Hvidvinskasse nr. 83 Juni+ Juli

2023 Grüner Veltliner, Weingut Nastl, Niederösterreich, Østrig

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Nastl, familiens navn, optræder i gamle dokumenter første gang i 1656, så man kan roligt sige at familien har generationers erfaring med vinavl i Østrig på bagen. I dag er det Renate og Günter der står ved roret med børnene Christian, Alexander og Petra som aktive partnere i driften af vingården. Nastl har hjemsted i Langenlois − en romatisk vinby, hvor vinkultur, madkultur og vinturisme går hånd i hånd. Langenlois ligger i Kamptal. De vidtstrakte vinmarker langs Donau, en times kørsel vest for Wien, nyder godt af de lune, tørre vinde, der blæser op gennem floddalen fra den varme, pannoniske slette mod øst. Højdedragene langs Donau har desuden en jordbund med dybe lag af løss, et finkornet sediment af ler og kalk, som er et paradis for vinstokkens rødder takket være jordartens rigdom på mineraler og dens vandbindende evne.

Vinen

Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den til gengæld er plantet på omkring en tredjedel af landets samlede areal med vinmarker. Det gør den grønne drue til landets mest plantede druesort og Grüner Veltliner regnes med rette for at være Østrigs hvide signaturdrue. Takket være sin udbredelse til vinmarker med mange typer klima og jordbund kan frugten anvendes til meget forskellige vintyper fra sprøde, mousserende vine og friske, tørre hvidvine til fadlagrede, smagsrige vine med burgundisk karakter & lagringspotentiale og søde, aromatiske dessertvine. Efter at have samlet erfaring i vinkældre i Tyskland, USA og New Zealand er Christian i dag den, der står for produktionen af Nastl vine. Nastl har et årelangt fokus på bæredygtighed i produktionen; bl.a. er kælderen bygget i tre forskellige niveauer, så transporten undervejs fra most til vin kan foregå ved hjælp af tyngdekraft. Vinen i glasset er en typerigtig ”klassik” Grüner Veltliner, hvilket vil sige en let, tør hvidvin med et grønt skær og en indbydende duft af æbler, grønne urter og lime med et pift af hvid peber. Den pikante peberkrydring går igen i den friske smag af æbler, melon og grapefrugt, der lives op af en kølig mineralitet og en prikkende syre. 

Maden

Grüner Veltliners friske, grønne tone gør den velegnet til salater og grøntsagstærter ─ også ”vanskelige grøntsager” som asparges og artiskokker. Gælder det fisk, er vinen særlig god til røget fisk samt rå fisk som sushi og sashimi.

*indeholder sulfitter

2024 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier

Distrikt: Côtes de Thongue, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima med milde vintre og varme, tørre somre. ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og omkring 600 mm nedbør om året, der mest falder om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY præsenterer også to grønne druesorter, hvor den mest kendte, Sauvignon Blanc fra Loiredalen, bidrager til vinen med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Den anden druesort, Viognier, stammer fra Rhônedalen og bruges næsten kun i hvidvine fra Sydfrankrig. Viognier er kendt for sin intense blomsterduft og smag af gule stenfrugter. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans gennem generationer opsamlede viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

2024 Pessoa Da Vinha Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

Drue: Alvarinho

Distrikt : Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2024

Vol: 13%

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet.

Vinen

Helt mod nord, kun få kilometer fra grænsen til Spanien, ligger et Vinho Verde underdistrikt, Monção og Melgaço, som er kendt for at lave særlig god vin på druesorten Alvarinho. Det skyldes bl.a. en jordbund af forvitret granit og et mikroklima domineret af naboskabet til floden Minho-floden. Varme dage og kølige nætter giver Alvarinho-mosten en distinkt friskhed og god syre. Alvarinho er en portugisisk version af den spanske druesort Albariño, der i vore dage går sin sejrsgang verden over blandt en kundekreds, der elsker friske hvidvine. Samtidig er vintypen et sikkert valg for gæster, der søger efter en god hvidvin på restauranternes vinkort. Efter høsten af udvalgte drueklaser og en skånsom transport til vineriet, gæres mosten i 3-4 uger ved en kontrolleret, lav temperatur. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i mindst fire måneder for at opnå en høj aromatisk kompleksitet. Pessao Da Vinha funkler strågult i glasset og byder på en skøn duft af fersken og lime med et strejf af mango. I munden imponerer vinen med sin krystalklare mineralitet, en intens, frisk syre og en delikat smag med toner af Reine Claude blommer, æble og grapefrugt. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe. 

Maden

Sæt endelig flasken med Pessao Da Vinha på bordet, hvor den falder i øjnene med sin slanke facon. Vinen egner sig særlig godt til retter, hvor der indgår et syrligt element, som for eksempel en frisk og lækker ret som ceviche, der tilberedes af rå fisk marineret i citronsaft. En anden mulighed er servering af dagens fisk med en citronsauce med kapers, der er syrlig og har godt med umamismag.  

*indeholder sulfitter

2023 Velar Vermentino, Isola dei Nuraghi IGP, Sardinien, Italien

Drue: Vermentino

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Tenuta Atzei mod sydvest på Sardinien har en lang tradition for vindyrkning. Her er man er langt ude på landet, hvor nogle marker stadig pløjes med heste og hvor man rundt om i hjemmene kan finde fine gobeliner, som den der er afbildet på vinens etiket. Vingården ligger smukt placeret ved foden af den udslukte vulkan, Monte Arci, hvis askerester fra tidligere udbrud den dag i dag virker som gødning for vinstokkenes rødder. Det lune, solrige middelhavsklima er karakteriseret ved varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, hvilket er ideelt for vinstokkenes trivsel.”Isola dei Nuraghi” refererer til den sardiske ”Nuraghe” − et kegleformet tårn bygget af meget store sten, som danner et kuppelformet rum. Denne form for tårne kendes kun fra Sardinien, hvor Nuraghefolket (1900 - 730 f.Kr.) byggede omkring 7-8.000 nuragher spredt rundt om på hele øen.

Vinen

Vinen er lavet på 100% Vermentino – en italiensk drue, der har fået tilnavnet ”den tyrrhenske druesort”, fordi den dyrkes i vindistrikter, der grænser op til det Tyrrhenske hav. Vermentino er særlig udbredt i Ligurien og på Sardinien, og den er meget populær i Provence, hvor den dyrkes under navnet Rolle. Vermentino er den mest udbredte, grønne drue på Sardinien, hvor man ofte høster den tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høst og en kort maceration beskyttes mosten mod kontakt med luftens ilt under resten af vinifikationen for at undgå oxidation af den friske most. Efter gæringen modner vinen på ståltank i 40 dage under jævnlig omrøring af bundfaldet. Hensigten er at føje duft- og smagsstoffer fra drueskalrester og døde gærceller til vinens aromapalet.  Vinen i glasset har et ungdommeligt, grønt skær og en skøn duft af hyldeblomst, rosmarin, fersken og citrus. Smagen er imponerende fyldig og aromatisk med toner af abrikos, litchi og grapefrugt, og smagsløgenes fest slutter med den sprøde syre og madvenlige tørhed, som karakteriserer de bedste, italienske hvidvine.

Maden

Tenuta Atzei foreslår at skænke et glas Vermentino som aperitif før man går til bords, og Tenuta Atzei undlader ikke at gøre opmærksom på Vermentinos fortræffelige kvaliteter som ledsager til pecorino ost.

*indeholder sulfitter

2023 Grüner Veltliner, Weingut Nastl, Niederösterreich, Østrig

2024 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Nastl, familiens navn, optræder i gamle dokumenter første gang i 1656, så man kan roligt sige at familien har generationers erfaring med vinavl i Østrig på bagen. I dag er det Renate og Günter der står ved roret med børnene Christian, Alexander og Petra som aktive partnere i driften af vingården. Nastl har hjemsted i Langenlois − en romatisk vinby, hvor vinkultur, madkultur og vinturisme går hånd i hånd. Langenlois ligger i Kamptal. De vidtstrakte vinmarker langs Donau, en times kørsel vest for Wien, nyder godt af de lune, tørre vinde, der blæser op gennem floddalen fra den varme, pannoniske slette mod øst. Højdedragene langs Donau har desuden en jordbund med dybe lag af løss, et finkornet sediment af ler og kalk, som er et paradis for vinstokkens rødder takket være jordartens rigdom på mineraler og dens vandbindende evne.

Vinen

Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den til gengæld er plantet på omkring en tredjedel af landets samlede areal med vinmarker. Det gør den grønne drue til landets mest plantede druesort og Grüner Veltliner regnes med rette for at være Østrigs hvide signaturdrue. Takket være sin udbredelse til vinmarker med mange typer klima og jordbund kan frugten anvendes til meget forskellige vintyper fra sprøde, mousserende vine og friske, tørre hvidvine til fadlagrede, smagsrige vine med burgundisk karakter & lagringspotentiale og søde, aromatiske dessertvine. Efter at have samlet erfaring i vinkældre i Tyskland, USA og New Zealand er Christian i dag den, der står for produktionen af Nastl vine. Nastl har et årelangt fokus på bæredygtighed i produktionen; bl.a. er kælderen bygget i tre forskellige niveauer, så transporten undervejs fra most til vin kan foregå ved hjælp af tyngdekraft. Vinen i glasset er en typerigtig ”klassik” Grüner Veltliner, hvilket vil sige en let, tør hvidvin med et grønt skær og en indbydende duft af æbler, grønne urter og lime med et pift af hvid peber. Den pikante peberkrydring går igen i den friske smag af æbler, melon og grapefrugt, der lives op af en kølig mineralitet og en prikkende syre. 

Maden

Grüner Veltliners friske, grønne tone gør den velegnet til salater og grøntsagstærter ─ også ”vanskelige grøntsager” som asparges og artiskokker. Gælder det fisk, er vinen særlig god til røget fisk samt rå fisk som sushi og sashimi.

*indeholder sulfitter

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier

Distrikt: Côtes de Thongue, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima med milde vintre og varme, tørre somre. ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og omkring 600 mm nedbør om året, der mest falder om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY præsenterer også to grønne druesorter, hvor den mest kendte, Sauvignon Blanc fra Loiredalen, bidrager til vinen med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Den anden druesort, Viognier, stammer fra Rhônedalen og bruges næsten kun i hvidvine fra Sydfrankrig. Viognier er kendt for sin intense blomsterduft og smag af gule stenfrugter. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans gennem generationer opsamlede viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

2024 Pessoa Da Vinha Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

2023 Velar Vermentino, Isola dei Nuraghi IGP, Sardinien, Italien

Drue: Alvarinho

Distrikt : Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2024

Vol: 13%

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet.

Vinen

Helt mod nord, kun få kilometer fra grænsen til Spanien, ligger et Vinho Verde underdistrikt, Monção og Melgaço, som er kendt for at lave særlig god vin på druesorten Alvarinho. Det skyldes bl.a. en jordbund af forvitret granit og et mikroklima domineret af naboskabet til floden Minho-floden. Varme dage og kølige nætter giver Alvarinho-mosten en distinkt friskhed og god syre. Alvarinho er en portugisisk version af den spanske druesort Albariño, der i vore dage går sin sejrsgang verden over blandt en kundekreds, der elsker friske hvidvine. Samtidig er vintypen et sikkert valg for gæster, der søger efter en god hvidvin på restauranternes vinkort. Efter høsten af udvalgte drueklaser og en skånsom transport til vineriet, gæres mosten i 3-4 uger ved en kontrolleret, lav temperatur. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i mindst fire måneder for at opnå en høj aromatisk kompleksitet. Pessao Da Vinha funkler strågult i glasset og byder på en skøn duft af fersken og lime med et strejf af mango. I munden imponerer vinen med sin krystalklare mineralitet, en intens, frisk syre og en delikat smag med toner af Reine Claude blommer, æble og grapefrugt. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe. 

Maden

Sæt endelig flasken med Pessao Da Vinha på bordet, hvor den falder i øjnene med sin slanke facon. Vinen egner sig særlig godt til retter, hvor der indgår et syrligt element, som for eksempel en frisk og lækker ret som ceviche, der tilberedes af rå fisk marineret i citronsaft. En anden mulighed er servering af dagens fisk med en citronsauce med kapers, der er syrlig og har godt med umamismag.  

*indeholder sulfitter

Drue: Vermentino

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Tenuta Atzei mod sydvest på Sardinien har en lang tradition for vindyrkning. Her er man er langt ude på landet, hvor nogle marker stadig pløjes med heste og hvor man rundt om i hjemmene kan finde fine gobeliner, som den der er afbildet på vinens etiket. Vingården ligger smukt placeret ved foden af den udslukte vulkan, Monte Arci, hvis askerester fra tidligere udbrud den dag i dag virker som gødning for vinstokkenes rødder. Det lune, solrige middelhavsklima er karakteriseret ved varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, hvilket er ideelt for vinstokkenes trivsel.”Isola dei Nuraghi” refererer til den sardiske ”Nuraghe” − et kegleformet tårn bygget af meget store sten, som danner et kuppelformet rum. Denne form for tårne kendes kun fra Sardinien, hvor Nuraghefolket (1900 - 730 f.Kr.) byggede omkring 7-8.000 nuragher spredt rundt om på hele øen.

Vinen

Vinen er lavet på 100% Vermentino – en italiensk drue, der har fået tilnavnet ”den tyrrhenske druesort”, fordi den dyrkes i vindistrikter, der grænser op til det Tyrrhenske hav. Vermentino er særlig udbredt i Ligurien og på Sardinien, og den er meget populær i Provence, hvor den dyrkes under navnet Rolle. Vermentino er den mest udbredte, grønne drue på Sardinien, hvor man ofte høster den tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høst og en kort maceration beskyttes mosten mod kontakt med luftens ilt under resten af vinifikationen for at undgå oxidation af den friske most. Efter gæringen modner vinen på ståltank i 40 dage under jævnlig omrøring af bundfaldet. Hensigten er at føje duft- og smagsstoffer fra drueskalrester og døde gærceller til vinens aromapalet.  Vinen i glasset har et ungdommeligt, grønt skær og en skøn duft af hyldeblomst, rosmarin, fersken og citrus. Smagen er imponerende fyldig og aromatisk med toner af abrikos, litchi og grapefrugt, og smagsløgenes fest slutter med den sprøde syre og madvenlige tørhed, som karakteriserer de bedste, italienske hvidvine.

Maden

Tenuta Atzei foreslår at skænke et glas Vermentino som aperitif før man går til bords, og Tenuta Atzei undlader ikke at gøre opmærksom på Vermentinos fortræffelige kvaliteter som ledsager til pecorino ost.

*indeholder sulfitter

2023 Grüner Veltliner, Weingut Nastl, Niederösterreich, Østrig

2024 Cuvée des Amis d’Ibry Blanc, Côtes de Thongue IGT, Frankrig

2024 Pessoa Da Vinha Alvarinho, Vinho Verde DOC, Portugal

2023 Velar Vermentino, Isola dei Nuraghi IGP, Sardinien, Italien

Drue: Grüner Veltliner

Distrikt: Niederösterreich, Østrig

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

Nastl, familiens navn, optræder i gamle dokumenter første gang i 1656, så man kan roligt sige at familien har generationers erfaring med vinavl i Østrig på bagen. I dag er det Renate og Günter der står ved roret med børnene Christian, Alexander og Petra som aktive partnere i driften af vingården. Nastl har hjemsted i Langenlois − en romatisk vinby, hvor vinkultur, madkultur og vinturisme går hånd i hånd. Langenlois ligger i Kamptal. De vidtstrakte vinmarker langs Donau, en times kørsel vest for Wien, nyder godt af de lune, tørre vinde, der blæser op gennem floddalen fra den varme, pannoniske slette mod øst. Højdedragene langs Donau har desuden en jordbund med dybe lag af løss, et finkornet sediment af ler og kalk, som er et paradis for vinstokkens rødder takket være jordartens rigdom på mineraler og dens vandbindende evne.

Vinen

Grüner Veltliner dyrkes stort set kun i Østrig, hvor den til gengæld er plantet på omkring en tredjedel af landets samlede areal med vinmarker. Det gør den grønne drue til landets mest plantede druesort og Grüner Veltliner regnes med rette for at være Østrigs hvide signaturdrue. Takket være sin udbredelse til vinmarker med mange typer klima og jordbund kan frugten anvendes til meget forskellige vintyper fra sprøde, mousserende vine og friske, tørre hvidvine til fadlagrede, smagsrige vine med burgundisk karakter & lagringspotentiale og søde, aromatiske dessertvine. Efter at have samlet erfaring i vinkældre i Tyskland, USA og New Zealand er Christian i dag den, der står for produktionen af Nastl vine. Nastl har et årelangt fokus på bæredygtighed i produktionen; bl.a. er kælderen bygget i tre forskellige niveauer, så transporten undervejs fra most til vin kan foregå ved hjælp af tyngdekraft. Vinen i glasset er en typerigtig ”klassik” Grüner Veltliner, hvilket vil sige en let, tør hvidvin med et grønt skær og en indbydende duft af æbler, grønne urter og lime med et pift af hvid peber. Den pikante peberkrydring går igen i den friske smag af æbler, melon og grapefrugt, der lives op af en kølig mineralitet og en prikkende syre. 

Maden

Grüner Veltliners friske, grønne tone gør den velegnet til salater og grøntsagstærter ─ også ”vanskelige grøntsager” som asparges og artiskokker. Gælder det fisk, er vinen særlig god til røget fisk samt rå fisk som sushi og sashimi.

*indeholder sulfitter

Drue: Sauvignon Blanc, Viognier

Distrikt: Côtes de Thongue, Frankrig

Årgang: 2024

Vol: 12,5%

En af de sjove ting ved at være glad for et glas vin er netop relationen mellem vinen og dens terroir ─ det franske begreb, der omfatter vindistriktets historie, geografi, lokale klima og traditioner for vinavl. Mødet med Cuvée des Amis D’IBRY introducerer således Côtes de Thongue, som jeg aldrig har været præsenteret for tidligere. Distriktet har fået sit navn efter floden Thongue, der løber fra bjergkæden Cevennerne ned mod Middelhavet, og vinmarkerne ligger på en række bakkedrag i den frodige dal langs bredderne af floden. Dalen nyder godt af et solrigt Middelhavsklima med milde vintre og varme, tørre somre. ”Tramontana”, en tør og kold vind fra bjergene, driver skyerne væk, mens ”Sømanden”, en lun vind fra syd, der suger fugt og varme fra havet, bringer skyer og omkring 600 mm nedbør om året, der mest falder om vinteren.

Vinen

Cuvée des Amis D’IBRY præsenterer også to grønne druesorter, hvor den mest kendte, Sauvignon Blanc fra Loiredalen, bidrager til vinen med sin aromatiske duftpalet og sin temperamentsfulde syre. Den anden druesort, Viognier, stammer fra Rhônedalen og bruges næsten kun i hvidvine fra Sydfrankrig. Viognier er kendt for sin intense blomsterduft og smag af gule stenfrugter. Det familie-ejede domæne Saint-Georges d'Ibry er siden 1860 gået i arv til nye generationer af vinavlere. De seneste 40 år har Michel Cros stået ved roret og hans gennem generationer opsamlede viden om de lokale forholds indflydelse på vinstokkenes trivsel har afgørende betydning for kvaliteten af domænets dejlige vine. Vinen i glasset har et lysende, grønt skær og en intens duft af hyldeblomst, kaprifolium og citrus med et strejf af grønne urter. Vinens komplekse aromapalet domineres af lækker, gul stenfrugt, fersken og Reine Claude blommer, med flot fylde, god længde og en fin syre. Et skønt bekendtskab fra Thongue-dalens vinmarker.  

Maden

Den livlige, aromatiske Cuvée des Amis D’IBRY hvidvin har fylde og temperament til at ledsage en rygende varm gryde muslinger dampet i hvidvin og fløde. Det er en ret, der vil live op i den kolde årstid og føre tankerne hen mod sommerdage ved stranden.

*indeholder sulfitter

Drue: Alvarinho

Distrikt : Vinho Verde DOC, Portugal

Årgang: 2024

Vol: 13%

Vinho Verde er Portugals største vindistrikt. Vindistriktet blev geografisk afgrænset i starten af det 20. århundrede og et stigende fokus på kvalitet frem for kvantitet af distriktets vine resulterede i tildeling af DOC status i 1984. Vinho Verde regionen har form som et gigantisk amfiteater skabt af høje bjergkæder mod øst. En række floder strømmer ned fra bjergene i øst og videre mod vest gennem et bakket landskab, hvis undergrund dannes af granit og skifer, for at munde ud i Atlanterhavet.

Vinen

Helt mod nord, kun få kilometer fra grænsen til Spanien, ligger et Vinho Verde underdistrikt, Monção og Melgaço, som er kendt for at lave særlig god vin på druesorten Alvarinho. Det skyldes bl.a. en jordbund af forvitret granit og et mikroklima domineret af naboskabet til floden Minho-floden. Varme dage og kølige nætter giver Alvarinho-mosten en distinkt friskhed og god syre. Alvarinho er en portugisisk version af den spanske druesort Albariño, der i vore dage går sin sejrsgang verden over blandt en kundekreds, der elsker friske hvidvine. Samtidig er vintypen et sikkert valg for gæster, der søger efter en god hvidvin på restauranternes vinkort. Efter høsten af udvalgte drueklaser og en skånsom transport til vineriet, gæres mosten i 3-4 uger ved en kontrolleret, lav temperatur. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i mindst fire måneder for at opnå en høj aromatisk kompleksitet. Pessao Da Vinha funkler strågult i glasset og byder på en skøn duft af fersken og lime med et strejf af mango. I munden imponerer vinen med sin krystalklare mineralitet, en intens, frisk syre og en delikat smag med toner af Reine Claude blommer, æble og grapefrugt. En vin der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe. 

Maden

Sæt endelig flasken med Pessao Da Vinha på bordet, hvor den falder i øjnene med sin slanke facon. Vinen egner sig særlig godt til retter, hvor der indgår et syrligt element, som for eksempel en frisk og lækker ret som ceviche, der tilberedes af rå fisk marineret i citronsaft. En anden mulighed er servering af dagens fisk med en citronsauce med kapers, der er syrlig og har godt med umamismag.  

*indeholder sulfitter

Drue: Vermentino

Distrikt: Sardinien, Italien

Årgang: 2023

Vol: 13%

Tenuta Atzei mod sydvest på Sardinien har en lang tradition for vindyrkning. Her er man er langt ude på landet, hvor nogle marker stadig pløjes med heste og hvor man rundt om i hjemmene kan finde fine gobeliner, som den der er afbildet på vinens etiket. Vingården ligger smukt placeret ved foden af den udslukte vulkan, Monte Arci, hvis askerester fra tidligere udbrud den dag i dag virker som gødning for vinstokkenes rødder. Det lune, solrige middelhavsklima er karakteriseret ved varme, tørre somre og kolde, regnfulde vintre, hvilket er ideelt for vinstokkenes trivsel.”Isola dei Nuraghi” refererer til den sardiske ”Nuraghe” − et kegleformet tårn bygget af meget store sten, som danner et kuppelformet rum. Denne form for tårne kendes kun fra Sardinien, hvor Nuraghefolket (1900 - 730 f.Kr.) byggede omkring 7-8.000 nuragher spredt rundt om på hele øen.

Vinen

Vinen er lavet på 100% Vermentino – en italiensk drue, der har fået tilnavnet ”den tyrrhenske druesort”, fordi den dyrkes i vindistrikter, der grænser op til det Tyrrhenske hav. Vermentino er særlig udbredt i Ligurien og på Sardinien, og den er meget populær i Provence, hvor den dyrkes under navnet Rolle. Vermentino er den mest udbredte, grønne drue på Sardinien, hvor man ofte høster den tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høst og en kort maceration beskyttes mosten mod kontakt med luftens ilt under resten af vinifikationen for at undgå oxidation af den friske most. Efter gæringen modner vinen på ståltank i 40 dage under jævnlig omrøring af bundfaldet. Hensigten er at føje duft- og smagsstoffer fra drueskalrester og døde gærceller til vinens aromapalet.  Vinen i glasset har et ungdommeligt, grønt skær og en skøn duft af hyldeblomst, rosmarin, fersken og citrus. Smagen er imponerende fyldig og aromatisk med toner af abrikos, litchi og grapefrugt, og smagsløgenes fest slutter med den sprøde syre og madvenlige tørhed, som karakteriserer de bedste, italienske hvidvine.

Maden

Tenuta Atzei foreslår at skænke et glas Vermentino som aperitif før man går til bords, og Tenuta Atzei undlader ikke at gøre opmærksom på Vermentinos fortræffelige kvaliteter som ledsager til pecorino ost.

*indeholder sulfitter

Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned. 

Tilmeld dig hvidvinskassen her