Maj måneds kasse

2019 Desafinado Reserva, Douro Tinto DOC, Portugal

Drue: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca

Distrikt: Douro Tinto DOC, Portugal

Årgang: 2019

Vol: 14%

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et 250.000 ha stort bjergrigt område, hvor Marquis de Pombal i 1756 fastlagde grænserne for det område i Dourodalen, der blev til verdens første, markerede vindistrikt. Vinmarkerne starter 60 km opstrøms fra Oporto og strækker sig 90 km videre opstrøms mod øst til den spanske grænse. Flere bjergkæder Serras de Alvão, Padrela og Bornes, beskytter Douro mod de kolde vinde fra nord, mens et 1.415 meter højt bjergmassiv, Serra do Marão, kaster en ”regnskygge” over Douro. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder, der i 2001 blev optaget på UNESCOs verdensarv-liste.

Vinen

Vinmarkerne på de stejle bjergsider i 300 - 500 meters højde er bygget op som terrasser med en jordbund af forvitret skifer. Terrassernes vægge er møjsommeligt bygget op med håndkraft ved brug af skiferstykker brudt i bjergene gennem tiden. Pasning og pleje af vinstokkene og høst af drueklaserne på de stejle terrasser er hårdt arbejde, men frugtens kvalitet er vinbondens løn for de barske betingelser. Efter høsten, der forgår med håndkraft ─ kun mennesker og muldyr kan færdes på de smalle terrasser ─ gæres druerne på rustfri ståltanke med temperaturkontrol, og herefter lagres den unge vin på fade af fransk eg i 12 måneder.     

Vinen i glasset er mørk bordeauxrød med en indbydende duft af solbær og brombær krydret med vanilje fra egefadet. Den kraftfulde smag af fuldmodne, sorte skovbær og mørk chokolade har et veldoseret fadpræg, en flot struktur og smagsfylde, fløjlsbløde tanniner og en lang eftersmag. Vinen er på toppen nu her i sit femte leveår.

Maden

Med en kraftig, drikkemoden rødvin som Desafinado Reserva i glasset ville man i Dourodalen først tænke på dyrevildt─ enten som veado (kød fra hjorte) eller javali (vildsvin). Men har man ikke vildt ved hånden, så går portugiserne også gerne efter kød fra svin, lam eller okse, med grillstegning eller simreretter som de mest populære former for tilberedning. Uanset hvad du vælger, kan du trygt stole på at Desafinado Reserva har saft og kraft i rigt mål til at klare det hele.

*indeholder sulfitter

2022 Fontaine Miraculeuse, Costiéres De Nîmes, Frankrig

Drue: Syrah, Mouvedre, Carignan

Distrikt: Costiéres De Nîmes, Frankrig

Årgang: 2022

Vol:  14.5%

Fontaine Miraculeuse betyder ”hellig kilde. Mange vil have hørt om den hellige kilde i Lourdes, som siden 1858 har været hjemsted for en række uforklarlige ─ en katolik ville sige mirakuløse ─ medicinske helbredelser. I dette tilfælde er der tale om et lille vin-mirakel skabt af Cave De Pazac. Fontaine Miraculeuse kommer fra marker i appellationen Costiéres de Nîmes, der ligger i hjertet af den gyldne trekant mellem byerne Arles, Avignon og Nîmes. Der lægges vægt på anvendelse af lokale druesorter, og arbejdet med vinstokkene i marken har siden 2020 haft et HVE3 certifikat for bæredygtig vinavl.

Vinen

Costiéres de Nîmes er det sydligste vindistrikt i Rhonedalen, der danner et bredt bælte fra Gardon-dalen i nord ned til Camargue mod sydvest. Jordbundens lag af grus og småsten er kalkrig og velegnet for vinstokke, og et lerlag i dybden opsamler årets sparsomme nedbør, som rødderne kan trække på i sommerens hedebølger. Naboskabet til Middelhavet mod syd præger distriktets maritime klima. Der produceres fortrinsvis rødvin i distriktet, og Fontaine Miraculeuse er lavet på tre af distriktets karakteristiske, blå druesorter, Syrah, Mourvedre og Carignan, der alle er kendt for at give farvetætte, kraftige vine med frugt og karakter. Druerne høstes med håndkraft og gæres med kulturgær i store ståltanke, hvor toplaget af drueskaller skubbes ned i den gærende most flere gange daglig for at øge ekstraktionen af farve- og garvestoffer. Den unge vin modner nogen tid i cementkar før den tappes på flaske. Vinen i glasset er dyb violet med en delikat duft af blåbær og brombær, som krydres af timian og rosmarin fra områdets garrigue. Vinen har en intens smag af sort bærfrugt, krydderier og lakrids, hvor kombinationen af lækker frugtsødme og en finkornet, moden tanninstruktur skaber en flot smagsfylde. En herlig vin der i 2023 fik guldmedalje ved Concours des Vins de la Cooperation Occitanie.

Maden

Cave De Pazac har et interessant forslag til en ret, som vil passe godt til vinen: L'escalope de veau  hvilket vil sige tynde skiver af skært kalvekød, der kan tilberedes på flere måder, f.eks. paneret og stegt eller sammenrullet omkring forskelligt fyld. I den italienske version af retten, saltimbocca, er skiverne af kalvekød foldet om et fyld af parmaskinke og salvie, inden de steges møre på panden.

*indeholder sulfitter

2021 Combes Maubrillon, Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

Drue: Syrah, Carignan, Grenache

Distrikt: Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 14%

Når man står med en flaske Combes Maubrillon i hånden, glæder men sig over dens nydelige, overskuelige etiket, og glæden vokser til begejstring over den eksemplariske information om vinen og dens oprindelse. Øverst ser man clocher du pays catalan, som fortæller, at vi er i den franske del af Catalonien, som grænser op til den spanske del syd for Pyrenæerne.

Vinen

Combes Maubrillon kommer fra Tautavel, som er en af de 25 kommuner langs floden Agly, der har ret til klassifikationen Côtes du Roussillon Villages. ”Villages” er et trin op ad stigen og lover, at vinen i flasken er kraftigere, og bedre udtrykker sit solrige terroir, end ”almindelige” rødvine fra Roussillon. Vieilles Vignes ─ et udtryk der bruges om vinstokke, der er mindst 30-40 år gamle, og som derfor kan levere drueklaser af høj kvalitet. Sans Soufre Ajouté står der nederst på etiketten: Uden tilsat svovl. Det er opsigtsvækkende for næsten alle vinproducenter tilsætter sulfitter før den unge vin tappes på flaske af følgende grunde: 1) hæmning af oxidation, fordi luftens ilt skader vinens farve, duft og smag; 2) beskyttelse mod skader ved angreb af bakterier og vildgær; 3) forhindre eddikesyrebakterier i at forvandle den unge vin til eddike. Domaines Auriol hører til gruppen af modige, og vinens høje kvalitet viser, at deres vinmager har været eminent dygtig til at beskytte de høstede druer, den gærende most og den unge vin mod luftens ilt, vilde gærceller og skadelige bakterier uden sulfitter som krykkestok. Vinen i glasset er dyb violet og den intense duft er rig på solbær og brombær krydret med kanel og kardemomme og et strejf sort lakrids. Den generøse smag af sort bærfrugt, holdes ikke i tømme af sulfitter, fylder munden med saftig velsmag, en oplivende syre og en rank tanninstruktur. Vinens høje niveau af farve- og garvestoffer og frugtsyre forklarer hvorfor Combes Maubrillon klarer sig suverænt uden sulfitter. Producenten lover en holdbarhed på fem år, så vinen er på toppen i dag og de næste par år. 

Maden

Domaines Auriol foreslår lammekoteletter, osso buco eller saftige spareribs i ovn eller på grill, så der er lidt at vælge imellem. Combes Maubrillon er en spændende og meget vellykket vin.

2022 Primitivo Campi Deantera, IGT Salento, Italien

Drue: Primitivo

Distrikt: IGT Salento, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14%

Druerne til denne vin er høstet fra Vinhuset Deanteras marker på halvøen Salento ved det Joniske Hav. Mere præcist ligger vinmarkerne med Primitivo-druer i omkring 100 meters højde over havet tæt ved Sava, der er hovedbyen i Salento-provinsen. Markerne har en jordbund bestående af sandet, næringsfattig lerjord, hvis mineraler giver jorden mellem vinstokkene en rødlig farve. Fra en skyfri himmel skinner solen på Salento-regionens vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og grøntsager, der veksler mellem hinanden og bidrager til indtrykket af et syditaliensk paradis. Man kunne tro at klimaet hernede i hælen var ulidelig varmt, men kølige briser fra bjergene mod nord gør deres til at give et tempereret klima og holde drueklaserne tørre og fri for skimmel. Den røde jord bidrager til vinens høje mineralitet, og kombinationen af hav, sol, vind og jord gøre Salento til et godt sted at være vinbonde.

Vinen

Tribidrag er det kroatiske navn for en lokal druesort fra Dalmatien, der skiftede navn til Primitivo, da sorten kom til Salento (og videre til Zinfandel da den nåede til Californien). Druesorten blev i 1799 fundet og beskrevet af en lokal pater, der var vinavler og amatørbotaniker i sin fritid. Pateren havde i sin vinmark opdaget vinstokke, hvis druer modnede tidligere end andre sorter, hvilket inspirerede ham til navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus).  Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at bruge sin skatkiste af duft- og smagsstoffer til en skamløs flirt med smagsløgene, men man vil normalt ikke forvente den store finesse eller elegance af den syditalienske charmetrold. Vinen i glasset er mørk violet med en delikat krydret duft af solbær og brombær. Den solmodne, sorte bærfrugt går igen i den beundringsværdige smagsfylde, og vinens skønne frugt har en prisværdig struktur og en afslutning med fløjlsbløde tanniner. Her er undtagelsen, der bekræfter regler om Primitivo-vinenes mangel på elegance ─ Deanteras Primitivo er fra den øverste hylde og formår at imponere, mens den glider let ned.   

Maden

Primitivo Dei Campi Deantera er en vin, der smager godt og giver lyst til et glas mere. Det er også en vin med et kvalitetsniveau, der gør den velegnet til at ledsage et festmåltid med det bedste, køkkenet formår.

*indeholder sulfitter

2019 Desafinado Reserva, Douro Tinto DOC, Portugal

2022 Fontaine Miraculeuse, Costiéres De Nîmes, Frankrig

Drue: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca

Distrikt: Douro Tinto DOC, Portugal

Årgang: 2019

Vol: 14%

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et 250.000 ha stort bjergrigt område, hvor Marquis de Pombal i 1756 fastlagde grænserne for det område i Dourodalen, der blev til verdens første, markerede vindistrikt. Vinmarkerne starter 60 km opstrøms fra Oporto og strækker sig 90 km videre opstrøms mod øst til den spanske grænse. Flere bjergkæder Serras de Alvão, Padrela og Bornes, beskytter Douro mod de kolde vinde fra nord, mens et 1.415 meter højt bjergmassiv, Serra do Marão, kaster en ”regnskygge” over Douro. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder, der i 2001 blev optaget på UNESCOs verdensarv-liste.

Vinen

Vinmarkerne på de stejle bjergsider i 300 - 500 meters højde er bygget op som terrasser med en jordbund af forvitret skifer. Terrassernes vægge er møjsommeligt bygget op med håndkraft ved brug af skiferstykker brudt i bjergene gennem tiden. Pasning og pleje af vinstokkene og høst af drueklaserne på de stejle terrasser er hårdt arbejde, men frugtens kvalitet er vinbondens løn for de barske betingelser. Efter høsten, der forgår med håndkraft ─ kun mennesker og muldyr kan færdes på de smalle terrasser ─ gæres druerne på rustfri ståltanke med temperaturkontrol, og herefter lagres den unge vin på fade af fransk eg i 12 måneder.     

Vinen i glasset er mørk bordeauxrød med en indbydende duft af solbær og brombær krydret med vanilje fra egefadet. Den kraftfulde smag af fuldmodne, sorte skovbær og mørk chokolade har et veldoseret fadpræg, en flot struktur og smagsfylde, fløjlsbløde tanniner og en lang eftersmag. Vinen er på toppen nu her i sit femte leveår.

Maden

Med en kraftig, drikkemoden rødvin som Desafinado Reserva i glasset ville man i Dourodalen først tænke på dyrevildt─ enten som veado (kød fra hjorte) eller javali (vildsvin). Men har man ikke vildt ved hånden, så går portugiserne også gerne efter kød fra svin, lam eller okse, med grillstegning eller simreretter som de mest populære former for tilberedning. Uanset hvad du vælger, kan du trygt stole på at Desafinado Reserva har saft og kraft i rigt mål til at klare det hele.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Mouvedre, Carignan

Distrikt: Costiéres De Nîmes, Frankrig

Årgang: 2022

Vol:  14.5%

Fontaine Miraculeuse betyder ”hellig kilde. Mange vil have hørt om den hellige kilde i Lourdes, som siden 1858 har været hjemsted for en række uforklarlige ─ en katolik ville sige mirakuløse ─ medicinske helbredelser. I dette tilfælde er der tale om et lille vin-mirakel skabt af Cave De Pazac. Fontaine Miraculeuse kommer fra marker i appellationen Costiéres de Nîmes, der ligger i hjertet af den gyldne trekant mellem byerne Arles, Avignon og Nîmes. Der lægges vægt på anvendelse af lokale druesorter, og arbejdet med vinstokkene i marken har siden 2020 haft et HVE3 certifikat for bæredygtig vinavl.

Vinen

Costiéres de Nîmes er det sydligste vindistrikt i Rhonedalen, der danner et bredt bælte fra Gardon-dalen i nord ned til Camargue mod sydvest. Jordbundens lag af grus og småsten er kalkrig og velegnet for vinstokke, og et lerlag i dybden opsamler årets sparsomme nedbør, som rødderne kan trække på i sommerens hedebølger. Naboskabet til Middelhavet mod syd præger distriktets maritime klima. Der produceres fortrinsvis rødvin i distriktet, og Fontaine Miraculeuse er lavet på tre af distriktets karakteristiske, blå druesorter, Syrah, Mourvedre og Carignan, der alle er kendt for at give farvetætte, kraftige vine med frugt og karakter. Druerne høstes med håndkraft og gæres med kulturgær i store ståltanke, hvor toplaget af drueskaller skubbes ned i den gærende most flere gange daglig for at øge ekstraktionen af farve- og garvestoffer. Den unge vin modner nogen tid i cementkar før den tappes på flaske. Vinen i glasset er dyb violet med en delikat duft af blåbær og brombær, som krydres af timian og rosmarin fra områdets garrigue. Vinen har en intens smag af sort bærfrugt, krydderier og lakrids, hvor kombinationen af lækker frugtsødme og en finkornet, moden tanninstruktur skaber en flot smagsfylde. En herlig vin der i 2023 fik guldmedalje ved Concours des Vins de la Cooperation Occitanie.

Maden

Cave De Pazac har et interessant forslag til en ret, som vil passe godt til vinen: L'escalope de veau  hvilket vil sige tynde skiver af skært kalvekød, der kan tilberedes på flere måder, f.eks. paneret og stegt eller sammenrullet omkring forskelligt fyld. I den italienske version af retten, saltimbocca, er skiverne af kalvekød foldet om et fyld af parmaskinke og salvie, inden de steges møre på panden.

*indeholder sulfitter

2021 Combes Maubrillon, Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

2022 Primitivo Campi Deantera, IGT Salento, Italien

Drue: Syrah, Carignan, Grenache

Distrikt: Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 14%

Når man står med en flaske Combes Maubrillon i hånden, glæder men sig over dens nydelige, overskuelige etiket, og glæden vokser til begejstring over den eksemplariske information om vinen og dens oprindelse. Øverst ser man clocher du pays catalan, som fortæller, at vi er i den franske del af Catalonien, som grænser op til den spanske del syd for Pyrenæerne.

Vinen

Combes Maubrillon kommer fra Tautavel, som er en af de 25 kommuner langs floden Agly, der har ret til klassifikationen Côtes du Roussillon Villages. ”Villages” er et trin op ad stigen og lover, at vinen i flasken er kraftigere, og bedre udtrykker sit solrige terroir, end ”almindelige” rødvine fra Roussillon. Vieilles Vignes ─ et udtryk der bruges om vinstokke, der er mindst 30-40 år gamle, og som derfor kan levere drueklaser af høj kvalitet. Sans Soufre Ajouté står der nederst på etiketten: Uden tilsat svovl. Det er opsigtsvækkende for næsten alle vinproducenter tilsætter sulfitter før den unge vin tappes på flaske af følgende grunde: 1) hæmning af oxidation, fordi luftens ilt skader vinens farve, duft og smag; 2) beskyttelse mod skader ved angreb af bakterier og vildgær; 3) forhindre eddikesyrebakterier i at forvandle den unge vin til eddike. Domaines Auriol hører til gruppen af modige, og vinens høje kvalitet viser, at deres vinmager har været eminent dygtig til at beskytte de høstede druer, den gærende most og den unge vin mod luftens ilt, vilde gærceller og skadelige bakterier uden sulfitter som krykkestok. Vinen i glasset er dyb violet og den intense duft er rig på solbær og brombær krydret med kanel og kardemomme og et strejf sort lakrids. Den generøse smag af sort bærfrugt, holdes ikke i tømme af sulfitter, fylder munden med saftig velsmag, en oplivende syre og en rank tanninstruktur. Vinens høje niveau af farve- og garvestoffer og frugtsyre forklarer hvorfor Combes Maubrillon klarer sig suverænt uden sulfitter. Producenten lover en holdbarhed på fem år, så vinen er på toppen i dag og de næste par år. 

Maden

Domaines Auriol foreslår lammekoteletter, osso buco eller saftige spareribs i ovn eller på grill, så der er lidt at vælge imellem. Combes Maubrillon er en spændende og meget vellykket vin.

Drue: Primitivo

Distrikt: IGT Salento, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14%

Druerne til denne vin er høstet fra Vinhuset Deanteras marker på halvøen Salento ved det Joniske Hav. Mere præcist ligger vinmarkerne med Primitivo-druer i omkring 100 meters højde over havet tæt ved Sava, der er hovedbyen i Salento-provinsen. Markerne har en jordbund bestående af sandet, næringsfattig lerjord, hvis mineraler giver jorden mellem vinstokkene en rødlig farve. Fra en skyfri himmel skinner solen på Salento-regionens vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og grøntsager, der veksler mellem hinanden og bidrager til indtrykket af et syditaliensk paradis. Man kunne tro at klimaet hernede i hælen var ulidelig varmt, men kølige briser fra bjergene mod nord gør deres til at give et tempereret klima og holde drueklaserne tørre og fri for skimmel. Den røde jord bidrager til vinens høje mineralitet, og kombinationen af hav, sol, vind og jord gøre Salento til et godt sted at være vinbonde.

Vinen

Tribidrag er det kroatiske navn for en lokal druesort fra Dalmatien, der skiftede navn til Primitivo, da sorten kom til Salento (og videre til Zinfandel da den nåede til Californien). Druesorten blev i 1799 fundet og beskrevet af en lokal pater, der var vinavler og amatørbotaniker i sin fritid. Pateren havde i sin vinmark opdaget vinstokke, hvis druer modnede tidligere end andre sorter, hvilket inspirerede ham til navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus).  Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at bruge sin skatkiste af duft- og smagsstoffer til en skamløs flirt med smagsløgene, men man vil normalt ikke forvente den store finesse eller elegance af den syditalienske charmetrold. Vinen i glasset er mørk violet med en delikat krydret duft af solbær og brombær. Den solmodne, sorte bærfrugt går igen i den beundringsværdige smagsfylde, og vinens skønne frugt har en prisværdig struktur og en afslutning med fløjlsbløde tanniner. Her er undtagelsen, der bekræfter regler om Primitivo-vinenes mangel på elegance ─ Deanteras Primitivo er fra den øverste hylde og formår at imponere, mens den glider let ned.   

Maden

Primitivo Dei Campi Deantera er en vin, der smager godt og giver lyst til et glas mere. Det er også en vin med et kvalitetsniveau, der gør den velegnet til at ledsage et festmåltid med det bedste, køkkenet formår.

*indeholder sulfitter

2019 Desafinado Reserva, Douro Tinto DOC, Portugal

2022 Fontaine Miraculeuse, Costiéres De Nîmes, Frankrig

2021 Combes Maubrillon, Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

2022 Primitivo Campi Deantera, IGT Salento, Italien

Drue: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca

Distrikt: Douro Tinto DOC, Portugal

Årgang: 2019

Vol: 14%

Douro er både navnet på en flod og betegnelsen på et 250.000 ha stort bjergrigt område, hvor Marquis de Pombal i 1756 fastlagde grænserne for det område i Dourodalen, der blev til verdens første, markerede vindistrikt. Vinmarkerne starter 60 km opstrøms fra Oporto og strækker sig 90 km videre opstrøms mod øst til den spanske grænse. Flere bjergkæder Serras de Alvão, Padrela og Bornes, beskytter Douro mod de kolde vinde fra nord, mens et 1.415 meter højt bjergmassiv, Serra do Marão, kaster en ”regnskygge” over Douro. På sin slyngede vej gennem klipperne danner Dourofloden sammen med sine bifloder et af verdens mest dramatisk smukke vinområder, der i 2001 blev optaget på UNESCOs verdensarv-liste.

Vinen

Vinmarkerne på de stejle bjergsider i 300 - 500 meters højde er bygget op som terrasser med en jordbund af forvitret skifer. Terrassernes vægge er møjsommeligt bygget op med håndkraft ved brug af skiferstykker brudt i bjergene gennem tiden. Pasning og pleje af vinstokkene og høst af drueklaserne på de stejle terrasser er hårdt arbejde, men frugtens kvalitet er vinbondens løn for de barske betingelser. Efter høsten, der forgår med håndkraft ─ kun mennesker og muldyr kan færdes på de smalle terrasser ─ gæres druerne på rustfri ståltanke med temperaturkontrol, og herefter lagres den unge vin på fade af fransk eg i 12 måneder.     

Vinen i glasset er mørk bordeauxrød med en indbydende duft af solbær og brombær krydret med vanilje fra egefadet. Den kraftfulde smag af fuldmodne, sorte skovbær og mørk chokolade har et veldoseret fadpræg, en flot struktur og smagsfylde, fløjlsbløde tanniner og en lang eftersmag. Vinen er på toppen nu her i sit femte leveår.

Maden

Med en kraftig, drikkemoden rødvin som Desafinado Reserva i glasset ville man i Dourodalen først tænke på dyrevildt─ enten som veado (kød fra hjorte) eller javali (vildsvin). Men har man ikke vildt ved hånden, så går portugiserne også gerne efter kød fra svin, lam eller okse, med grillstegning eller simreretter som de mest populære former for tilberedning. Uanset hvad du vælger, kan du trygt stole på at Desafinado Reserva har saft og kraft i rigt mål til at klare det hele.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Mouvedre, Carignan

Distrikt: Costiéres De Nîmes, Frankrig

Årgang: 2022

Vol:  14.5%

Fontaine Miraculeuse betyder ”hellig kilde. Mange vil have hørt om den hellige kilde i Lourdes, som siden 1858 har været hjemsted for en række uforklarlige ─ en katolik ville sige mirakuløse ─ medicinske helbredelser. I dette tilfælde er der tale om et lille vin-mirakel skabt af Cave De Pazac. Fontaine Miraculeuse kommer fra marker i appellationen Costiéres de Nîmes, der ligger i hjertet af den gyldne trekant mellem byerne Arles, Avignon og Nîmes. Der lægges vægt på anvendelse af lokale druesorter, og arbejdet med vinstokkene i marken har siden 2020 haft et HVE3 certifikat for bæredygtig vinavl.

Vinen

Costiéres de Nîmes er det sydligste vindistrikt i Rhonedalen, der danner et bredt bælte fra Gardon-dalen i nord ned til Camargue mod sydvest. Jordbundens lag af grus og småsten er kalkrig og velegnet for vinstokke, og et lerlag i dybden opsamler årets sparsomme nedbør, som rødderne kan trække på i sommerens hedebølger. Naboskabet til Middelhavet mod syd præger distriktets maritime klima. Der produceres fortrinsvis rødvin i distriktet, og Fontaine Miraculeuse er lavet på tre af distriktets karakteristiske, blå druesorter, Syrah, Mourvedre og Carignan, der alle er kendt for at give farvetætte, kraftige vine med frugt og karakter. Druerne høstes med håndkraft og gæres med kulturgær i store ståltanke, hvor toplaget af drueskaller skubbes ned i den gærende most flere gange daglig for at øge ekstraktionen af farve- og garvestoffer. Den unge vin modner nogen tid i cementkar før den tappes på flaske. Vinen i glasset er dyb violet med en delikat duft af blåbær og brombær, som krydres af timian og rosmarin fra områdets garrigue. Vinen har en intens smag af sort bærfrugt, krydderier og lakrids, hvor kombinationen af lækker frugtsødme og en finkornet, moden tanninstruktur skaber en flot smagsfylde. En herlig vin der i 2023 fik guldmedalje ved Concours des Vins de la Cooperation Occitanie.

Maden

Cave De Pazac har et interessant forslag til en ret, som vil passe godt til vinen: L'escalope de veau  hvilket vil sige tynde skiver af skært kalvekød, der kan tilberedes på flere måder, f.eks. paneret og stegt eller sammenrullet omkring forskelligt fyld. I den italienske version af retten, saltimbocca, er skiverne af kalvekød foldet om et fyld af parmaskinke og salvie, inden de steges møre på panden.

*indeholder sulfitter

Drue: Syrah, Carignan, Grenache

Distrikt: Côtes Du Roussillon Villages, Frankrig

Årgang: 2021

Vol: 14%

Når man står med en flaske Combes Maubrillon i hånden, glæder men sig over dens nydelige, overskuelige etiket, og glæden vokser til begejstring over den eksemplariske information om vinen og dens oprindelse. Øverst ser man clocher du pays catalan, som fortæller, at vi er i den franske del af Catalonien, som grænser op til den spanske del syd for Pyrenæerne.

Vinen

Combes Maubrillon kommer fra Tautavel, som er en af de 25 kommuner langs floden Agly, der har ret til klassifikationen Côtes du Roussillon Villages. ”Villages” er et trin op ad stigen og lover, at vinen i flasken er kraftigere, og bedre udtrykker sit solrige terroir, end ”almindelige” rødvine fra Roussillon. Vieilles Vignes ─ et udtryk der bruges om vinstokke, der er mindst 30-40 år gamle, og som derfor kan levere drueklaser af høj kvalitet. Sans Soufre Ajouté står der nederst på etiketten: Uden tilsat svovl. Det er opsigtsvækkende for næsten alle vinproducenter tilsætter sulfitter før den unge vin tappes på flaske af følgende grunde: 1) hæmning af oxidation, fordi luftens ilt skader vinens farve, duft og smag; 2) beskyttelse mod skader ved angreb af bakterier og vildgær; 3) forhindre eddikesyrebakterier i at forvandle den unge vin til eddike. Domaines Auriol hører til gruppen af modige, og vinens høje kvalitet viser, at deres vinmager har været eminent dygtig til at beskytte de høstede druer, den gærende most og den unge vin mod luftens ilt, vilde gærceller og skadelige bakterier uden sulfitter som krykkestok. Vinen i glasset er dyb violet og den intense duft er rig på solbær og brombær krydret med kanel og kardemomme og et strejf sort lakrids. Den generøse smag af sort bærfrugt, holdes ikke i tømme af sulfitter, fylder munden med saftig velsmag, en oplivende syre og en rank tanninstruktur. Vinens høje niveau af farve- og garvestoffer og frugtsyre forklarer hvorfor Combes Maubrillon klarer sig suverænt uden sulfitter. Producenten lover en holdbarhed på fem år, så vinen er på toppen i dag og de næste par år. 

Maden

Domaines Auriol foreslår lammekoteletter, osso buco eller saftige spareribs i ovn eller på grill, så der er lidt at vælge imellem. Combes Maubrillon er en spændende og meget vellykket vin.

Drue: Primitivo

Distrikt: IGT Salento, Italien

Årgang: 2022

Vol: 14%

Druerne til denne vin er høstet fra Vinhuset Deanteras marker på halvøen Salento ved det Joniske Hav. Mere præcist ligger vinmarkerne med Primitivo-druer i omkring 100 meters højde over havet tæt ved Sava, der er hovedbyen i Salento-provinsen. Markerne har en jordbund bestående af sandet, næringsfattig lerjord, hvis mineraler giver jorden mellem vinstokkene en rødlig farve. Fra en skyfri himmel skinner solen på Salento-regionens vinmarker, olivenlunde, citrusplantager og grøntsager, der veksler mellem hinanden og bidrager til indtrykket af et syditaliensk paradis. Man kunne tro at klimaet hernede i hælen var ulidelig varmt, men kølige briser fra bjergene mod nord gør deres til at give et tempereret klima og holde drueklaserne tørre og fri for skimmel. Den røde jord bidrager til vinens høje mineralitet, og kombinationen af hav, sol, vind og jord gøre Salento til et godt sted at være vinbonde.

Vinen

Tribidrag er det kroatiske navn for en lokal druesort fra Dalmatien, der skiftede navn til Primitivo, da sorten kom til Salento (og videre til Zinfandel da den nåede til Californien). Druesorten blev i 1799 fundet og beskrevet af en lokal pater, der var vinavler og amatørbotaniker i sin fritid. Pateren havde i sin vinmark opdaget vinstokke, hvis druer modnede tidligere end andre sorter, hvilket inspirerede ham til navnet ”Primativo” efter det latinske udtryk primativus).  Primitivo-druens charme ligger i dens evne til at bruge sin skatkiste af duft- og smagsstoffer til en skamløs flirt med smagsløgene, men man vil normalt ikke forvente den store finesse eller elegance af den syditalienske charmetrold. Vinen i glasset er mørk violet med en delikat krydret duft af solbær og brombær. Den solmodne, sorte bærfrugt går igen i den beundringsværdige smagsfylde, og vinens skønne frugt har en prisværdig struktur og en afslutning med fløjlsbløde tanniner. Her er undtagelsen, der bekræfter regler om Primitivo-vinenes mangel på elegance ─ Deanteras Primitivo er fra den øverste hylde og formår at imponere, mens den glider let ned.   

Maden

Primitivo Dei Campi Deantera er en vin, der smager godt og giver lyst til et glas mere. Det er også en vin med et kvalitetsniveau, der gør den velegnet til at ledsage et festmåltid med det bedste, køkkenet formår.

*indeholder sulfitter

Tilmeld dig rødvinskassen her

Gode smagsoplevelser med ExploreWines rødvins abonnement

Hos Explorewines elsker vi vin, og den passion vil vi gerne dele med dig. Vi har derfor sammensat et rødvinsabonnement til dig, som går op i kvalitet og gode smagsoplevelser. Rødvinskassen indeholder 4 x 2 kvalitets rødvine fra vinhuse i hele verden. Alle vin er hver måned nøje udvalgt, og vi kan garantere dig, at du ikke bliver skuffet. Vores rødvinspakke kan du købe for blot 599, - pr. måned.