🍇 Alfabetisk liste over druetyper med smagskarakteristik

Drue Type Typiske aromaer og smag
Albariño Hvid Citrus, grønne æbler, fersken, salt/mineralitet; frisk og sprød.
Aligoté Hvid Grønne æbler, citrus, høj syre, let og mineralsk.
Alicante Bouschet Rød Mørke bær, dyb farve, krydderi og jord.
Arinto Hvid Høj syre, citron/lime, æbler og mineralitet.
Arneis Hvid Pære, hvide blomster, grønne ferskner og mandel.
Assyrtiko Hvid Citrus, salt, stenfrugt, skarp syre, mineralsk.
Bacchus Hvid Tropisk frugt, blomster, aromatisk og frisk.
Barbera Rød Kirsebær, hindbær, høj syre, lav tannin, let jordet.
Blaufränkisch Rød Brombær, krydderi, god syre, peber.
Bobal Rød Mørke bær, krydderi, saftig og jordet.
Bonarda Rød Saftig, bløde tanniner, modne mørke bær.
Brachetto Rød/Rosé Jordbær, blomster, sødlig, let mousserende.
Cabernet Franc Rød Røde bær, grønne urter, peber, blød struktur.
Cabernet Sauvignon Rød Solbær, peber, cedertræ, tanninrig og fyldig.
Carmenère Rød Grøn peber, brombær, krydret og fyldig.
Cayetana Blanca Hvid Neutral, let citrus, bruges ofte i blanding.
Cinsault Rød Let, frugtig, røde bær, blomster og jord.
Chardonnay Hvid Æble, citrus, tropisk frugt, smør, vanilje (ved fadlagring).
Chenin Blanc Hvid Citrus, æble, blomster, honning; tør til sød.
Cortese Hvid Pære, lime, våd sten, let og elegant.
Dolcetto Rød Kirsebær, lav syre, blød tannin, bitter finish.
Dornfelder Rød Kirsebær, blomster, mørk farve, blød struktur.
Fiano Hvid Abrikos, nødder, honning, krydderi, god fylde.
Furmint Hvid Lime, æble, honning, høj syre, mineralsk (sød eller tør).
Gamay Rød Hindbær, kirsebær, blomster, lav tannin.
Gewürztraminer Hvid Lychee, roser, krydderier, tropisk frugt, lav syre.
Grillo Hvid Citrus, urter, blomster; frisk og mellemfyldig.
Grenache Rød Jordbær, kirsebær, varme krydderier, lav tannin.
Grüner Veltliner Hvid Hvid peber, lime, æble, grønne noter og mineralitet.
Hibernal Hvid (hybrid) Citrus, tropisk frugt, aromatisk og syrlig.
Madeleine Angevine Hvid Let, citrus, blomstret, tør og frisk.
Malbec Rød Blomme, brombær, chokolade, blød tannin.
Marsanne Hvid Honning, nødder, blomster, fed tekstur.
Merlot Rød Blomme, kirsebær, chokolade, blød tannin.
Mourvèdre Rød Mørke frugter, læder, krydret, kraftig.
Mtsvane Hvid Frugtig, blomster, bruges i blends (Georgien).
Muscat Bleu Hybrid Aromatisk, sødlig, spisedrue-karakter, let.
Nebbiolo Rød Kirsebær, viol, roser, høj tannin og syre, lagringsevne.
Negroamaro Rød Mørke bær, krydderi, urter, bitter undertone.
Nero d’Avola Rød Kirsebær, brombær, varme krydderier, tør.
Palomino (Fino) Hvid Neutral, lav syre, brugt i Sherry.
Pálava Hvid Aromatisk, blomster, pære, let sødlig.
Petite Sirah (Durif) Rød Mørk frugt, kraftig tannin, peber og chokolade.
Petit Manseng Hvid Tropiske frugter, citrus, honning, høj syre.
Picpoul / Piquepoul Hvid Meget høj syre, citron, æble, frisk.
Pinot Blanc Hvid Æbler, blomster, let og delikat, lav aromatik.
Pinot Gris / Grigio Hvid Citrus, æbler, krydderi, kan være frisk eller fyldig.
Pinot Noir Rød Jordbær, kirsebær, jord, lav til moderat tannin, høj syre.
Riesling Hvid Lime, æble, blomster, petroleum (ved alder), sød/tør.
Sangiovese Rød Kirsebær, tomat, urter, høj syre og struktur.
Sauvignon Blanc Hvid Stikkelsbær, græs, citrus, høj syre, grøn peber.
Semillon Hvid Citron, honning, voks, botrytis (søde vine).
Syrah / Shiraz Rød Brombær, sort peber, røg, kraftig struktur.
Tannat Rød Ekstremt tanninrig, mørke frugter, krydret, robust.
Tempranillo Rød Kirsebær, læder, tobak, blød struktur, lagringsvenlig.
Touriga Nacional Rød Mørke bær, blomster, struktur, brugt i portvin.
Vermentino Hvid Citrus, urter, lidt bitterhed, saltet/mineralsk.
Viognier Hvid Abrikos, fersken, blomster, lav syre, fed mundfylde.
Xinomavro Rød Tomat, kirsebær, jord, høj tannin og syre; lagringsvenlig.
Zinfandel Rød Mørke frugter, krydderi, ofte høj alkohol, syltetøjstoner.