorten Malbec kræver meget sol og varme for at opnå en perfekt modning, hvortil kommer, at druen har lav resistens over for plantesygdomme som råd og svamp. Netop derfor er vinmarkerne i 800 meters højde på Barrancas-højsletten ved foden af Andesbjergene det bedst tænkelige sted at slå rod for en Malbec-vinstok. Den glødende sol fra en typisk skyfri himmel modner druerne, mens et knastørt klima med meget lidt nedbør skåner vinstokken mod angreb af svampesygdomme. De kølige nætter i højderne hjælper med til at give druemosten en frisk frugtsyre. Århundreders aflejringer fra de snedækkede Andesbjerges smeltevand har skabt markernes dybe jordlag af sand og grus, og i druernes vækstsæson bruges Mendozaflodens brusende strøm af vand til drypvanding af de tørstende vinstokke.

Vinen

Her på den sydlige halvkugle er høstsæsonen placeret først på året, så allerede i starten af marts går arbejderne i gang med håndplukning af drueklaserne. Hver klase inspiceres af de erfarne plukkere, og klaser med fejl og mangler kasseres. Efter afstilkning kværnes druerne og skallerne udblødes sammen med druemosten i to døgn. Herefter sættes gæringen i gang, og 2 uger senere er den unge vin klar til en hvileperiode på ståltank inden den tappes på flaske. Højdedragenes intense solbestråling giver druerne en tykkere skal med høj koncentration af anthocyaniner (blå-røde farvestoffer), der fungerer som druernes solcreme. Det betyder at den unge vin i glasset har fået en tæt blå-rød farve med violette toner. Vinens generøse aromapalet er sat sammen af violer, kirsebær og solbær med indslag af mørk chokolade og tobak. Den fuldmodne frugt giver en kraftfuld smag af sorte bær, der balanceres af en frisk frugtsyre og en fast struktur af runde tanniner. En drikkevenlig  vin, der har meget at byde på.

Maden

En argentiner ville smide en oksebøf på grillen som ledsager til et glas Royal Road Malbec, og det ville heller ikke være en dårlig idé, for retter med kød går fint sammen med den kraftige Malbec-vin.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Grenache, Cinsault

Distrikt: La Clape DOP, Frankrig.

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Vindistriktet La Clape har navn efter klippemassivet La Clape, der rager frem i havet som et imponerende forbjerg i landskabet omkring Narbonne. Allerede fønikierne, og senere romerne, kendte til denne perle af et landskab, hvor de slog sig ned og plantede vinmarker. Landskabet er både vildt og skønt, dækket af lavt krat med spredte paraplyformede pinjetræer, hvor vinmarker veksler med små søer og nøgne klipper − og hele tiden med Middelhavet som nærmeste nabo. Château Mire L’Etangs vinmarker vender mod østens opstigende sol, og vinstokkenes blade blafrer livligt i vinden – eller rettere de mange vinde, for egnens vinbønder har navngivet hele tretten forskellige vinde fra alle verdenshjørner. Ægteparret Chamayac købte Mire L’Etang i 1972 og har siden plejet slottet og de omkringliggende marker med stor kærlighed og entusiasme. Næste generation af familien Chamayac er involveret i den daglige drift, og indsatsen er blevet belønnet med udmærkelser og medaljer ved både nationale og internationale vinmesser. Vinmarkerne ligger spredt ud på bjergmassivets skråninger af kalksten og skifer med en overflade dækket af grus og små sten. Der falder ikke meget regn her, men solen skinner trofast fra morgen til aften.

Vinen

Det er de lokale, sydfranske druesorter familien Chamayac har brugt til deres rødvin: Syrah, Grenache og Cinsault. Efter udblødning af druerne sammen med mosten foregår vinifikationen. De mange timers solskin har givet mosten et niveau af druesukker, som gærcellerne veksler om til alkohol. Vinen i glasset har en mørk, blå tone og en distinkt duft af solbær krydret med garrigue − det omgivende kratlandskabs mange vilde krydderurter. En saftig frugtsødme og moden frugtfylde balancerer perfekt med vinens alkoholstyrke og den lækre smagspalet toner ud i en imponerende lang eftersmag med glatte, runde tanniner.

Maden

Det er slet ikke for tidligt at tænke på de vine, der skal ledsage julebordets hovedret, hvad enten det er and, gås, flæskesteg eller medisterpølse der er på tallerkenen. Château Mire L’Etang er også et godt bud på en elegant vin til julemiddagen.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.