Hvidvinskasse nr. 82 - April+ Maj

2023 Piemonte Cortese, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.
Drue: Cortese
Distrikt: Cantine Volpi, Piemonte, Italien.
Årgang: 2023
Vol: 12%
De fleste vil kende Piemonte som et verdensberømt rødvinsdistrikt, derfor hører man typisk ikke så meget til Piemontes hvide vine. Men faktisk er 42 pct. af Piemontes vinproduktion hvidvin. Cantine Volpi er en vingård der har været i slægtens eje siden 1914, nu er Carlo, 5. generation af Volpi-familiens vindynasti, trådt ind i firmaets ledelse. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona øst for byen Alessandria. Vinmarkerne ligger i et bakket område, Colli Tortonesi. Jordbunden består af mergel og sandjord vekslende med aflejringer fra fortidens oceaner. Klimaet præges af varme somre og kølige vintre. Betingelserne for vindyrkning i området er gode, og der har været avlet vin i bakkerne siden antikken. I 2015 begyndte Volpi-familien på et skift til økologisk dyrkning af druer uden brug af pesticider, ukrudtsmidler og syntetisk gødning. Biodiversiteten i vinmarkerne styrkes ved et netværk af uopdyrkede jordlodder mellem vinmarkerne, hvordan insekter og fugle kan trives.
Vinen
Cortese er en meget produktiv druesort, hvis udbytte skal holdes i ave for at give vinen karakter og finesse. Drueklaserne høstes med hånden, og de afstilkede druer presses skånsomt, så den rene, lyse most kan løbe frit uden forurening fra drueskallerne. Gæringen finder sted i ståltank ved en lav temperatur mellem 15-17 °C. Den unge vin lagres herefter på sit bundfald i fire måneder for at øge vinens smagsfylde. Cantine Volpi angiver holdbarheden af den uåbnede flaske til tre år, mens vinen kan holde sig frisk i op til tre dage i køleskabet efter at proppen er trukket op. Vinen i glasset er lys strågul med et grønligt skær. Duft af æble, fersken og lime, mens smagspaletten er sat sammen af æble, citrus, abrikos og melon med en frisk syre i afslutningen. En velplejet hvidvin fra bakkerne øst for Tortona.
Maden
Cantine Volpis Cortese vinder ved servering fra køleskabet for at understøtte dens friske karakter. Pastaretter med fisk og skaldyr får vinen til at føle sig hjemme, og risotto er også et glimrende valg. Prøv at servere en skaldyrsrisotto med muslinger og rejer til den friske unge Cortese.
*indeholder sulfitter

2023 Alentejo Estremoz Branco, Vinho Regional Alentejano, Portugal
Drue: Arinto, Antao Vaz, Roupeira, Esgana Cao
Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Adega do Monte Branco stod klar i 2004 med en iøjnefaldende placering på toppen af bakken Monte Branco udenfor byen Estremoz. Luís Louro står i spidsen for Adego do Monte Branco, og han kommer fra en af egnens familier med rod i vinavl. Sammen med sin kældermester Inês Capão stræber Luís Louro efter at lave vine i den traditionelle Alentejo-stil med god frugt og en høj grad af friskhed med basis i Portugals egne druesorter.
Vinen
Alento er lavet på Arinto (50%), Antao Vaz (30%), Roupeira (10%) og Esgana Cão (10%). Det er druesorter, som de færreste har hørt om, endsige smagt, og det er netop muligheden for at møde noget nyt og anderledes, der er med til at gøre vinens verden spændende og interessant. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, som kendes for sin evne til at give vinen frisk frugtsyre og toner af citrus. Antao Vaz er en meget populær sort som dels har resistens mod angreb af råd og svamp, dels giver en aromatisk frugt, der er med til at løfte vinens kvalitet. Roupeiro er en tyndskallet druesort, der giver vinen toner af akacie, fersken og melon, men som kræver beskyttelse mod oxidation under vinifikationen. Esgana Cão er bedst kendt under navnet Sercial på Madeira, hvor den bruges til at lave en syrerig, tør udgave af madeira. Druerne gæres i ståltank ved sval temperatur i 8 uger og den unge vin lagres siden på sit bundfald i 4 uger. Vinen i glasset er lys strågul med et let grønt skær. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, fersken, kvæde og citrus med et strejf af grønne urter. Vinen er meget frisk med en let cremet mundfylde, forfriskende mineralitet og delikat smag af grapefrugt, grønne æbler med en pikant kernebitterhed, som slutter af med en stringent syre. Et godt eksempel på hvad Portugals indfødte, grønne druesorter formår i kyndige hænder.
Maden
Alento er et godt valg til retter med fisk og skaldyr, hvor den både har den frugtfylde, der skal til at matche en smagsrig sauce med krydderurter, og som takket være sin friske frugtsyre ikke går i vejen for et skvæt citronsaft på fisken. En dejlig vin med en ægte, portugisisk personlighed.
*indeholder sulfitter

2023 Sensuale Grillo, Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien
Drue: Grillo
Distrikt: Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Druerne til Sensuale Grillo er høstet fra marker få kilometer fra Sambuca di Sicilia, en bjergby med 5.400 indbyggere i i Agrigento-provinsen i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Markernes beliggenhed 3-400 meter over havet giver uhindret adgang for solens ultraviolette stråler og friske briser fra Middelhavet. Takket være naboskabet til den smaragdgrønne Lago Arancio (appelsintræ-søen) har markernes jordbund af kalksten gode dræningsforhold, hvilket betyder, at vinstokkens rødder kan søge dybt ned i undergrunden for at finde vand og næring til druerne. Der er virkelig varmt på Sicilien om sommeren, og selv om placeringen i bakkelandskabets højder og friske havbriser er med til at køle temperaturen i vinmarkerne ned, så brænder solen fra en skyfri himmel, og den glohede Scirocco, der blæser fra Nordafrika ind over Sicilien, puster til ilden. Så kan man virkelig lave frisk hvidvin på disse kanter? Svaret er ja, og det er der flere grunde til. For det første er druesorten Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer. En anden faktor er moderne, temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen i den gærende most nede. Hvis nogen stadig skulle være i tvivl er det værd at bemærke, at Sensuale Grillo har den fornemme ”Denominazione di Origine Controllata (DOC )” klassifikation. Det er også blevet til hele to guldmedaljer for vinen i den elegante flaske ─ italienerne er mestre i design ─ ved vinmesser i Japan og Tyskland.
Vinen
Vinen i glasset har en lys, strågul farve med et grønt skær og en indbydende duft af fersken, honningmelon, kaprifolium, og lime. I munden er Sensuale Grillo livlig og frisk med smag af Reine Claude blommer og grapefrugt, en fin syrebalance og en pikant kernebitterhed i afslutningen. En frisk og kølig vin fra et tørt og varmt land.
Maden
Sensuale Grillo er et selvskrevet valg til alt godt fra havet. På Siciliens talrige fiskerestauranter vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som falder mere naturligt her i landet, er muslinger. Vinen vil yde sit bedste ved kølig servering i store glas.
*indeholder sulfitter

2023 Welschriesling trocken, Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Drue: Welschriesling trocken
Distrikt: Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Lad os starte med navnet på druesorten, Welschriesling, som man ikke møder så ofte herhjemme. Umiddelbart kan det lyde som en nær slægtning til den kendte Riesling drue, men de to sorter har intet med hinanden at gøre. ”Welsch” betyder ”fremmed” i Østrig, så det er en drue landet har fået udefra. Druesorten menes at stamme fra Kroatien, hvor den kendes som Grasevina og er landets mest plantede grønne drue. I Norditalien er sorten udbredt under navnet Riesling Italico, og en række østeuropæiske lander dyrker druen under lokale navne som fx Riesling Vlassky i Slovakiet. Welschriesling dyrkes i alle østrigske vindistrikter, hvor den enten giver lette, friske vine med god frugtighed eller bruges til at lave søde dessertvine på sent høstede druer. Bio-Weingut Ettl har følgende motto: ”Vi arbejder med naturen, ikke imod den”. Familien Ettl har i en årrække haft certifikat for økologisk drift af deres vinmarker, og deres sunde vinstokke trives godt i den lette, sandede jordbund og sommervarmen på den vidtstrakte, pannoniske slette. På etiketten står der også ”Ried Seeweingärten” hvilket betyder at vinmarken har officiel status som en mark med dokumenteret høj kvalitet, ”Ried” svarer til det franske udtryk ”Cru”, og der gælder særligt strenge kvalitetskrav til dyrkning og høst af druer fra en ”Ried” vin mark. ”Trocken” betyder, at det er en frisk, tør vin, hvilket det er vigtigt at understrege, for der laves også søde vine på Welschriesling .
Vinen
Vinen i glasset er lys strågul med en indbydende duft af jasmin, æble, fersken og lime. Vinen har en frisk smag af æble og grapefrugt med sprød mineralitet, livlig fin syre og en stimulerende let prikken på tungen. Det er en let vin, der skal drikkes i sin grønne ungdom. Welschriesling kan med fordel serveres fra køleskabet i pænt store glas og nydes i store slurke.
Maden
Fisk og skaldyr er oplagte valg til servering sammen med et glas Welschriesling, men vinen er også velegnet til salater og til retter med fjerkræ.
*indeholder sulfitter

2023 Piemonte Cortese, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

2023 Alentejo Estremoz Branco, Vinho Regional Alentejano, Portugal
Drue: Cortese
Distrikt: Cantine Volpi, Piemonte, Italien.
Årgang: 2023
Vol: 12%
De fleste vil kende Piemonte som et verdensberømt rødvinsdistrikt, derfor hører man typisk ikke så meget til Piemontes hvide vine. Men faktisk er 42 pct. af Piemontes vinproduktion hvidvin. Cantine Volpi er en vingård der har været i slægtens eje siden 1914, nu er Carlo, 5. generation af Volpi-familiens vindynasti, trådt ind i firmaets ledelse. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona øst for byen Alessandria. Vinmarkerne ligger i et bakket område, Colli Tortonesi. Jordbunden består af mergel og sandjord vekslende med aflejringer fra fortidens oceaner. Klimaet præges af varme somre og kølige vintre. Betingelserne for vindyrkning i området er gode, og der har været avlet vin i bakkerne siden antikken. I 2015 begyndte Volpi-familien på et skift til økologisk dyrkning af druer uden brug af pesticider, ukrudtsmidler og syntetisk gødning. Biodiversiteten i vinmarkerne styrkes ved et netværk af uopdyrkede jordlodder mellem vinmarkerne, hvordan insekter og fugle kan trives.
Vinen
Cortese er en meget produktiv druesort, hvis udbytte skal holdes i ave for at give vinen karakter og finesse. Drueklaserne høstes med hånden, og de afstilkede druer presses skånsomt, så den rene, lyse most kan løbe frit uden forurening fra drueskallerne. Gæringen finder sted i ståltank ved en lav temperatur mellem 15-17 °C. Den unge vin lagres herefter på sit bundfald i fire måneder for at øge vinens smagsfylde. Cantine Volpi angiver holdbarheden af den uåbnede flaske til tre år, mens vinen kan holde sig frisk i op til tre dage i køleskabet efter at proppen er trukket op. Vinen i glasset er lys strågul med et grønligt skær. Duft af æble, fersken og lime, mens smagspaletten er sat sammen af æble, citrus, abrikos og melon med en frisk syre i afslutningen. En velplejet hvidvin fra bakkerne øst for Tortona.
Maden
Cantine Volpis Cortese vinder ved servering fra køleskabet for at understøtte dens friske karakter. Pastaretter med fisk og skaldyr får vinen til at føle sig hjemme, og risotto er også et glimrende valg. Prøv at servere en skaldyrsrisotto med muslinger og rejer til den friske unge Cortese.
*indeholder sulfitter
Drue: Arinto, Antao Vaz, Roupeira, Esgana Cao
Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Adega do Monte Branco stod klar i 2004 med en iøjnefaldende placering på toppen af bakken Monte Branco udenfor byen Estremoz. Luís Louro står i spidsen for Adego do Monte Branco, og han kommer fra en af egnens familier med rod i vinavl. Sammen med sin kældermester Inês Capão stræber Luís Louro efter at lave vine i den traditionelle Alentejo-stil med god frugt og en høj grad af friskhed med basis i Portugals egne druesorter.
Vinen
Alento er lavet på Arinto (50%), Antao Vaz (30%), Roupeira (10%) og Esgana Cão (10%). Det er druesorter, som de færreste har hørt om, endsige smagt, og det er netop muligheden for at møde noget nyt og anderledes, der er med til at gøre vinens verden spændende og interessant. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, som kendes for sin evne til at give vinen frisk frugtsyre og toner af citrus. Antao Vaz er en meget populær sort som dels har resistens mod angreb af råd og svamp, dels giver en aromatisk frugt, der er med til at løfte vinens kvalitet. Roupeiro er en tyndskallet druesort, der giver vinen toner af akacie, fersken og melon, men som kræver beskyttelse mod oxidation under vinifikationen. Esgana Cão er bedst kendt under navnet Sercial på Madeira, hvor den bruges til at lave en syrerig, tør udgave af madeira. Druerne gæres i ståltank ved sval temperatur i 8 uger og den unge vin lagres siden på sit bundfald i 4 uger. Vinen i glasset er lys strågul med et let grønt skær. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, fersken, kvæde og citrus med et strejf af grønne urter. Vinen er meget frisk med en let cremet mundfylde, forfriskende mineralitet og delikat smag af grapefrugt, grønne æbler med en pikant kernebitterhed, som slutter af med en stringent syre. Et godt eksempel på hvad Portugals indfødte, grønne druesorter formår i kyndige hænder.
Maden
Alento er et godt valg til retter med fisk og skaldyr, hvor den både har den frugtfylde, der skal til at matche en smagsrig sauce med krydderurter, og som takket være sin friske frugtsyre ikke går i vejen for et skvæt citronsaft på fisken. En dejlig vin med en ægte, portugisisk personlighed.
*indeholder sulfitter

2023 Sensuale Grillo, Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien

2023 Welschriesling trocken, Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Drue: Grillo
Distrikt: Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Druerne til Sensuale Grillo er høstet fra marker få kilometer fra Sambuca di Sicilia, en bjergby med 5.400 indbyggere i i Agrigento-provinsen i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Markernes beliggenhed 3-400 meter over havet giver uhindret adgang for solens ultraviolette stråler og friske briser fra Middelhavet. Takket være naboskabet til den smaragdgrønne Lago Arancio (appelsintræ-søen) har markernes jordbund af kalksten gode dræningsforhold, hvilket betyder, at vinstokkens rødder kan søge dybt ned i undergrunden for at finde vand og næring til druerne. Der er virkelig varmt på Sicilien om sommeren, og selv om placeringen i bakkelandskabets højder og friske havbriser er med til at køle temperaturen i vinmarkerne ned, så brænder solen fra en skyfri himmel, og den glohede Scirocco, der blæser fra Nordafrika ind over Sicilien, puster til ilden. Så kan man virkelig lave frisk hvidvin på disse kanter? Svaret er ja, og det er der flere grunde til. For det første er druesorten Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer. En anden faktor er moderne, temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen i den gærende most nede. Hvis nogen stadig skulle være i tvivl er det værd at bemærke, at Sensuale Grillo har den fornemme ”Denominazione di Origine Controllata (DOC )” klassifikation. Det er også blevet til hele to guldmedaljer for vinen i den elegante flaske ─ italienerne er mestre i design ─ ved vinmesser i Japan og Tyskland.
Vinen
Vinen i glasset har en lys, strågul farve med et grønt skær og en indbydende duft af fersken, honningmelon, kaprifolium, og lime. I munden er Sensuale Grillo livlig og frisk med smag af Reine Claude blommer og grapefrugt, en fin syrebalance og en pikant kernebitterhed i afslutningen. En frisk og kølig vin fra et tørt og varmt land.
Maden
Sensuale Grillo er et selvskrevet valg til alt godt fra havet. På Siciliens talrige fiskerestauranter vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som falder mere naturligt her i landet, er muslinger. Vinen vil yde sit bedste ved kølig servering i store glas.
*indeholder sulfitter
Drue: Welschriesling trocken
Distrikt: Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Lad os starte med navnet på druesorten, Welschriesling, som man ikke møder så ofte herhjemme. Umiddelbart kan det lyde som en nær slægtning til den kendte Riesling drue, men de to sorter har intet med hinanden at gøre. ”Welsch” betyder ”fremmed” i Østrig, så det er en drue landet har fået udefra. Druesorten menes at stamme fra Kroatien, hvor den kendes som Grasevina og er landets mest plantede grønne drue. I Norditalien er sorten udbredt under navnet Riesling Italico, og en række østeuropæiske lander dyrker druen under lokale navne som fx Riesling Vlassky i Slovakiet. Welschriesling dyrkes i alle østrigske vindistrikter, hvor den enten giver lette, friske vine med god frugtighed eller bruges til at lave søde dessertvine på sent høstede druer. Bio-Weingut Ettl har følgende motto: ”Vi arbejder med naturen, ikke imod den”. Familien Ettl har i en årrække haft certifikat for økologisk drift af deres vinmarker, og deres sunde vinstokke trives godt i den lette, sandede jordbund og sommervarmen på den vidtstrakte, pannoniske slette. På etiketten står der også ”Ried Seeweingärten” hvilket betyder at vinmarken har officiel status som en mark med dokumenteret høj kvalitet, ”Ried” svarer til det franske udtryk ”Cru”, og der gælder særligt strenge kvalitetskrav til dyrkning og høst af druer fra en ”Ried” vin mark. ”Trocken” betyder, at det er en frisk, tør vin, hvilket det er vigtigt at understrege, for der laves også søde vine på Welschriesling .
Vinen
Vinen i glasset er lys strågul med en indbydende duft af jasmin, æble, fersken og lime. Vinen har en frisk smag af æble og grapefrugt med sprød mineralitet, livlig fin syre og en stimulerende let prikken på tungen. Det er en let vin, der skal drikkes i sin grønne ungdom. Welschriesling kan med fordel serveres fra køleskabet i pænt store glas og nydes i store slurke.
Maden
Fisk og skaldyr er oplagte valg til servering sammen med et glas Welschriesling, men vinen er også velegnet til salater og til retter med fjerkræ.
*indeholder sulfitter

2023 Piemonte Cortese, Cantine Volpi, Piemonte, Italien.

2023 Alentejo Estremoz Branco, Vinho Regional Alentejano, Portugal

2023 Sensuale Grillo, Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien

2023 Welschriesling trocken, Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Drue: Cortese
Distrikt: Cantine Volpi, Piemonte, Italien.
Årgang: 2023
Vol: 12%
De fleste vil kende Piemonte som et verdensberømt rødvinsdistrikt, derfor hører man typisk ikke så meget til Piemontes hvide vine. Men faktisk er 42 pct. af Piemontes vinproduktion hvidvin. Cantine Volpi er en vingård der har været i slægtens eje siden 1914, nu er Carlo, 5. generation af Volpi-familiens vindynasti, trådt ind i firmaets ledelse. Cantine Volpi har hjemme i byen Tortona øst for byen Alessandria. Vinmarkerne ligger i et bakket område, Colli Tortonesi. Jordbunden består af mergel og sandjord vekslende med aflejringer fra fortidens oceaner. Klimaet præges af varme somre og kølige vintre. Betingelserne for vindyrkning i området er gode, og der har været avlet vin i bakkerne siden antikken. I 2015 begyndte Volpi-familien på et skift til økologisk dyrkning af druer uden brug af pesticider, ukrudtsmidler og syntetisk gødning. Biodiversiteten i vinmarkerne styrkes ved et netværk af uopdyrkede jordlodder mellem vinmarkerne, hvordan insekter og fugle kan trives.
Vinen
Cortese er en meget produktiv druesort, hvis udbytte skal holdes i ave for at give vinen karakter og finesse. Drueklaserne høstes med hånden, og de afstilkede druer presses skånsomt, så den rene, lyse most kan løbe frit uden forurening fra drueskallerne. Gæringen finder sted i ståltank ved en lav temperatur mellem 15-17 °C. Den unge vin lagres herefter på sit bundfald i fire måneder for at øge vinens smagsfylde. Cantine Volpi angiver holdbarheden af den uåbnede flaske til tre år, mens vinen kan holde sig frisk i op til tre dage i køleskabet efter at proppen er trukket op. Vinen i glasset er lys strågul med et grønligt skær. Duft af æble, fersken og lime, mens smagspaletten er sat sammen af æble, citrus, abrikos og melon med en frisk syre i afslutningen. En velplejet hvidvin fra bakkerne øst for Tortona.
Maden
Cantine Volpis Cortese vinder ved servering fra køleskabet for at understøtte dens friske karakter. Pastaretter med fisk og skaldyr får vinen til at føle sig hjemme, og risotto er også et glimrende valg. Prøv at servere en skaldyrsrisotto med muslinger og rejer til den friske unge Cortese.
*indeholder sulfitter
Drue: Arinto, Antao Vaz, Roupeira, Esgana Cao
Distrikt: Vinho Regional Alentejano, Portugal
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Adega do Monte Branco stod klar i 2004 med en iøjnefaldende placering på toppen af bakken Monte Branco udenfor byen Estremoz. Luís Louro står i spidsen for Adego do Monte Branco, og han kommer fra en af egnens familier med rod i vinavl. Sammen med sin kældermester Inês Capão stræber Luís Louro efter at lave vine i den traditionelle Alentejo-stil med god frugt og en høj grad af friskhed med basis i Portugals egne druesorter.
Vinen
Alento er lavet på Arinto (50%), Antao Vaz (30%), Roupeira (10%) og Esgana Cão (10%). Det er druesorter, som de færreste har hørt om, endsige smagt, og det er netop muligheden for at møde noget nyt og anderledes, der er med til at gøre vinens verden spændende og interessant. Arinto er en af Portugals ældste druesorter, som kendes for sin evne til at give vinen frisk frugtsyre og toner af citrus. Antao Vaz er en meget populær sort som dels har resistens mod angreb af råd og svamp, dels giver en aromatisk frugt, der er med til at løfte vinens kvalitet. Roupeiro er en tyndskallet druesort, der giver vinen toner af akacie, fersken og melon, men som kræver beskyttelse mod oxidation under vinifikationen. Esgana Cão er bedst kendt under navnet Sercial på Madeira, hvor den bruges til at lave en syrerig, tør udgave af madeira. Druerne gæres i ståltank ved sval temperatur i 8 uger og den unge vin lagres siden på sit bundfald i 4 uger. Vinen i glasset er lys strågul med et let grønt skær. Den aromatiske duftpalet har toner af kaprifolium, fersken, kvæde og citrus med et strejf af grønne urter. Vinen er meget frisk med en let cremet mundfylde, forfriskende mineralitet og delikat smag af grapefrugt, grønne æbler med en pikant kernebitterhed, som slutter af med en stringent syre. Et godt eksempel på hvad Portugals indfødte, grønne druesorter formår i kyndige hænder.
Maden
Alento er et godt valg til retter med fisk og skaldyr, hvor den både har den frugtfylde, der skal til at matche en smagsrig sauce med krydderurter, og som takket være sin friske frugtsyre ikke går i vejen for et skvæt citronsaft på fisken. En dejlig vin med en ægte, portugisisk personlighed.
*indeholder sulfitter
Drue: Grillo
Distrikt: Vigneti Zabù, Sicilia DOC, Italien
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Druerne til Sensuale Grillo er høstet fra marker få kilometer fra Sambuca di Sicilia, en bjergby med 5.400 indbyggere i i Agrigento-provinsen i det sydvestlige hjørne af øen, der i 2016 blev udnævnt til den smukkeste by i Italien. Markernes beliggenhed 3-400 meter over havet giver uhindret adgang for solens ultraviolette stråler og friske briser fra Middelhavet. Takket være naboskabet til den smaragdgrønne Lago Arancio (appelsintræ-søen) har markernes jordbund af kalksten gode dræningsforhold, hvilket betyder, at vinstokkens rødder kan søge dybt ned i undergrunden for at finde vand og næring til druerne. Der er virkelig varmt på Sicilien om sommeren, og selv om placeringen i bakkelandskabets højder og friske havbriser er med til at køle temperaturen i vinmarkerne ned, så brænder solen fra en skyfri himmel, og den glohede Scirocco, der blæser fra Nordafrika ind over Sicilien, puster til ilden. Så kan man virkelig lave frisk hvidvin på disse kanter? Svaret er ja, og det er der flere grunde til. For det første er druesorten Grillo kendt for sin evne til at tåle både tørke og høje temperaturer, hvilket har gjort den til en af Siciliens mest populære hvidvinsdruer. En anden faktor er moderne, temperaturstyrede gæringskar, der holder temperaturen i den gærende most nede. Hvis nogen stadig skulle være i tvivl er det værd at bemærke, at Sensuale Grillo har den fornemme ”Denominazione di Origine Controllata (DOC )” klassifikation. Det er også blevet til hele to guldmedaljer for vinen i den elegante flaske ─ italienerne er mestre i design ─ ved vinmesser i Japan og Tyskland.
Vinen
Vinen i glasset har en lys, strågul farve med et grønt skær og en indbydende duft af fersken, honningmelon, kaprifolium, og lime. I munden er Sensuale Grillo livlig og frisk med smag af Reine Claude blommer og grapefrugt, en fin syrebalance og en pikant kernebitterhed i afslutningen. En frisk og kølig vin fra et tørt og varmt land.
Maden
Sensuale Grillo er et selvskrevet valg til alt godt fra havet. På Siciliens talrige fiskerestauranter vil der ofte være blæksprutter på tallerkenen, men en anden mulighed, som falder mere naturligt her i landet, er muslinger. Vinen vil yde sit bedste ved kølig servering i store glas.
*indeholder sulfitter
Drue: Welschriesling trocken
Distrikt: Bio-weingut Ettl, Burgenland, Østrig.
Årgang: 2023
Vol: 12,5%
Lad os starte med navnet på druesorten, Welschriesling, som man ikke møder så ofte herhjemme. Umiddelbart kan det lyde som en nær slægtning til den kendte Riesling drue, men de to sorter har intet med hinanden at gøre. ”Welsch” betyder ”fremmed” i Østrig, så det er en drue landet har fået udefra. Druesorten menes at stamme fra Kroatien, hvor den kendes som Grasevina og er landets mest plantede grønne drue. I Norditalien er sorten udbredt under navnet Riesling Italico, og en række østeuropæiske lander dyrker druen under lokale navne som fx Riesling Vlassky i Slovakiet. Welschriesling dyrkes i alle østrigske vindistrikter, hvor den enten giver lette, friske vine med god frugtighed eller bruges til at lave søde dessertvine på sent høstede druer. Bio-Weingut Ettl har følgende motto: ”Vi arbejder med naturen, ikke imod den”. Familien Ettl har i en årrække haft certifikat for økologisk drift af deres vinmarker, og deres sunde vinstokke trives godt i den lette, sandede jordbund og sommervarmen på den vidtstrakte, pannoniske slette. På etiketten står der også ”Ried Seeweingärten” hvilket betyder at vinmarken har officiel status som en mark med dokumenteret høj kvalitet, ”Ried” svarer til det franske udtryk ”Cru”, og der gælder særligt strenge kvalitetskrav til dyrkning og høst af druer fra en ”Ried” vin mark. ”Trocken” betyder, at det er en frisk, tør vin, hvilket det er vigtigt at understrege, for der laves også søde vine på Welschriesling .
Vinen
Vinen i glasset er lys strågul med en indbydende duft af jasmin, æble, fersken og lime. Vinen har en frisk smag af æble og grapefrugt med sprød mineralitet, livlig fin syre og en stimulerende let prikken på tungen. Det er en let vin, der skal drikkes i sin grønne ungdom. Welschriesling kan med fordel serveres fra køleskabet i pænt store glas og nydes i store slurke.
Maden
Fisk og skaldyr er oplagte valg til servering sammen med et glas Welschriesling, men vinen er også velegnet til salater og til retter med fjerkræ.
*indeholder sulfitter
Gode smagsoplevelser med ExploreWines hvidvins abonnement
Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et hvidvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Hvidvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets hvidvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores hvidvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.
