2023 Picpoul De Pinet, Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.

  • Drue Picpoul
  • Distrikt Domaine Guillemarine, Languedoc, Frankrig.
  • Årgang 2023
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Picpoul De Pinet er en grøn druesort der dyrkes i Languedoc og Catalonien ─ og på et vindistrikt af samme navn, hvor druen har været dyrket lige siden det 14. århundrede. Picpoul De Pinets vinmarker ligger sydøst for Montpellier bag lagunen Etang de Thau. Kysten er kendt for sin bestand af flamingoer, og vintrene her er så milde, at en del flamingoer vælger at overvintre. Den maritime indflydelse på klimaet er stærk med friske, kølige briser fra Middelhavet. Solskin er der ingen mangel på, mens det er mere småt med nedbør; kun 400 mm om året bliver det til. Det forblæste landskab har en sandet, kalkrig jordbund, hvor vinmarkerne ligger spredt mellem buskadser med lav kratvækst (garrigue) og arealer med nøgne klipper.

Vinen

Picpoul De Pinet, der opnåede den fine AOC status i 2013, er det eneste vindistrikt i Languedoc, hvor der kun laves hvidvin. Neptune er navnet på de høje, slanke flasker, som vinen aftappes i, hvor malteserkorset samt et bølge-mønstrer på flaskens hals er præget i det grønne glas. Domaine de Guillemarine har været i samme families eje i flere generationer. Vingården har de senere år undergået en betydelig renovering med opgradering af det tekniske udstyr, og de nuværende ejere har fokuseret på den form for økologisk vinavl, der kaldes ”Lutte raisonnée”, som direkte oversat betyder en kamp med fornuft. Det handler om en pragmatisk tilgang til brugen af sprøjtemidler, som ikke er totalt forbudt, men som kun bruges i små mængder når det er absolut nødvendigt, hvilket sjældent er tilfældet på grund af det tørre, blæsende klima. Den lyse vin i glasset har et grønligt skær og en blomstrende duft af lime, kaprifolium og grønne æbler. Smagen har delikate toner af grapefrugt, stikkelsbær og grønne urter, som ledsages af en forfriskende frugtsyre hele vejen frem til finalen.

Maden

Picpoul De Pinet er anerkendt som en suveræn vin til maden. En eminent ledsager til et fad østers. Den store Etang de Thau lagune er kendt for sit fiskeri samt et center for produktion af skaldyr, som bl.a. leverer halvdelen af forbruget af østers på det franske marked. Er du ikke til østers er der andre muligheder som muslinger i hvidvin, fiskeretter og Salade Nicoise.

*indeholder sulfitter