Maj måneds kasse

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Domaine Saint-Georges d'Ibry ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. I en lille park tæt ved vingården ligger "Petit grain" ─ en ferielejlighed på 60 m2 med atmosfære og plads til 4 personer.  Cuvée des Amis ─vinen for venner ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke, når grill sæsonen står for døren.

*indeholder sulfitter

2022 Babu Reserva, Fiuza, Vinho Regional Tejo, Portugal.

Drue: Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2022

Vol: 13,5 %

Fiuza-familien har en historisk tilknytning til Asien, hvor ordet ”Babu” bruges som betegnelse for et respekteret, ældre medlem af familien. Babu-vinserien laves på en blanding af portugisiske og internationale druesorter og er tænkt som en hyldest til firmaets grundlægger. Fiuza har 120 ha vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja, med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Vinmarkerne ligger på et plateau i omkring 300 meters højde med en jordbund af ler og kalkmergel. Naboskabet til floden Tejo, hvis vande og marskland giver det lokale klima et maritimt præg, er med til at nedkøle sommerheden og bevare mostens syre og friskhed. I øvrigt er brug af korkpropper en selvfølge i Tejo, hvor naturkork skrælles af stammerne i regionens 12.000 ha korkegeskove.

Vinen

Druesammensætningen i Babu Reserva er ”Fiuza Classic”: en portugisisk drue, Tourigo Nacional plus en fransk drue: Alicante Bouschet. Tourigo Nacional er Portugals fineste og bedst kendte druesort, der bl.a. udgør rygraden i produktionen af portvin. Portugals signaturdrue bruges desuden i stigende grad til at lave formidable rødvine med struktur, krop og tanniner. Alicante Bouschet er en teinturier drue, hvilket vil sige en af de få druesorter med rødt druekød og rød most. I Frankrig blev den højtydende sort brugt til at give farve og blød fylde til bordvine, men i Tejo har man opnået gode resultater ved optimal vinifikation af Alicante Bouschet-frugt af høj kvalitet. Først udtrækkes farve og smagsstoffer ved flere døgns udblødning af drueskallerne sammen med mosten i cementtank, og efter veloverstået gæring lagres vinen 3 måneder på egefade.  Vinen i glasset er funklende rubinrød med en violet tone. Den komplekse duftpalet har toner af violer, solbær og et strejf af mokka. Smagen af rød bærfrugt, og mørk chokolade er krydret med diskrete fadtoner og et strejf af tobak, hvor Tourigo Nacional bidrager med struktur og modne tanniner i afslutningen. En vellykket hyldest til Babu.

Maden

Med Babu Reserva i glasset er der frit valg på menuen. Babu vil også være god at have ved hånden i grillsæsonen.

*indeholderr sulfitter

2020 Velar Cannonau di Sardegna, Tenuta Atzei, Sardinien, Italien

Drue: Cannonau di Sardegna,

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

Sardinien er ikke kun geografisk, men også historisk, sprogligt og kulturelt, adskilt fra fastlandets civilisation. Øens fortid som en del af det spanske kongerige Aragonien har også sat sine spor i de lokale druesorter som fx Cannonau, som er en klon af den spanske druesort Garnacha. Druesorten kendes som Grenache i resten af verden. Cannonau di Sardegna DOC appellationen gælder vinmarker beplantet med Cannonau på hele Sardinien.  Tenuta Atzeis vinmarker med Cannonau-vinstokke, der er op mod 50-60 år gamle, ligger tæt ved byen Mogoro mod vest på den sydlige halvdel af øen. I denne ret høje alder giver stokkene et lavere udbytte med færre klaser/stok, men til gengæld er frugtens kvalitet betragteligt højere. En anden gunstig faktor er vinmarkernes placering i forskellige højder og med forskellig eksposition i forhold til solen. Forskellen i mikroklima fra mark til mark er med til at øge vinens kompleksitet. Naboskabet til Monte Arci, en udslukt vulkan, betyder at markernes jordbund har et islæt af vulkansk aske, som giver næring og mineraler til vinstokkenes rødder.

Vinen

Efter høsten bliver drueklaserne sorteret på vingården; drueklaser med fejl fjernes og resten gæres i rustfri ståltanke med fuld skalkontakt i 15 dage. Den unge vin falder til ro i tanken før den tappes på flaske. Den tyndskallede Cannonau drue giver vinen i glasset en ret lys, rubinrød farve. Vinens delikate duft har toner af violer og røde kirsebær, solbær og blåbær. I munden opleves vinen livlig og frisk med en behagelig, let frugtsødme, et strejf af lakrids, en fin syre og en afslutning med silkebløde tanniner.

Maden

På Sardinien er ”il porceddu” (helstegt pattegris) den klassiske søndagsmiddag i storfamilien. Det kræver et stort ildsted, så det vil være oplagt at skifte pattegrisen ud med en flæskesteg. Sardernes kombination af en kost med mange grøntsager og lidt flæskesteg, skyllet ned med moderate mængder af den lokale rødvin, bekommer dem vel: sarderne har dobbelt så høj chance som os andre for at blive 100 år eller mere, og i provinsen Nuoro mod nordøst på Sardinien ligger antallet af 100-årige tre gange højere end det europæiske gennemsnit.

*indeholder sulfitter

2023 Poggio Pasano Primitivo, Cantina Sava, Puglia, Italien

Drue: Primitivo

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2023

Vol: 14%

Tribidrag er det kroatiske navn for en drue fra Dalmatien, som de færreste erindrer at have hørt om, men som de garanteret kender godt og har smagt mange gange – enten som den californiske Zinfandel eller som den italienske Primitivo. Den første optegnelse om denne druetype i Puglia, er et notat skrevet i 1799 af præsten Fransesco Filippo Indellicari. Pateren, der avlede vin i sin fritid og desuden var en vågen amatørbotaniker, havde i sin vinmark fundet en druesort, der modnede tidligere end alle andre sorter. Han gav den nye sort navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus, der betyder ”den første til at modne”. Stavemåden ”Primitivo” dukkede op omkring 1860. Primitivo holder sig ikke genert tilbage men kaster umiddelbart sin palet af duft- og smagsstoffer i synet på sanserne. De bedste vine er pakket med sort bærfrugt kombineret med friskhed og en silkeblød, glat struktur. Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at flirte skamløst, mens den samtidig holder masken, men man skal ikke forvente den store finesse eller elegance.

Vinen

Cantina Sava ligger i Taranto-provinsen et stykke nede i Italiens hæl. Cantina’en råder over marker med gamle vinstokke, hvis klaser plukkes med hånden fulgt af håndsortering på vingården. Vinifikationen styres af kældermestre med international erfaring, der har adgang til avanceret teknologi, og gæringen af den modne frugt finder sted ved kontrolleret temperatur i store ståltanke. Flaskens prop er lavet af ”Nomacorc” – et plastlignende stof fremstillet af sukkerstoffer, der er fuldt nedbrydelig i naturen og har et CO2-aftryk lig nul.  I glasset har Cantina Savas Primitivo en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af kirsebær og hindbær. Smagen er domineret af sort bær med et indslag af svesker og mørk chokolade i fin balance med vinens alkohol og en fløjlsblød afslutning med modne, runde tanniner.                                                                                                                                                

Maden

Poggio Pasano Primitivo er let drikkelig, let at holde af og let at sætte sammen med mad. Pizza og pasta ligger lige for og sæsonen for et stykke grillet kød ligger forude.

*indeholder sulfitter

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

2022 Babu Reserva, Fiuza, Vinho Regional Tejo, Portugal.

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Domaine Saint-Georges d'Ibry ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. I en lille park tæt ved vingården ligger "Petit grain" ─ en ferielejlighed på 60 m2 med atmosfære og plads til 4 personer.  Cuvée des Amis ─vinen for venner ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke, når grill sæsonen står for døren.

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2022

Vol: 13,5 %

Fiuza-familien har en historisk tilknytning til Asien, hvor ordet ”Babu” bruges som betegnelse for et respekteret, ældre medlem af familien. Babu-vinserien laves på en blanding af portugisiske og internationale druesorter og er tænkt som en hyldest til firmaets grundlægger. Fiuza har 120 ha vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja, med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Vinmarkerne ligger på et plateau i omkring 300 meters højde med en jordbund af ler og kalkmergel. Naboskabet til floden Tejo, hvis vande og marskland giver det lokale klima et maritimt præg, er med til at nedkøle sommerheden og bevare mostens syre og friskhed. I øvrigt er brug af korkpropper en selvfølge i Tejo, hvor naturkork skrælles af stammerne i regionens 12.000 ha korkegeskove.

Vinen

Druesammensætningen i Babu Reserva er ”Fiuza Classic”: en portugisisk drue, Tourigo Nacional plus en fransk drue: Alicante Bouschet. Tourigo Nacional er Portugals fineste og bedst kendte druesort, der bl.a. udgør rygraden i produktionen af portvin. Portugals signaturdrue bruges desuden i stigende grad til at lave formidable rødvine med struktur, krop og tanniner. Alicante Bouschet er en teinturier drue, hvilket vil sige en af de få druesorter med rødt druekød og rød most. I Frankrig blev den højtydende sort brugt til at give farve og blød fylde til bordvine, men i Tejo har man opnået gode resultater ved optimal vinifikation af Alicante Bouschet-frugt af høj kvalitet. Først udtrækkes farve og smagsstoffer ved flere døgns udblødning af drueskallerne sammen med mosten i cementtank, og efter veloverstået gæring lagres vinen 3 måneder på egefade.  Vinen i glasset er funklende rubinrød med en violet tone. Den komplekse duftpalet har toner af violer, solbær og et strejf af mokka. Smagen af rød bærfrugt, og mørk chokolade er krydret med diskrete fadtoner og et strejf af tobak, hvor Tourigo Nacional bidrager med struktur og modne tanniner i afslutningen. En vellykket hyldest til Babu.

Maden

Med Babu Reserva i glasset er der frit valg på menuen. Babu vil også være god at have ved hånden i grillsæsonen.

*indeholderr sulfitter

2020 Velar Cannonau di Sardegna, Tenuta Atzei, Sardinien, Italien

2023 Poggio Pasano Primitivo, Cantina Sava, Puglia, Italien

Drue: Cannonau di Sardegna,

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

Sardinien er ikke kun geografisk, men også historisk, sprogligt og kulturelt, adskilt fra fastlandets civilisation. Øens fortid som en del af det spanske kongerige Aragonien har også sat sine spor i de lokale druesorter som fx Cannonau, som er en klon af den spanske druesort Garnacha. Druesorten kendes som Grenache i resten af verden. Cannonau di Sardegna DOC appellationen gælder vinmarker beplantet med Cannonau på hele Sardinien.  Tenuta Atzeis vinmarker med Cannonau-vinstokke, der er op mod 50-60 år gamle, ligger tæt ved byen Mogoro mod vest på den sydlige halvdel af øen. I denne ret høje alder giver stokkene et lavere udbytte med færre klaser/stok, men til gengæld er frugtens kvalitet betragteligt højere. En anden gunstig faktor er vinmarkernes placering i forskellige højder og med forskellig eksposition i forhold til solen. Forskellen i mikroklima fra mark til mark er med til at øge vinens kompleksitet. Naboskabet til Monte Arci, en udslukt vulkan, betyder at markernes jordbund har et islæt af vulkansk aske, som giver næring og mineraler til vinstokkenes rødder.

Vinen

Efter høsten bliver drueklaserne sorteret på vingården; drueklaser med fejl fjernes og resten gæres i rustfri ståltanke med fuld skalkontakt i 15 dage. Den unge vin falder til ro i tanken før den tappes på flaske. Den tyndskallede Cannonau drue giver vinen i glasset en ret lys, rubinrød farve. Vinens delikate duft har toner af violer og røde kirsebær, solbær og blåbær. I munden opleves vinen livlig og frisk med en behagelig, let frugtsødme, et strejf af lakrids, en fin syre og en afslutning med silkebløde tanniner.

Maden

På Sardinien er ”il porceddu” (helstegt pattegris) den klassiske søndagsmiddag i storfamilien. Det kræver et stort ildsted, så det vil være oplagt at skifte pattegrisen ud med en flæskesteg. Sardernes kombination af en kost med mange grøntsager og lidt flæskesteg, skyllet ned med moderate mængder af den lokale rødvin, bekommer dem vel: sarderne har dobbelt så høj chance som os andre for at blive 100 år eller mere, og i provinsen Nuoro mod nordøst på Sardinien ligger antallet af 100-årige tre gange højere end det europæiske gennemsnit.

*indeholder sulfitter

Drue: Primitivo

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2023

Vol: 14%

Tribidrag er det kroatiske navn for en drue fra Dalmatien, som de færreste erindrer at have hørt om, men som de garanteret kender godt og har smagt mange gange – enten som den californiske Zinfandel eller som den italienske Primitivo. Den første optegnelse om denne druetype i Puglia, er et notat skrevet i 1799 af præsten Fransesco Filippo Indellicari. Pateren, der avlede vin i sin fritid og desuden var en vågen amatørbotaniker, havde i sin vinmark fundet en druesort, der modnede tidligere end alle andre sorter. Han gav den nye sort navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus, der betyder ”den første til at modne”. Stavemåden ”Primitivo” dukkede op omkring 1860. Primitivo holder sig ikke genert tilbage men kaster umiddelbart sin palet af duft- og smagsstoffer i synet på sanserne. De bedste vine er pakket med sort bærfrugt kombineret med friskhed og en silkeblød, glat struktur. Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at flirte skamløst, mens den samtidig holder masken, men man skal ikke forvente den store finesse eller elegance.

Vinen

Cantina Sava ligger i Taranto-provinsen et stykke nede i Italiens hæl. Cantina’en råder over marker med gamle vinstokke, hvis klaser plukkes med hånden fulgt af håndsortering på vingården. Vinifikationen styres af kældermestre med international erfaring, der har adgang til avanceret teknologi, og gæringen af den modne frugt finder sted ved kontrolleret temperatur i store ståltanke. Flaskens prop er lavet af ”Nomacorc” – et plastlignende stof fremstillet af sukkerstoffer, der er fuldt nedbrydelig i naturen og har et CO2-aftryk lig nul.  I glasset har Cantina Savas Primitivo en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af kirsebær og hindbær. Smagen er domineret af sort bær med et indslag af svesker og mørk chokolade i fin balance med vinens alkohol og en fløjlsblød afslutning med modne, runde tanniner.                                                                                                                                                

Maden

Poggio Pasano Primitivo er let drikkelig, let at holde af og let at sætte sammen med mad. Pizza og pasta ligger lige for og sæsonen for et stykke grillet kød ligger forude.

*indeholder sulfitter

2021 Cuvée des Amis d’Ibry, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

2022 Babu Reserva, Fiuza, Vinho Regional Tejo, Portugal.

2020 Velar Cannonau di Sardegna, Tenuta Atzei, Sardinien, Italien

2023 Poggio Pasano Primitivo, Cantina Sava, Puglia, Italien

Drue: Merlot, Syrah

Distrikt: Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Domaine Saint-Georges d'Ibry ligger i den frugtbare dal langs bredderne af floden Thongue, der har givet navn til vindistriktet Côtes de Thongue. Som en perlerække i det åbne, flade landskab ligger en række bakkedrag, hvor vinstokkene er lunt placeret på sydvendte skråninger 50 - 100 meter over havet. Det lokale klima i Côtes de Thongue mellem Middelhavet og bjergkæden Cevennerne er typisk Middelhavsklima med milde vintre og varme og tørre somre. De fremherskende vinde er ”tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, der driver skyerne væk, og ”sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet og bringer skyer og regn. Vindistriktets 23 landsbyer strækker sig fra Pézenas mod øst til forstæderne i Béziers mod vest. Vinmarkerne mod nord og øst har en jordbund med sand og grus, som passer godt til druesorten Merlot. I den sydlige del er markerne placeret på terrasser af sandslam med kridt og ler, som giver Syrah-planternes rødder perfekte forhold.

Vinen

Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry blev grundlagt omkring 1860, og vingården er siden gået i arv til nye generationer med et intimt kendskab til området og en brændende passion for vinavl. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret, og han har med talent og flid udnyttet de fordele, landskab og klima har givet, til produktion af dejlige vine, der har vundet mange præmier for deres kvalitet. I en lille park tæt ved vingården ligger "Petit grain" ─ en ferielejlighed på 60 m2 med atmosfære og plads til 4 personer.  Cuvée des Amis ─vinen for venner ─ er lavet på en blanding af Merlot og Syrah. Vinen i glasset har en mørk, næsten sort, kerne med en lysende, violet kant. Duften er pakket med et potpourri af sorte bær, solbær og blåbær, som går igen i den frugtdrevne smag sammen med mørk chokolade og provencekrydderier. En lang eftersmag og silkebløde tanniner afslutter mødet med Cuvée des Amis ─ en vin der kombinerer delikatesse og finesse og som glider let ned i gode venners selskab.

Maden

Det er ingen sag at finde retter til at ledsage den sprælske Cuvée des Amis, som bør serveres kølig og drikkes i store slurke, når grill sæsonen står for døren.

*indeholder sulfitter

Drue: Touriga Nacional, Alicante Bouchet

Distrikt: Tejo, Portugal.

Årgang: 2022

Vol: 13,5 %

Fiuza-familien har en historisk tilknytning til Asien, hvor ordet ”Babu” bruges som betegnelse for et respekteret, ældre medlem af familien. Babu-vinserien laves på en blanding af portugisiske og internationale druesorter og er tænkt som en hyldest til firmaets grundlægger. Fiuza har 120 ha vinmarker fordelt på to ejendomme, Quinta da Requeixada og Quinta da Granja, med parceller både nord og syd for floden Tejo, der har givet navn til et af Portugals bedste vindistrikter. Vinmarkerne ligger på et plateau i omkring 300 meters højde med en jordbund af ler og kalkmergel. Naboskabet til floden Tejo, hvis vande og marskland giver det lokale klima et maritimt præg, er med til at nedkøle sommerheden og bevare mostens syre og friskhed. I øvrigt er brug af korkpropper en selvfølge i Tejo, hvor naturkork skrælles af stammerne i regionens 12.000 ha korkegeskove.

Vinen

Druesammensætningen i Babu Reserva er ”Fiuza Classic”: en portugisisk drue, Tourigo Nacional plus en fransk drue: Alicante Bouschet. Tourigo Nacional er Portugals fineste og bedst kendte druesort, der bl.a. udgør rygraden i produktionen af portvin. Portugals signaturdrue bruges desuden i stigende grad til at lave formidable rødvine med struktur, krop og tanniner. Alicante Bouschet er en teinturier drue, hvilket vil sige en af de få druesorter med rødt druekød og rød most. I Frankrig blev den højtydende sort brugt til at give farve og blød fylde til bordvine, men i Tejo har man opnået gode resultater ved optimal vinifikation af Alicante Bouschet-frugt af høj kvalitet. Først udtrækkes farve og smagsstoffer ved flere døgns udblødning af drueskallerne sammen med mosten i cementtank, og efter veloverstået gæring lagres vinen 3 måneder på egefade.  Vinen i glasset er funklende rubinrød med en violet tone. Den komplekse duftpalet har toner af violer, solbær og et strejf af mokka. Smagen af rød bærfrugt, og mørk chokolade er krydret med diskrete fadtoner og et strejf af tobak, hvor Tourigo Nacional bidrager med struktur og modne tanniner i afslutningen. En vellykket hyldest til Babu.

Maden

Med Babu Reserva i glasset er der frit valg på menuen. Babu vil også være god at have ved hånden i grillsæsonen.

*indeholderr sulfitter

Drue: Cannonau di Sardegna,

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2020

Vol: 13,5%

Sardinien er ikke kun geografisk, men også historisk, sprogligt og kulturelt, adskilt fra fastlandets civilisation. Øens fortid som en del af det spanske kongerige Aragonien har også sat sine spor i de lokale druesorter som fx Cannonau, som er en klon af den spanske druesort Garnacha. Druesorten kendes som Grenache i resten af verden. Cannonau di Sardegna DOC appellationen gælder vinmarker beplantet med Cannonau på hele Sardinien.  Tenuta Atzeis vinmarker med Cannonau-vinstokke, der er op mod 50-60 år gamle, ligger tæt ved byen Mogoro mod vest på den sydlige halvdel af øen. I denne ret høje alder giver stokkene et lavere udbytte med færre klaser/stok, men til gengæld er frugtens kvalitet betragteligt højere. En anden gunstig faktor er vinmarkernes placering i forskellige højder og med forskellig eksposition i forhold til solen. Forskellen i mikroklima fra mark til mark er med til at øge vinens kompleksitet. Naboskabet til Monte Arci, en udslukt vulkan, betyder at markernes jordbund har et islæt af vulkansk aske, som giver næring og mineraler til vinstokkenes rødder.

Vinen

Efter høsten bliver drueklaserne sorteret på vingården; drueklaser med fejl fjernes og resten gæres i rustfri ståltanke med fuld skalkontakt i 15 dage. Den unge vin falder til ro i tanken før den tappes på flaske. Den tyndskallede Cannonau drue giver vinen i glasset en ret lys, rubinrød farve. Vinens delikate duft har toner af violer og røde kirsebær, solbær og blåbær. I munden opleves vinen livlig og frisk med en behagelig, let frugtsødme, et strejf af lakrids, en fin syre og en afslutning med silkebløde tanniner.

Maden

På Sardinien er ”il porceddu” (helstegt pattegris) den klassiske søndagsmiddag i storfamilien. Det kræver et stort ildsted, så det vil være oplagt at skifte pattegrisen ud med en flæskesteg. Sardernes kombination af en kost med mange grøntsager og lidt flæskesteg, skyllet ned med moderate mængder af den lokale rødvin, bekommer dem vel: sarderne har dobbelt så høj chance som os andre for at blive 100 år eller mere, og i provinsen Nuoro mod nordøst på Sardinien ligger antallet af 100-årige tre gange højere end det europæiske gennemsnit.

*indeholder sulfitter

Drue: Primitivo

Distrikt: Puglia, Italien

Årgang: 2023

Vol: 14%

Tribidrag er det kroatiske navn for en drue fra Dalmatien, som de færreste erindrer at have hørt om, men som de garanteret kender godt og har smagt mange gange – enten som den californiske Zinfandel eller som den italienske Primitivo. Den første optegnelse om denne druetype i Puglia, er et notat skrevet i 1799 af præsten Fransesco Filippo Indellicari. Pateren, der avlede vin i sin fritid og desuden var en vågen amatørbotaniker, havde i sin vinmark fundet en druesort, der modnede tidligere end alle andre sorter. Han gav den nye sort navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus, der betyder ”den første til at modne”. Stavemåden ”Primitivo” dukkede op omkring 1860. Primitivo holder sig ikke genert tilbage men kaster umiddelbart sin palet af duft- og smagsstoffer i synet på sanserne. De bedste vine er pakket med sort bærfrugt kombineret med friskhed og en silkeblød, glat struktur. Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at flirte skamløst, mens den samtidig holder masken, men man skal ikke forvente den store finesse eller elegance.

Vinen

Cantina Sava ligger i Taranto-provinsen et stykke nede i Italiens hæl. Cantina’en råder over marker med gamle vinstokke, hvis klaser plukkes med hånden fulgt af håndsortering på vingården. Vinifikationen styres af kældermestre med international erfaring, der har adgang til avanceret teknologi, og gæringen af den modne frugt finder sted ved kontrolleret temperatur i store ståltanke. Flaskens prop er lavet af ”Nomacorc” – et plastlignende stof fremstillet af sukkerstoffer, der er fuldt nedbrydelig i naturen og har et CO2-aftryk lig nul.  I glasset har Cantina Savas Primitivo en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af kirsebær og hindbær. Smagen er domineret af sort bær med et indslag af svesker og mørk chokolade i fin balance med vinens alkohol og en fløjlsblød afslutning med modne, runde tanniner.                                                                                                                                                

Maden

Poggio Pasano Primitivo er let drikkelig, let at holde af og let at sætte sammen med mad. Pizza og pasta ligger lige for og sæsonen for et stykke grillet kød ligger forude.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.