April måneds kasse

2024 Cuvée Vieilles Vignes, Domaine Guinand, Languedoc AOP, Frankrig.

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Languedoc AOP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 14%

Vindynastiet Guinand har haft deres vingård i Saint-Christol distriktet siden 1816, og familien havde dermed opbygget erfaring og viden om vinavl i otte generationer, da Fabien og Sophie overtog roret i 2017. Vinhuset har haft ”Terra Vitis” certifikation siden 2002, hvilket betyder at man har forpligtet sig til bæredygtig vinproduktion. Domænets vinmarker ligger helt mod øst i det store Languedoc-distrikt mellem distriktets hovedby Montpellier og Nîmes. Vinmarkerne omkring byen St. Christol har ry for at producere røde vine af en særlig høj kvalitet, der kendes under betegnelsen "Grands Vins du Languedoc”. Begrebet ”Vieilles Vignes” dækker normalt over vinstokke, der er på den anden side af 25 år. I denne ”voksne alder” bærer vinstokken færre drueklaser, hvis druer så til gengæld har en højere kvalitet. Jordbundens blanding af lerholdigt sediment og kalksten er dækket med runde sten, og stokkene trives godt i det lune middelhavsklima.

Vinen

Valget af druer til Cuvée Vieilles Vignes er er helt i stil med egnens traditioner: Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Efter høsten gæres Mourvedre og Grenache separat, mens gæringen af Carignan og Syrah sker ved en ”Maceration carbonique” − en særlig teknik, der er kendt fra Beaujolais, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor omsætningen fra druesukker til alkohol sker ved hjælp af enzymer i mosten. Efter gæringen modner den unge vin på fad i seks måneder. Vinen i glasset er violet med en lys kant og har en skøn duft af violer, kirsebær og solbær. Smagen af røde og sorte skovbær er saftig og frisk med blide tanniner og en balanceret elegance, som får vinen til at glide let ned og giver lyst til et glas mere.

Maden

Pizza, pasta og risotto forslår Domaine Guinand, men det er at gå over åen efter vand i betragtning af at vinen kommer fra et land, hvis køkken byder på lækre alternativer lige fra fyldige salater evt. med skinke eller grillet kylling.

*indeholder sulfitter

2022 Alentejo Estremoz Tinto, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Drue: Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Floden Tejo deler Portugal op i en nordlig og sydlig halvdel, hvor Alentejo ─ som betyder neden for Tejo ─udgør 1/3 af Portugals areal, mens distriktets 537.000 indbyggere kun svarer til 5 pct. af landets befolkning. 3.000 timers solskin om året sender temperaturen op mod 40 °C om sommeren, hvor der er langt mellem regnbygerne. Siden 1980’erne er distriktets vingårde blevet opgraderet med teknisk udstyr og ønologisk ekspertviden i en grad, så distriktet i dag er udråbt som ”Den nye Verden” i henseende til vindyrkning. Vinhuset Adega do Monte Branco er med i førerfeltet. Adegaens nye vingård deler udsigt med byen Estremoz. Her har Luís Louro og hans ønolog Inês Capão i en snes år lavet vin på druer fra vinstokke med rødderne fæstet i en jordbund af skifer og kalksten.

Vinen

Alento er lavet på 40% Aragonez, 40% Trincadeira, 10% Tourigo Nacional og 10% Alicante Bouschet. Aragonez, der er Portugals mest plantede, blå drue, stammer fra Spanien, hvor den kendes som Tempranillo. Trincadeira kommer fra kystområdet nord for Lissabon, men den er blevet en af de mest populære sorter i Alentejo for sin dybde i smagen og sit pebrede krydderi i vinens frugt. Tourigo Nacional er Portugals signaturdrue. Alicante Bouschet er en fransk teinturier druesort, hvilket vil sige en drue med rødt druekød, der i Alentejo bruges til at give vinen mørk farve, en saftig frugt og silkebløde tanniner. Efter afstilkning udblødes skallerne med mosten i to døgn før gæringen i ståltank ved omkring 25 °C. Vinen tappes på flaske uden fadlagring. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af solbær og kirsebær og et strejf af tobak. Den saftige, røde bærfrugt kæler for smagsløgene i lang tid før festen slutter med runde, modne tanniner. En meget balanceret og drikkevenlig vin med bred appel til alle rødvinselskere.

Maden

Alentejo har en lang tradition for svineavl, så retter med svinekød er i høj kurs i distriktet. Vælg et mørt stykke svinekød, der brunes i en gryde, tilsæt rødvin og lad retten simre på lavt blus. Grøntsager giver retten ekstra farve og næring og du kan nyde en sund, velsmagende ret sammen med et glas rødvin fra Adega do Monte Branco.

*indeholder sulfitter

2022 Barbera D’Asti DOCG, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

Drue: Barbera D’Asti DOCG

Distrikt:  Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Cantine Volpi har været i slægtens eje siden 1914, og i 1975 overtog Carlo Volpi ansvaret for vinproduktionen sammen med sin hustru Laura. Nu er parrets søn Carlo, som er 5. generation af Volpi-dynastiet, trådt ind i firmaets ledelse så alt er dermed i den bedste gænge. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona en snes kilometer øst for byen Alessandria.

Piemonte har 3 zoner med DOC klassifikation: Asti, Alba og Monferrato. Når det gælder vine på druesorten Barbera, er kvalitetsniveauet generelt højere på Barbera d'Asti vine, fordi Barbera trives særlig godt i distriktets fattige, kalkholdige lerjord og det lidt køligere klima. Barbera d'Asti produceres i Asti provinserne og desuden i Alexandria, hvor Cantine Volpi har sine vinmarker. Barbera d'Asti fik i 1970 DOC status, men i 2008 blev distriktet løftet op på det højeste niveau af den italienske kvalitets-pyramide med en status som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera er Italiens tredje mest dyrkede drue, men druens historie i Piemonte er særlig interessant. Her har Barbera fra starten været en hverdagsvin for den lokale befolkning, som vinbønderne drak mens de passede deres marker. Barbera er som sådan sjældent en sofistikeret vin, men den fungerer som en tiltalende ledsager til et godt (og gerne rustikt) måltid.

Vinen

Cantine Volpi præsenterer her deres traditionelle Barbera, som er gæret ved 22-25 °C i syv dage og lagret på ståltank i fire måneder. Det er med andre ord den ægte vare uden egefad-sminke, og det er en vintype, som jeg er en stor tilhænger af. I glasset har Barbera en rubinrød farve med violette toner. Duften præges af røde bær som kirsebær og blå blommer, og smagens kødfulde, røde frugt har en perfekt balance mellem frugtsødme og intens syre. Barbera har et behageligt, lavt tannin-niveau, og i stedet for snerpende tannin-mundtørhed toner vinen ud i en vibrerende friskhed.

Maden

I Piemonte drikkes kølig Barbera i store slurke til retter fra egnens køkken som røget skinke, pasta med sauce eller braiserede kødretter, hvor der ofte er vildt fra jagten i gryden. Takket være sit høje syreniveau er klassisk Barbera D'Asti en rigtig god madvin med pasta og pizza på hjemmebane.

*indeholder sulfitter

2022 Talebiano, Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Drue: Monastrel, Garnacha

Distrikt: Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Bullas er et spansk vindistrikt i Murcia regionen. Man har dyrket vin her i 2.600 år og i 1994 blev området belønnet med en officiel DOP status. Det er ingen dans på roser at være vinstok i det barske, forblæste landskab. Jordbundens brune skorpe er så hård, at den må brydes op mekanisk før det er muligt at plante nye stiklinger. Til gengæld er jorden kalkrig og næringsfattig med god dræning, hvilket betyder at vinstokkenes rodnet kan suge tilstrækkeligt med vand fra undergrunden. Vinmarkerne ligger typisk i et af de mange små dalstrøg. Temperaturen svinger mellem 16 og 39 °C om sommeren, mens nattefrost er udbredt om vinteren. Om efteråret pisker voldsomme vinde gennem vinmarkerne, så vinstokkene klippes ned til små, hårdføre buske, der kan klare den stride blæst. Bodegas Saura har sine marker i Caravaca de la Cruz i 600-900 meters højde ved foden af Sierra de las Cabras bjergkæden. De kølige nætter i højderne bidrager til et fint syreniveau i mosten. Druerne høstes med håndkraft og transporteres til bodegaen. Før gæringen afstilkes 70% af klaserne, mens resten kommer i gæringskarret som hele klaser. Efter udblødning af drueskallerne med mosten i otte dage går gæringen i gang, og når den er godt i gang pumpes den gærende most over i egefade, hvor den afsluttende gæring finder sted. Den unge vin lagrer herefter på fade af fransk eg i 12 måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to spanske sorter. Monastrell er en tykskallet, aromatisk drue, der modner sent og kræver en lang, varm vækstperiode for at trives. Det kan Bullas-distriktet levere, og den glødende sommersol tæmmer druesortens kantede personlighed og hårde tanniner med en karakterfuld frugt og modne tanniner som resultat. Garnacha bidrager med en rig, sødmefuld frugtfylde og en markant alkoholstyrke. Vinen i glasset har en tæt blå tone og en intens duft af sort bærfrugt. I munden dominerer en krydret smag af sorte bær, hvor diskrete fadtoner er fint integreret i den aromatiske smagspalet. Vinen har en lang eftersmag som slutter af med modne tanniner.

Maden

Talebiano har saften og kraften med hjemmefra og den kan klare det meste. Når grillsæsonen melder sig, vil Talebiano vise sine kvaliteter som den perfekte grillvin, der kæler for kød med stegeskorpe og ikke går af vejen for lidt røgsmag og aske undervejs.

*indeholder sulfitter

2024 Cuvée Vieilles Vignes, Domaine Guinand, Languedoc AOP, Frankrig.

2022 Alentejo Estremoz Tinto, Vinho Regional Alentejano, Portugal

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Languedoc AOP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 14%

Vindynastiet Guinand har haft deres vingård i Saint-Christol distriktet siden 1816, og familien havde dermed opbygget erfaring og viden om vinavl i otte generationer, da Fabien og Sophie overtog roret i 2017. Vinhuset har haft ”Terra Vitis” certifikation siden 2002, hvilket betyder at man har forpligtet sig til bæredygtig vinproduktion. Domænets vinmarker ligger helt mod øst i det store Languedoc-distrikt mellem distriktets hovedby Montpellier og Nîmes. Vinmarkerne omkring byen St. Christol har ry for at producere røde vine af en særlig høj kvalitet, der kendes under betegnelsen "Grands Vins du Languedoc”. Begrebet ”Vieilles Vignes” dækker normalt over vinstokke, der er på den anden side af 25 år. I denne ”voksne alder” bærer vinstokken færre drueklaser, hvis druer så til gengæld har en højere kvalitet. Jordbundens blanding af lerholdigt sediment og kalksten er dækket med runde sten, og stokkene trives godt i det lune middelhavsklima.

Vinen

Valget af druer til Cuvée Vieilles Vignes er er helt i stil med egnens traditioner: Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Efter høsten gæres Mourvedre og Grenache separat, mens gæringen af Carignan og Syrah sker ved en ”Maceration carbonique” − en særlig teknik, der er kendt fra Beaujolais, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor omsætningen fra druesukker til alkohol sker ved hjælp af enzymer i mosten. Efter gæringen modner den unge vin på fad i seks måneder. Vinen i glasset er violet med en lys kant og har en skøn duft af violer, kirsebær og solbær. Smagen af røde og sorte skovbær er saftig og frisk med blide tanniner og en balanceret elegance, som får vinen til at glide let ned og giver lyst til et glas mere.

Maden

Pizza, pasta og risotto forslår Domaine Guinand, men det er at gå over åen efter vand i betragtning af at vinen kommer fra et land, hvis køkken byder på lækre alternativer lige fra fyldige salater evt. med skinke eller grillet kylling.

*indeholder sulfitter

Drue: Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Floden Tejo deler Portugal op i en nordlig og sydlig halvdel, hvor Alentejo ─ som betyder neden for Tejo ─udgør 1/3 af Portugals areal, mens distriktets 537.000 indbyggere kun svarer til 5 pct. af landets befolkning. 3.000 timers solskin om året sender temperaturen op mod 40 °C om sommeren, hvor der er langt mellem regnbygerne. Siden 1980’erne er distriktets vingårde blevet opgraderet med teknisk udstyr og ønologisk ekspertviden i en grad, så distriktet i dag er udråbt som ”Den nye Verden” i henseende til vindyrkning. Vinhuset Adega do Monte Branco er med i førerfeltet. Adegaens nye vingård deler udsigt med byen Estremoz. Her har Luís Louro og hans ønolog Inês Capão i en snes år lavet vin på druer fra vinstokke med rødderne fæstet i en jordbund af skifer og kalksten.

Vinen

Alento er lavet på 40% Aragonez, 40% Trincadeira, 10% Tourigo Nacional og 10% Alicante Bouschet. Aragonez, der er Portugals mest plantede, blå drue, stammer fra Spanien, hvor den kendes som Tempranillo. Trincadeira kommer fra kystområdet nord for Lissabon, men den er blevet en af de mest populære sorter i Alentejo for sin dybde i smagen og sit pebrede krydderi i vinens frugt. Tourigo Nacional er Portugals signaturdrue. Alicante Bouschet er en fransk teinturier druesort, hvilket vil sige en drue med rødt druekød, der i Alentejo bruges til at give vinen mørk farve, en saftig frugt og silkebløde tanniner. Efter afstilkning udblødes skallerne med mosten i to døgn før gæringen i ståltank ved omkring 25 °C. Vinen tappes på flaske uden fadlagring. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af solbær og kirsebær og et strejf af tobak. Den saftige, røde bærfrugt kæler for smagsløgene i lang tid før festen slutter med runde, modne tanniner. En meget balanceret og drikkevenlig vin med bred appel til alle rødvinselskere.

Maden

Alentejo har en lang tradition for svineavl, så retter med svinekød er i høj kurs i distriktet. Vælg et mørt stykke svinekød, der brunes i en gryde, tilsæt rødvin og lad retten simre på lavt blus. Grøntsager giver retten ekstra farve og næring og du kan nyde en sund, velsmagende ret sammen med et glas rødvin fra Adega do Monte Branco.

*indeholder sulfitter

2022 Barbera D’Asti DOCG, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

2022 Talebiano, Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Drue: Barbera D’Asti DOCG

Distrikt:  Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Cantine Volpi har været i slægtens eje siden 1914, og i 1975 overtog Carlo Volpi ansvaret for vinproduktionen sammen med sin hustru Laura. Nu er parrets søn Carlo, som er 5. generation af Volpi-dynastiet, trådt ind i firmaets ledelse så alt er dermed i den bedste gænge. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona en snes kilometer øst for byen Alessandria.

Piemonte har 3 zoner med DOC klassifikation: Asti, Alba og Monferrato. Når det gælder vine på druesorten Barbera, er kvalitetsniveauet generelt højere på Barbera d'Asti vine, fordi Barbera trives særlig godt i distriktets fattige, kalkholdige lerjord og det lidt køligere klima. Barbera d'Asti produceres i Asti provinserne og desuden i Alexandria, hvor Cantine Volpi har sine vinmarker. Barbera d'Asti fik i 1970 DOC status, men i 2008 blev distriktet løftet op på det højeste niveau af den italienske kvalitets-pyramide med en status som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera er Italiens tredje mest dyrkede drue, men druens historie i Piemonte er særlig interessant. Her har Barbera fra starten været en hverdagsvin for den lokale befolkning, som vinbønderne drak mens de passede deres marker. Barbera er som sådan sjældent en sofistikeret vin, men den fungerer som en tiltalende ledsager til et godt (og gerne rustikt) måltid.

Vinen

Cantine Volpi præsenterer her deres traditionelle Barbera, som er gæret ved 22-25 °C i syv dage og lagret på ståltank i fire måneder. Det er med andre ord den ægte vare uden egefad-sminke, og det er en vintype, som jeg er en stor tilhænger af. I glasset har Barbera en rubinrød farve med violette toner. Duften præges af røde bær som kirsebær og blå blommer, og smagens kødfulde, røde frugt har en perfekt balance mellem frugtsødme og intens syre. Barbera har et behageligt, lavt tannin-niveau, og i stedet for snerpende tannin-mundtørhed toner vinen ud i en vibrerende friskhed.

Maden

I Piemonte drikkes kølig Barbera i store slurke til retter fra egnens køkken som røget skinke, pasta med sauce eller braiserede kødretter, hvor der ofte er vildt fra jagten i gryden. Takket være sit høje syreniveau er klassisk Barbera D'Asti en rigtig god madvin med pasta og pizza på hjemmebane.

*indeholder sulfitter

Drue: Monastrel, Garnacha

Distrikt: Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Bullas er et spansk vindistrikt i Murcia regionen. Man har dyrket vin her i 2.600 år og i 1994 blev området belønnet med en officiel DOP status. Det er ingen dans på roser at være vinstok i det barske, forblæste landskab. Jordbundens brune skorpe er så hård, at den må brydes op mekanisk før det er muligt at plante nye stiklinger. Til gengæld er jorden kalkrig og næringsfattig med god dræning, hvilket betyder at vinstokkenes rodnet kan suge tilstrækkeligt med vand fra undergrunden. Vinmarkerne ligger typisk i et af de mange små dalstrøg. Temperaturen svinger mellem 16 og 39 °C om sommeren, mens nattefrost er udbredt om vinteren. Om efteråret pisker voldsomme vinde gennem vinmarkerne, så vinstokkene klippes ned til små, hårdføre buske, der kan klare den stride blæst. Bodegas Saura har sine marker i Caravaca de la Cruz i 600-900 meters højde ved foden af Sierra de las Cabras bjergkæden. De kølige nætter i højderne bidrager til et fint syreniveau i mosten. Druerne høstes med håndkraft og transporteres til bodegaen. Før gæringen afstilkes 70% af klaserne, mens resten kommer i gæringskarret som hele klaser. Efter udblødning af drueskallerne med mosten i otte dage går gæringen i gang, og når den er godt i gang pumpes den gærende most over i egefade, hvor den afsluttende gæring finder sted. Den unge vin lagrer herefter på fade af fransk eg i 12 måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to spanske sorter. Monastrell er en tykskallet, aromatisk drue, der modner sent og kræver en lang, varm vækstperiode for at trives. Det kan Bullas-distriktet levere, og den glødende sommersol tæmmer druesortens kantede personlighed og hårde tanniner med en karakterfuld frugt og modne tanniner som resultat. Garnacha bidrager med en rig, sødmefuld frugtfylde og en markant alkoholstyrke. Vinen i glasset har en tæt blå tone og en intens duft af sort bærfrugt. I munden dominerer en krydret smag af sorte bær, hvor diskrete fadtoner er fint integreret i den aromatiske smagspalet. Vinen har en lang eftersmag som slutter af med modne tanniner.

Maden

Talebiano har saften og kraften med hjemmefra og den kan klare det meste. Når grillsæsonen melder sig, vil Talebiano vise sine kvaliteter som den perfekte grillvin, der kæler for kød med stegeskorpe og ikke går af vejen for lidt røgsmag og aske undervejs.

*indeholder sulfitter

2024 Cuvée Vieilles Vignes, Domaine Guinand, Languedoc AOP, Frankrig.

2022 Alentejo Estremoz Tinto, Vinho Regional Alentejano, Portugal

2022 Barbera D’Asti DOCG, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

2022 Talebiano, Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Drue: Syrah, Carignan, Grenache, Mouvedre

Distrikt: Languedoc AOP, Frankrig.

Årgang: 2024

Vol: 14%

Vindynastiet Guinand har haft deres vingård i Saint-Christol distriktet siden 1816, og familien havde dermed opbygget erfaring og viden om vinavl i otte generationer, da Fabien og Sophie overtog roret i 2017. Vinhuset har haft ”Terra Vitis” certifikation siden 2002, hvilket betyder at man har forpligtet sig til bæredygtig vinproduktion. Domænets vinmarker ligger helt mod øst i det store Languedoc-distrikt mellem distriktets hovedby Montpellier og Nîmes. Vinmarkerne omkring byen St. Christol har ry for at producere røde vine af en særlig høj kvalitet, der kendes under betegnelsen "Grands Vins du Languedoc”. Begrebet ”Vieilles Vignes” dækker normalt over vinstokke, der er på den anden side af 25 år. I denne ”voksne alder” bærer vinstokken færre drueklaser, hvis druer så til gengæld har en højere kvalitet. Jordbundens blanding af lerholdigt sediment og kalksten er dækket med runde sten, og stokkene trives godt i det lune middelhavsklima.

Vinen

Valget af druer til Cuvée Vieilles Vignes er er helt i stil med egnens traditioner: Syrah, Carignan, Grenache og Mourvedre. Efter høsten gæres Mourvedre og Grenache separat, mens gæringen af Carignan og Syrah sker ved en ”Maceration carbonique” − en særlig teknik, der er kendt fra Beaujolais, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor omsætningen fra druesukker til alkohol sker ved hjælp af enzymer i mosten. Efter gæringen modner den unge vin på fad i seks måneder. Vinen i glasset er violet med en lys kant og har en skøn duft af violer, kirsebær og solbær. Smagen af røde og sorte skovbær er saftig og frisk med blide tanniner og en balanceret elegance, som får vinen til at glide let ned og giver lyst til et glas mere.

Maden

Pizza, pasta og risotto forslår Domaine Guinand, men det er at gå over åen efter vand i betragtning af at vinen kommer fra et land, hvis køkken byder på lækre alternativer lige fra fyldige salater evt. med skinke eller grillet kylling.

*indeholder sulfitter

Drue: Aragonez, Trincadeira, Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Floden Tejo deler Portugal op i en nordlig og sydlig halvdel, hvor Alentejo ─ som betyder neden for Tejo ─udgør 1/3 af Portugals areal, mens distriktets 537.000 indbyggere kun svarer til 5 pct. af landets befolkning. 3.000 timers solskin om året sender temperaturen op mod 40 °C om sommeren, hvor der er langt mellem regnbygerne. Siden 1980’erne er distriktets vingårde blevet opgraderet med teknisk udstyr og ønologisk ekspertviden i en grad, så distriktet i dag er udråbt som ”Den nye Verden” i henseende til vindyrkning. Vinhuset Adega do Monte Branco er med i førerfeltet. Adegaens nye vingård deler udsigt med byen Estremoz. Her har Luís Louro og hans ønolog Inês Capão i en snes år lavet vin på druer fra vinstokke med rødderne fæstet i en jordbund af skifer og kalksten.

Vinen

Alento er lavet på 40% Aragonez, 40% Trincadeira, 10% Tourigo Nacional og 10% Alicante Bouschet. Aragonez, der er Portugals mest plantede, blå drue, stammer fra Spanien, hvor den kendes som Tempranillo. Trincadeira kommer fra kystområdet nord for Lissabon, men den er blevet en af de mest populære sorter i Alentejo for sin dybde i smagen og sit pebrede krydderi i vinens frugt. Tourigo Nacional er Portugals signaturdrue. Alicante Bouschet er en fransk teinturier druesort, hvilket vil sige en drue med rødt druekød, der i Alentejo bruges til at give vinen mørk farve, en saftig frugt og silkebløde tanniner. Efter afstilkning udblødes skallerne med mosten i to døgn før gæringen i ståltank ved omkring 25 °C. Vinen tappes på flaske uden fadlagring. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af solbær og kirsebær og et strejf af tobak. Den saftige, røde bærfrugt kæler for smagsløgene i lang tid før festen slutter med runde, modne tanniner. En meget balanceret og drikkevenlig vin med bred appel til alle rødvinselskere.

Maden

Alentejo har en lang tradition for svineavl, så retter med svinekød er i høj kurs i distriktet. Vælg et mørt stykke svinekød, der brunes i en gryde, tilsæt rødvin og lad retten simre på lavt blus. Grøntsager giver retten ekstra farve og næring og du kan nyde en sund, velsmagende ret sammen med et glas rødvin fra Adega do Monte Branco.

*indeholder sulfitter

Drue: Barbera D’Asti DOCG

Distrikt:  Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

Årgang: 2022

Vol: 13,5%

Cantine Volpi har været i slægtens eje siden 1914, og i 1975 overtog Carlo Volpi ansvaret for vinproduktionen sammen med sin hustru Laura. Nu er parrets søn Carlo, som er 5. generation af Volpi-dynastiet, trådt ind i firmaets ledelse så alt er dermed i den bedste gænge. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona en snes kilometer øst for byen Alessandria.

Piemonte har 3 zoner med DOC klassifikation: Asti, Alba og Monferrato. Når det gælder vine på druesorten Barbera, er kvalitetsniveauet generelt højere på Barbera d'Asti vine, fordi Barbera trives særlig godt i distriktets fattige, kalkholdige lerjord og det lidt køligere klima. Barbera d'Asti produceres i Asti provinserne og desuden i Alexandria, hvor Cantine Volpi har sine vinmarker. Barbera d'Asti fik i 1970 DOC status, men i 2008 blev distriktet løftet op på det højeste niveau af den italienske kvalitets-pyramide med en status som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera er Italiens tredje mest dyrkede drue, men druens historie i Piemonte er særlig interessant. Her har Barbera fra starten været en hverdagsvin for den lokale befolkning, som vinbønderne drak mens de passede deres marker. Barbera er som sådan sjældent en sofistikeret vin, men den fungerer som en tiltalende ledsager til et godt (og gerne rustikt) måltid.

Vinen

Cantine Volpi præsenterer her deres traditionelle Barbera, som er gæret ved 22-25 °C i syv dage og lagret på ståltank i fire måneder. Det er med andre ord den ægte vare uden egefad-sminke, og det er en vintype, som jeg er en stor tilhænger af. I glasset har Barbera en rubinrød farve med violette toner. Duften præges af røde bær som kirsebær og blå blommer, og smagens kødfulde, røde frugt har en perfekt balance mellem frugtsødme og intens syre. Barbera har et behageligt, lavt tannin-niveau, og i stedet for snerpende tannin-mundtørhed toner vinen ud i en vibrerende friskhed.

Maden

I Piemonte drikkes kølig Barbera i store slurke til retter fra egnens køkken som røget skinke, pasta med sauce eller braiserede kødretter, hvor der ofte er vildt fra jagten i gryden. Takket være sit høje syreniveau er klassisk Barbera D'Asti en rigtig god madvin med pasta og pizza på hjemmebane.

*indeholder sulfitter

Drue: Monastrel, Garnacha

Distrikt: Bodegas Saura, Bullas DO, Spanien

Årgang: 2022

Vol: 14,5%

Bullas er et spansk vindistrikt i Murcia regionen. Man har dyrket vin her i 2.600 år og i 1994 blev området belønnet med en officiel DOP status. Det er ingen dans på roser at være vinstok i det barske, forblæste landskab. Jordbundens brune skorpe er så hård, at den må brydes op mekanisk før det er muligt at plante nye stiklinger. Til gengæld er jorden kalkrig og næringsfattig med god dræning, hvilket betyder at vinstokkenes rodnet kan suge tilstrækkeligt med vand fra undergrunden. Vinmarkerne ligger typisk i et af de mange små dalstrøg. Temperaturen svinger mellem 16 og 39 °C om sommeren, mens nattefrost er udbredt om vinteren. Om efteråret pisker voldsomme vinde gennem vinmarkerne, så vinstokkene klippes ned til små, hårdføre buske, der kan klare den stride blæst. Bodegas Saura har sine marker i Caravaca de la Cruz i 600-900 meters højde ved foden af Sierra de las Cabras bjergkæden. De kølige nætter i højderne bidrager til et fint syreniveau i mosten. Druerne høstes med håndkraft og transporteres til bodegaen. Før gæringen afstilkes 70% af klaserne, mens resten kommer i gæringskarret som hele klaser. Efter udblødning af drueskallerne med mosten i otte dage går gæringen i gang, og når den er godt i gang pumpes den gærende most over i egefade, hvor den afsluttende gæring finder sted. Den unge vin lagrer herefter på fade af fransk eg i 12 måneder.

Vinen

Vinen er lavet på to spanske sorter. Monastrell er en tykskallet, aromatisk drue, der modner sent og kræver en lang, varm vækstperiode for at trives. Det kan Bullas-distriktet levere, og den glødende sommersol tæmmer druesortens kantede personlighed og hårde tanniner med en karakterfuld frugt og modne tanniner som resultat. Garnacha bidrager med en rig, sødmefuld frugtfylde og en markant alkoholstyrke. Vinen i glasset har en tæt blå tone og en intens duft af sort bærfrugt. I munden dominerer en krydret smag af sorte bær, hvor diskrete fadtoner er fint integreret i den aromatiske smagspalet. Vinen har en lang eftersmag som slutter af med modne tanniner.

Maden

Talebiano har saften og kraften med hjemmefra og den kan klare det meste. Når grillsæsonen melder sig, vil Talebiano vise sine kvaliteter som den perfekte grillvin, der kæler for kød med stegeskorpe og ikke går af vejen for lidt røgsmag og aske undervejs.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.