Norte Sur Rosado, Dominio De Punctum, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien

  • Drue Garnacha, Bobal
  • Distrikt Dominio De Punctum, Vino De La Tierra De Castilla, Spanien
  • Årgang 2020
  • Vol. 13%
  • Før 393,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

Dominio De Punctum er grundlagt af tre søskende, Jesús, Ruth og Christina Fernandéz, der i 2005 etablerede en økologisk drevet vingård Finca Fabian − et nyt vineri med det mest moderne udstyr og 200 ha vinmarker. Markerne ligger midt på den castilianske højslette mellem Madrid og Valencia i Cuenca-provinsen, hvor der har været dyrket vin siden romertiden. Her byder sommeren på gloende hede dage og en tør blæst, der rusker i vinstokkene og får landskabets hvide vindmøller til at snurre rundt. Råd og svamp har ikke en chance under disse forhold, så vinproduktion uden brug af sprøjtemidler kommer næsten af sig selv. Markernes jordbund består af ler og kalksten med god evne til at oplagre vinterens nedbør, så vinstokkenes tørst kan slukkes med vand fra undergrunden om sommeren.

De forbavsende kølige sommernætter her på højsletten, 800 meter over havets overflade, er med til at bevare mostens syre, som er helt afgørende for vinens friskhed og balance. Høst af druerne om natten trækker i samme retning, og macerationen (udtrækning af farve- og garvestoffer fra skallerne til mosten) sker under nedkøling. Norte Sur er spanske ord for nord og syd, to modsatte retninger, og med det mener folkene på Dominio De Punctum at de kombinerer de traditionelle, spanske traditioner for vinifikation med moderne, økologisk vinavl og nutidigt udstyr i kælderen.

Vinen

Norte Sur Rosado er lavet på en blanding af Garnacha og den spanske druesort Bobal. Vinen i glasset er sart gammelrosa med en indbydende duft af hindbær og jordbær. Den krydrede smag af rød bærfrugt trækker den spanske rosado over mod rødvinens smagspalet, hvilket vil glæde mange vindrikkere. Smagsoplevelsen slutter med en frisk mineralitet og en sprød syre. Norte Sur Rosado er en rosé med personlighed, der giver alt hvad den har – og det er ikke så lidt!

Maden

Norte Sur Rosado, skænket i glasset direkte fra køleskabet, og en skål salat med iberisk sortfods-skinke, tomater, agurk og olivenolie vil skabe spansk fiesta på terrassen en sommerdag. En dansk version kunne være røget hamburgerryg serveret med kogte grøntsager og en skål creme fraiche dressing med Dijon sennep, mayonnaise og krydderurter.

*indeholder sulfitter