Hvidvinskasse nr. 79 Oktober & November
2023 La Leyenda del Volcán Moscatel de Alejandria y Macabeo, Campo de Calavatra, Spanien
Drue: Moscatel de Alejandria y Macabeo
Distrikt: Campo de Calavatra, Spanien
Årgang: 2023
Vol: 13%
“La leyenda del volcán”, er legenden om vulkanen som refererer til en spansk roman med samme titel skrevet af Bárbara Gil. Det er en historisk romance om en ung kvinde fra Bilbao, der rejser til Costa Rica med henblik på et arrangeret ægteskab med en 60 årig ejer af en kaffeplantage på skråningerne af en legendarisk vulkan. Men da hun ankommer til haciendaen er den tiltænkte ægtemand død, plantagen ligger i ruiner og en fordrukken søn har spillet arven op. Vinserien 8Legends markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og vulkan-legenden peger hen på vindistriktet Campo de Calavetra, der også er kendt som et 5.000 km2 stort område ved byen Ciudad Real med mere end 300 sovende vulkaner. Vi er stadig på den castilianske højslette, Castilla-La Mancha, hvor man har avlet vin siden bronzealderen uden at blive forstyrret af vulkansk aktivitet ─ det seneste vulkanudbrud er dateret til 3.600 år f.Kr. ─ men vulkanerne har efterladt en mørk, stenet jordbund med lava-materiale med nyttige egenskaber som f.eks. opsamler af solvarmen til værn mod nattekulden.
Vinen
I februar 2024 forfremmede EU distriktet til den eftertragtede ”Denominación de Origen” status. Appellationen Campo de Calatrava DO er godkendt til brug af 11 grønne druer inklusive de to sorter der er brugt her: Moscatel de Alejandría (60%) og Macabeo (40%). Muscat de Alexandria, som druen kaldes internationalt, er en af verdens ældste druesorter med et intakt DNA uændret gennem tiden. Det er en aromatisk og velsmagende druesort, der ofte bruges til velduftende, søde dessertvine. Macabeo er den mest udbredte drue i Nordspanien, hvor den bl.a. indgår i produktionen af cava. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær. Den indsmigrende duft har toner af fersken og tropisk frugt med et pift af urter. Smagen er aromatisk med en cremet, blød mundfylde, en diskret druesødme, god fylde og længde og en balanceret syre. En behagelig vin med bred appel.
Maden
Med sin lette druesødme vil vinen gøre god fyldest som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til retter med fisk serveret med en lækker cremet sovs med fløde og en mild smag af citron.
*indeholder sulfitter
2023 Chardonnay, Tenute Mokarta, Terre Siciliane IGP, Italien
Drue: Chardonnay
Distrikt:Terre Siciliane IGP, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Sicilien er som vinområde velsignet med et stort spektrum af forskellige druesorter, et landskab med varierende jordbundsforhold og meget vekslende lokale klimaforhold. Sicilien er bedst kendt for sine røde vine lavet på øens egne druer som Nero D’Avola, der har været dyrket på øen siden antikken, og Nerello Mascalese fra vulkanen Etnas bjergskråninger, der også har en lang tradition på Sicilien og hvis ry som vin af topklasse er etableret i løbet af de seneste årtier. Vinhuset Tenute Mokartas vinmarker ligger mellemolivenlunde og hvedemarker i omkring 450 meters højde i et bakket landskab, hvor scirocco, den varme ørkenvind fra Sahara, i sensommeren kan blæse op fra syd, mens kølige søbriser fra Middelhavet er med til at gøre klimaet velegnet til vinavl.
Vinen
Men hvad er mon grunden til at Tenute Mokarta, der kan disponere over en håndfuld grønne, sicilianske druesorter, vælger den allestedsnærværende drue Chardonnay? Jo, Chardonnay god til at afspejle sit voksested og de forskellige valg, der træffes med hensyn til vinifikation. Hvad terroir angår, vil Siciliens sol sikre fuldmoden, sund frugt, hvilket er den vigtigste forudsætning for at lave god vin. For det andet har Tenute Mokarta valgt at prioritere druemostens friske syre og at afstå fra fadlagring. Resultatet af terroir og vinifikation afspejles af vinen i glasset, der præsenterer sig funklende strågul med et let grønligt skær og en indbydende duft af fersken, æbler og citrus, der har et pikant strejf af eksotisk frugt. Den krydrede smag af gul stenfrugt lives op af en læskende mineralitet og en meget frisk frugtsyre. Et godt eksempel på en stringent, rendyrket udgave af Chardonnay, som er tro mod denne druesorts sande væsen.
Maden
Med sin enkle, frugtige stil er Tenute Mokartas Chardonnay let at sætte samen med mad. Det vil i al sin enkelhed sige at alt godt fra havet vil være gode valg, og det samme er tilfældet for retter med hvidt kød.
*indeholder sulfitter
2023 Jongieux Blanc, Vin De Savoie AOC, Frankrig.
Drue: Jaquere
Distrikt: Savoie AOC, Frankrig.
Årgang: 2023
Vol: 11,5%
Med Domaine Carrel & Senger er vi kommet til Savoyen, hvor landkortet placerer Jongieux ved bredden af Lac du Bourget på højde med Lyon og mellem Geneve og Grenoble. Det er ikke et område jeg mindes at have smagt vin fra tidligere, og druen Jacquère er også et nyt bekendtskab. Med andre ord, en spændende vin fra et område der i århundreder har haft en omtumlet tilværelse: snart et hertugdømme, snart et kongedømme, så en tid under Bourgogne og så en tid under Piemonte inden det i 1860 blev afstået til Frankrig som en modydelse til Napoleon 3. Domaine Carrel & Senger har været i familiens eje i seks generationer, og siden 2022 har den unge, energiske Thomas Senger stået i spidsen for en opgradering af vineriet. Domænet har 33 ha vinmarker, der ligger i 300 meters højde ved foden af Mont de la Charvaz. Vinstokkene er plantet i en jordbund med ler og kalksten, hvor de nyder godt af en solrig sommer med kølige nætter. Hermed er den klassiske ”terroir-opskrift” på god vin linet op: en alliance mellem en kyndig vinbonde, en velegnet jordbund og et perfekt klima.
Vinen
Og så er der druesorten Jacquère, som kræver et opslag i ”Wine Grapes”. Kapitlet om denne ”ukendte” sort starter således: ”En specialitet fra Savoyen, der giver friske, lette hvidvine fra bjergskråningerne”. Jacquèretrives bedst i kalkrig lerjord, hvor den giver et rigt udbytte af sunde drueklaser. Druesorten findes stort set kun i dette distrikt, hvor den er plantet på blot 1027 ha, så det er næppe en drue man vil møde igen. Drueklaserne høstes med hånden og gæres ved 16 °C i rustfri ståltanke, hvor den unge vin derefter lagrer på sit bundfald før den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af citrus, sommeræbler og et strejf af grønne urter. Smagen af æble og grapefrugt har et mineralsk præg og en knivskarp syre, der får mundvandet til at løbe og stimulerer appetitten. En vin der er frisk som bjergluft og ren som en kilde i alperne.
Maden
Jongieux Blanc er skabt til at blive drukket i sin pure ungdom ,-hvad drikkes den til ? naboskabet til Schweiz fornægter sig ikke: Ostefondue står øverst på listen. Et andet lokalt forslag er ”Tartiflette”, en klassisk opskrift fra de franske alper, der laves med kartofler, bacon, løg og reblochon ost (en rødkitost lavet på råmælk).
indeholder sulfitter
2022 Cantus Terra, Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Drue: Sauvignon Blanc
Distrikt: Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Årgang: 2022
Vol: 12,5%
Bergerac er et stort vindistrikt i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne i det sydvestlige hjørne af Frankrig. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger langs Dordogne, hvor klimaet er lunt og mindre maritimt præget end i Bordeaux. Den typiske vinbonde i Bergerac er medlem af et af distriktets kooperativer, som arbejder sammen under navnet ”Vignerons Cooperateurs Du Perigord”. Perigord ligger nordøst for Bordeaux og er opdelt i fire underområder: det grønne Perigord (et stort skovområde med egetræer), det hvide Perigord (et stort plateau med hvide kalksten), det purpurrøde Perigord (mange vinstokke hvis blade skifter farve om efteråret) og det sorte Perigord (tætte, dunkle skove af kastanje-, ege- og pinjetræer).
Vinen
Cantus Terra betyder (oversat fra latin) ”Jordens sang”, og sangen er vinbøndernes hymne til deres smukke, solrige landskab. Druerne til Cantus Terra er høstet fra marker, hvis jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med en god vandbindingsevne. Vinen er lavet på 100% Sauvignon Blanc, og markeringen Sec på etiketten fortæller at det drejer sig om en tør vin i modsætning til den søde udgave af vinen, der benævnes Moelleux. Efter høsten gæres druerne med metoden ”Maceration semi-carbonique”, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor gæringen startes af enzymer inden i druerne før vingæren tager over. Teknikken har til formål at lave frugtrige vin med et minimalt tanninindhold, der er skabt til at kunne nydes i deres ungdom. Den unge vin er lagret i to måneder sammen med spåner af egetræ for at give duft og smag et diskret pift af fadtoner. Vinen i glasset har en smuk, gylden tone og en delikat duft af stikkelsbær, lime og grønne urter. Den aromatiske smagspalet har toner af grapefrugt, æble og gule stenfrugter med god smagsfylde, mens frugtsyren gør vinen frisk og læskende og giver den en livlig karakter.
Maden
Den friske, tørre hvidvin vil fungere perfekt i velkomstglasset og den kan senere skænkes i glasset til retter med fisk og skaldyr. Det vil komme bag på nogen, men vinen også er en perfekt ledsager til friske gedeoste.
*indeholder sulfitter
2023 La Leyenda del Volcán Moscatel de Alejandria y Macabeo, Campo de Calavatra, Spanien
2023 Chardonnay, Tenute Mokarta, Terre Siciliane IGP, Italien
Drue: Moscatel de Alejandria y Macabeo
Distrikt: Campo de Calavatra, Spanien
Årgang: 2023
Vol: 13%
“La leyenda del volcán”, er legenden om vulkanen som refererer til en spansk roman med samme titel skrevet af Bárbara Gil. Det er en historisk romance om en ung kvinde fra Bilbao, der rejser til Costa Rica med henblik på et arrangeret ægteskab med en 60 årig ejer af en kaffeplantage på skråningerne af en legendarisk vulkan. Men da hun ankommer til haciendaen er den tiltænkte ægtemand død, plantagen ligger i ruiner og en fordrukken søn har spillet arven op. Vinserien 8Legends markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og vulkan-legenden peger hen på vindistriktet Campo de Calavetra, der også er kendt som et 5.000 km2 stort område ved byen Ciudad Real med mere end 300 sovende vulkaner. Vi er stadig på den castilianske højslette, Castilla-La Mancha, hvor man har avlet vin siden bronzealderen uden at blive forstyrret af vulkansk aktivitet ─ det seneste vulkanudbrud er dateret til 3.600 år f.Kr. ─ men vulkanerne har efterladt en mørk, stenet jordbund med lava-materiale med nyttige egenskaber som f.eks. opsamler af solvarmen til værn mod nattekulden.
Vinen
I februar 2024 forfremmede EU distriktet til den eftertragtede ”Denominación de Origen” status. Appellationen Campo de Calatrava DO er godkendt til brug af 11 grønne druer inklusive de to sorter der er brugt her: Moscatel de Alejandría (60%) og Macabeo (40%). Muscat de Alexandria, som druen kaldes internationalt, er en af verdens ældste druesorter med et intakt DNA uændret gennem tiden. Det er en aromatisk og velsmagende druesort, der ofte bruges til velduftende, søde dessertvine. Macabeo er den mest udbredte drue i Nordspanien, hvor den bl.a. indgår i produktionen af cava. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær. Den indsmigrende duft har toner af fersken og tropisk frugt med et pift af urter. Smagen er aromatisk med en cremet, blød mundfylde, en diskret druesødme, god fylde og længde og en balanceret syre. En behagelig vin med bred appel.
Maden
Med sin lette druesødme vil vinen gøre god fyldest som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til retter med fisk serveret med en lækker cremet sovs med fløde og en mild smag af citron.
*indeholder sulfitter
Drue: Chardonnay
Distrikt:Terre Siciliane IGP, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Sicilien er som vinområde velsignet med et stort spektrum af forskellige druesorter, et landskab med varierende jordbundsforhold og meget vekslende lokale klimaforhold. Sicilien er bedst kendt for sine røde vine lavet på øens egne druer som Nero D’Avola, der har været dyrket på øen siden antikken, og Nerello Mascalese fra vulkanen Etnas bjergskråninger, der også har en lang tradition på Sicilien og hvis ry som vin af topklasse er etableret i løbet af de seneste årtier. Vinhuset Tenute Mokartas vinmarker ligger mellemolivenlunde og hvedemarker i omkring 450 meters højde i et bakket landskab, hvor scirocco, den varme ørkenvind fra Sahara, i sensommeren kan blæse op fra syd, mens kølige søbriser fra Middelhavet er med til at gøre klimaet velegnet til vinavl.
Vinen
Men hvad er mon grunden til at Tenute Mokarta, der kan disponere over en håndfuld grønne, sicilianske druesorter, vælger den allestedsnærværende drue Chardonnay? Jo, Chardonnay god til at afspejle sit voksested og de forskellige valg, der træffes med hensyn til vinifikation. Hvad terroir angår, vil Siciliens sol sikre fuldmoden, sund frugt, hvilket er den vigtigste forudsætning for at lave god vin. For det andet har Tenute Mokarta valgt at prioritere druemostens friske syre og at afstå fra fadlagring. Resultatet af terroir og vinifikation afspejles af vinen i glasset, der præsenterer sig funklende strågul med et let grønligt skær og en indbydende duft af fersken, æbler og citrus, der har et pikant strejf af eksotisk frugt. Den krydrede smag af gul stenfrugt lives op af en læskende mineralitet og en meget frisk frugtsyre. Et godt eksempel på en stringent, rendyrket udgave af Chardonnay, som er tro mod denne druesorts sande væsen.
Maden
Med sin enkle, frugtige stil er Tenute Mokartas Chardonnay let at sætte samen med mad. Det vil i al sin enkelhed sige at alt godt fra havet vil være gode valg, og det samme er tilfældet for retter med hvidt kød.
*indeholder sulfitter
2023 Jongieux Blanc, Vin De Savoie AOC, Frankrig.
2022 Cantus Terra, Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Drue: Jaquere
Distrikt: Savoie AOC, Frankrig.
Årgang: 2023
Vol: 11,5%
Med Domaine Carrel & Senger er vi kommet til Savoyen, hvor landkortet placerer Jongieux ved bredden af Lac du Bourget på højde med Lyon og mellem Geneve og Grenoble. Det er ikke et område jeg mindes at have smagt vin fra tidligere, og druen Jacquère er også et nyt bekendtskab. Med andre ord, en spændende vin fra et område der i århundreder har haft en omtumlet tilværelse: snart et hertugdømme, snart et kongedømme, så en tid under Bourgogne og så en tid under Piemonte inden det i 1860 blev afstået til Frankrig som en modydelse til Napoleon 3. Domaine Carrel & Senger har været i familiens eje i seks generationer, og siden 2022 har den unge, energiske Thomas Senger stået i spidsen for en opgradering af vineriet. Domænet har 33 ha vinmarker, der ligger i 300 meters højde ved foden af Mont de la Charvaz. Vinstokkene er plantet i en jordbund med ler og kalksten, hvor de nyder godt af en solrig sommer med kølige nætter. Hermed er den klassiske ”terroir-opskrift” på god vin linet op: en alliance mellem en kyndig vinbonde, en velegnet jordbund og et perfekt klima.
Vinen
Og så er der druesorten Jacquère, som kræver et opslag i ”Wine Grapes”. Kapitlet om denne ”ukendte” sort starter således: ”En specialitet fra Savoyen, der giver friske, lette hvidvine fra bjergskråningerne”. Jacquèretrives bedst i kalkrig lerjord, hvor den giver et rigt udbytte af sunde drueklaser. Druesorten findes stort set kun i dette distrikt, hvor den er plantet på blot 1027 ha, så det er næppe en drue man vil møde igen. Drueklaserne høstes med hånden og gæres ved 16 °C i rustfri ståltanke, hvor den unge vin derefter lagrer på sit bundfald før den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af citrus, sommeræbler og et strejf af grønne urter. Smagen af æble og grapefrugt har et mineralsk præg og en knivskarp syre, der får mundvandet til at løbe og stimulerer appetitten. En vin der er frisk som bjergluft og ren som en kilde i alperne.
Maden
Jongieux Blanc er skabt til at blive drukket i sin pure ungdom ,-hvad drikkes den til ? naboskabet til Schweiz fornægter sig ikke: Ostefondue står øverst på listen. Et andet lokalt forslag er ”Tartiflette”, en klassisk opskrift fra de franske alper, der laves med kartofler, bacon, løg og reblochon ost (en rødkitost lavet på råmælk).
indeholder sulfitter
Drue: Sauvignon Blanc
Distrikt: Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Årgang: 2022
Vol: 12,5%
Bergerac er et stort vindistrikt i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne i det sydvestlige hjørne af Frankrig. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger langs Dordogne, hvor klimaet er lunt og mindre maritimt præget end i Bordeaux. Den typiske vinbonde i Bergerac er medlem af et af distriktets kooperativer, som arbejder sammen under navnet ”Vignerons Cooperateurs Du Perigord”. Perigord ligger nordøst for Bordeaux og er opdelt i fire underområder: det grønne Perigord (et stort skovområde med egetræer), det hvide Perigord (et stort plateau med hvide kalksten), det purpurrøde Perigord (mange vinstokke hvis blade skifter farve om efteråret) og det sorte Perigord (tætte, dunkle skove af kastanje-, ege- og pinjetræer).
Vinen
Cantus Terra betyder (oversat fra latin) ”Jordens sang”, og sangen er vinbøndernes hymne til deres smukke, solrige landskab. Druerne til Cantus Terra er høstet fra marker, hvis jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med en god vandbindingsevne. Vinen er lavet på 100% Sauvignon Blanc, og markeringen Sec på etiketten fortæller at det drejer sig om en tør vin i modsætning til den søde udgave af vinen, der benævnes Moelleux. Efter høsten gæres druerne med metoden ”Maceration semi-carbonique”, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor gæringen startes af enzymer inden i druerne før vingæren tager over. Teknikken har til formål at lave frugtrige vin med et minimalt tanninindhold, der er skabt til at kunne nydes i deres ungdom. Den unge vin er lagret i to måneder sammen med spåner af egetræ for at give duft og smag et diskret pift af fadtoner. Vinen i glasset har en smuk, gylden tone og en delikat duft af stikkelsbær, lime og grønne urter. Den aromatiske smagspalet har toner af grapefrugt, æble og gule stenfrugter med god smagsfylde, mens frugtsyren gør vinen frisk og læskende og giver den en livlig karakter.
Maden
Den friske, tørre hvidvin vil fungere perfekt i velkomstglasset og den kan senere skænkes i glasset til retter med fisk og skaldyr. Det vil komme bag på nogen, men vinen også er en perfekt ledsager til friske gedeoste.
*indeholder sulfitter
2023 La Leyenda del Volcán Moscatel de Alejandria y Macabeo, Campo de Calavatra, Spanien
2023 Chardonnay, Tenute Mokarta, Terre Siciliane IGP, Italien
2023 Jongieux Blanc, Vin De Savoie AOC, Frankrig.
2022 Cantus Terra, Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Drue: Moscatel de Alejandria y Macabeo
Distrikt: Campo de Calavatra, Spanien
Årgang: 2023
Vol: 13%
“La leyenda del volcán”, er legenden om vulkanen som refererer til en spansk roman med samme titel skrevet af Bárbara Gil. Det er en historisk romance om en ung kvinde fra Bilbao, der rejser til Costa Rica med henblik på et arrangeret ægteskab med en 60 årig ejer af en kaffeplantage på skråningerne af en legendarisk vulkan. Men da hun ankommer til haciendaen er den tiltænkte ægtemand død, plantagen ligger i ruiner og en fordrukken søn har spillet arven op. Vinserien 8Legends markedsføres af Bodegas Winol på vegne af en gruppe af højslettens vinproducenter, og vulkan-legenden peger hen på vindistriktet Campo de Calavetra, der også er kendt som et 5.000 km2 stort område ved byen Ciudad Real med mere end 300 sovende vulkaner. Vi er stadig på den castilianske højslette, Castilla-La Mancha, hvor man har avlet vin siden bronzealderen uden at blive forstyrret af vulkansk aktivitet ─ det seneste vulkanudbrud er dateret til 3.600 år f.Kr. ─ men vulkanerne har efterladt en mørk, stenet jordbund med lava-materiale med nyttige egenskaber som f.eks. opsamler af solvarmen til værn mod nattekulden.
Vinen
I februar 2024 forfremmede EU distriktet til den eftertragtede ”Denominación de Origen” status. Appellationen Campo de Calatrava DO er godkendt til brug af 11 grønne druer inklusive de to sorter der er brugt her: Moscatel de Alejandría (60%) og Macabeo (40%). Muscat de Alexandria, som druen kaldes internationalt, er en af verdens ældste druesorter med et intakt DNA uændret gennem tiden. Det er en aromatisk og velsmagende druesort, der ofte bruges til velduftende, søde dessertvine. Macabeo er den mest udbredte drue i Nordspanien, hvor den bl.a. indgår i produktionen af cava. Vinen i glasset er strågul med et gyldent skær. Den indsmigrende duft har toner af fersken og tropisk frugt med et pift af urter. Smagen er aromatisk med en cremet, blød mundfylde, en diskret druesødme, god fylde og længde og en balanceret syre. En behagelig vin med bred appel.
Maden
Med sin lette druesødme vil vinen gøre god fyldest som ledsager til krydrede, asiatiske retter og til retter med fisk serveret med en lækker cremet sovs med fløde og en mild smag af citron.
*indeholder sulfitter
Drue: Chardonnay
Distrikt:Terre Siciliane IGP, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Sicilien er som vinområde velsignet med et stort spektrum af forskellige druesorter, et landskab med varierende jordbundsforhold og meget vekslende lokale klimaforhold. Sicilien er bedst kendt for sine røde vine lavet på øens egne druer som Nero D’Avola, der har været dyrket på øen siden antikken, og Nerello Mascalese fra vulkanen Etnas bjergskråninger, der også har en lang tradition på Sicilien og hvis ry som vin af topklasse er etableret i løbet af de seneste årtier. Vinhuset Tenute Mokartas vinmarker ligger mellemolivenlunde og hvedemarker i omkring 450 meters højde i et bakket landskab, hvor scirocco, den varme ørkenvind fra Sahara, i sensommeren kan blæse op fra syd, mens kølige søbriser fra Middelhavet er med til at gøre klimaet velegnet til vinavl.
Vinen
Men hvad er mon grunden til at Tenute Mokarta, der kan disponere over en håndfuld grønne, sicilianske druesorter, vælger den allestedsnærværende drue Chardonnay? Jo, Chardonnay god til at afspejle sit voksested og de forskellige valg, der træffes med hensyn til vinifikation. Hvad terroir angår, vil Siciliens sol sikre fuldmoden, sund frugt, hvilket er den vigtigste forudsætning for at lave god vin. For det andet har Tenute Mokarta valgt at prioritere druemostens friske syre og at afstå fra fadlagring. Resultatet af terroir og vinifikation afspejles af vinen i glasset, der præsenterer sig funklende strågul med et let grønligt skær og en indbydende duft af fersken, æbler og citrus, der har et pikant strejf af eksotisk frugt. Den krydrede smag af gul stenfrugt lives op af en læskende mineralitet og en meget frisk frugtsyre. Et godt eksempel på en stringent, rendyrket udgave af Chardonnay, som er tro mod denne druesorts sande væsen.
Maden
Med sin enkle, frugtige stil er Tenute Mokartas Chardonnay let at sætte samen med mad. Det vil i al sin enkelhed sige at alt godt fra havet vil være gode valg, og det samme er tilfældet for retter med hvidt kød.
*indeholder sulfitter
Drue: Jaquere
Distrikt: Savoie AOC, Frankrig.
Årgang: 2023
Vol: 11,5%
Med Domaine Carrel & Senger er vi kommet til Savoyen, hvor landkortet placerer Jongieux ved bredden af Lac du Bourget på højde med Lyon og mellem Geneve og Grenoble. Det er ikke et område jeg mindes at have smagt vin fra tidligere, og druen Jacquère er også et nyt bekendtskab. Med andre ord, en spændende vin fra et område der i århundreder har haft en omtumlet tilværelse: snart et hertugdømme, snart et kongedømme, så en tid under Bourgogne og så en tid under Piemonte inden det i 1860 blev afstået til Frankrig som en modydelse til Napoleon 3. Domaine Carrel & Senger har været i familiens eje i seks generationer, og siden 2022 har den unge, energiske Thomas Senger stået i spidsen for en opgradering af vineriet. Domænet har 33 ha vinmarker, der ligger i 300 meters højde ved foden af Mont de la Charvaz. Vinstokkene er plantet i en jordbund med ler og kalksten, hvor de nyder godt af en solrig sommer med kølige nætter. Hermed er den klassiske ”terroir-opskrift” på god vin linet op: en alliance mellem en kyndig vinbonde, en velegnet jordbund og et perfekt klima.
Vinen
Og så er der druesorten Jacquère, som kræver et opslag i ”Wine Grapes”. Kapitlet om denne ”ukendte” sort starter således: ”En specialitet fra Savoyen, der giver friske, lette hvidvine fra bjergskråningerne”. Jacquèretrives bedst i kalkrig lerjord, hvor den giver et rigt udbytte af sunde drueklaser. Druesorten findes stort set kun i dette distrikt, hvor den er plantet på blot 1027 ha, så det er næppe en drue man vil møde igen. Drueklaserne høstes med hånden og gæres ved 16 °C i rustfri ståltanke, hvor den unge vin derefter lagrer på sit bundfald før den tappes på flaske. Vinen i glasset er strågul med en delikat duft af citrus, sommeræbler og et strejf af grønne urter. Smagen af æble og grapefrugt har et mineralsk præg og en knivskarp syre, der får mundvandet til at løbe og stimulerer appetitten. En vin der er frisk som bjergluft og ren som en kilde i alperne.
Maden
Jongieux Blanc er skabt til at blive drukket i sin pure ungdom ,-hvad drikkes den til ? naboskabet til Schweiz fornægter sig ikke: Ostefondue står øverst på listen. Et andet lokalt forslag er ”Tartiflette”, en klassisk opskrift fra de franske alper, der laves med kartofler, bacon, løg og reblochon ost (en rødkitost lavet på råmælk).
indeholder sulfitter
Drue: Sauvignon Blanc
Distrikt: Bergerac AOC Sec, Frankrig.
Årgang: 2022
Vol: 12,5%
Bergerac er et stort vindistrikt i det smukke, bakkede landskab langs floden Dordogne i det sydvestlige hjørne af Frankrig. Vinmarkerne ligger på bakkeskråninger langs Dordogne, hvor klimaet er lunt og mindre maritimt præget end i Bordeaux. Den typiske vinbonde i Bergerac er medlem af et af distriktets kooperativer, som arbejder sammen under navnet ”Vignerons Cooperateurs Du Perigord”. Perigord ligger nordøst for Bordeaux og er opdelt i fire underområder: det grønne Perigord (et stort skovområde med egetræer), det hvide Perigord (et stort plateau med hvide kalksten), det purpurrøde Perigord (mange vinstokke hvis blade skifter farve om efteråret) og det sorte Perigord (tætte, dunkle skove af kastanje-, ege- og pinjetræer).
Vinen
Cantus Terra betyder (oversat fra latin) ”Jordens sang”, og sangen er vinbøndernes hymne til deres smukke, solrige landskab. Druerne til Cantus Terra er høstet fra marker, hvis jordbund har et højt indhold af kalksten og kisel med en god vandbindingsevne. Vinen er lavet på 100% Sauvignon Blanc, og markeringen Sec på etiketten fortæller at det drejer sig om en tør vin i modsætning til den søde udgave af vinen, der benævnes Moelleux. Efter høsten gæres druerne med metoden ”Maceration semi-carbonique”, hvor hele drueklaser placeres i en lukket ståltank, der fyldes med kuldioxid, og hvor gæringen startes af enzymer inden i druerne før vingæren tager over. Teknikken har til formål at lave frugtrige vin med et minimalt tanninindhold, der er skabt til at kunne nydes i deres ungdom. Den unge vin er lagret i to måneder sammen med spåner af egetræ for at give duft og smag et diskret pift af fadtoner. Vinen i glasset har en smuk, gylden tone og en delikat duft af stikkelsbær, lime og grønne urter. Den aromatiske smagspalet har toner af grapefrugt, æble og gule stenfrugter med god smagsfylde, mens frugtsyren gør vinen frisk og læskende og giver den en livlig karakter.
Maden
Den friske, tørre hvidvin vil fungere perfekt i velkomstglasset og den kan senere skænkes i glasset til retter med fisk og skaldyr. Det vil komme bag på nogen, men vinen også er en perfekt ledsager til friske gedeoste.
*indeholder sulfitter
Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement
Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.