2023 Domíni Veneti Soave Classico, Soave DOC, Italien.

  • Drue Garganega, Trebbiano, Chardonnay
  • Distrikt Soave DOC, Italien.
  • Årgang 2023
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Drue: Garganega, Trebbiano, Chardonnay

Distrikt: Soave DOC, Italien.

Årgang: 2023

Vol: 12,5%

 

Soave er et populært hvidvinsdistrikt i Veneto-regionen, som deler navn med den smukke by Soave øst for Verona. På italiensk betyder Soave også ”mild” eller ”blid”, hvilket begge er ganske træffende beskrivelser af den berømte hvidvin. Domíni Veneti er produceret af Cantina di Negrar − et vinkooperativ, der i 1933 blev stiftet af seks lokale vinbønder. Det velanskrevne kooperativ består i dag af 230 partnere, der sammen med et hold af professionelle vinmagere tilstræber at producere vin efter områdets gamle traditioner. Cantina Negrars vinmarker ligger i den originale Valpolicella Classico zone, og vinen dyrkes efter bæredygtige principper. Klimaet i Soave-distriktet bærer præg af naboskabet til Po-sletten, hvor der om efteråret stiger tågebanker op fra floden, som kan skabe grobund for angreb af råd og svamp. Her er det heldigt at druesorten Garganega, som efter reglerne skal udgøre mindst 70% af druerne til Soave, er en robust, tykskallet drue, som er vel rustet til at modstå svampeangreb. Det har også betydning, at mængden af drueklaser på vinstokken holdes nede, så druerne ikke sidder for tæt sammen.

Vinen

Druerne er høstet i slutningen af september og efter afstilkning og presning er mosten gæret ved 14-16 °C. Efter gæringen lagres den unge vin på rustfri ståltanke for at bevare dens frugt og friskhed. Garganega er rygraden i Soave og Domíni Veneti har mange af de kvaliteter, der definerer Soave Classico vinenes typicitet. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Duften har toner af æbler, mandler og lime med et pift af grønne urter. Smagen er mild og blød med en let cremet struktur men også en stimulerende frisk stil med fin frugtkarakter, sprød syre og et strejf af aromatisk bitterhed i eftersmagen. En typerigtig Soave Classico, der lever op til de kvaliteter, der har gjort denne vintype verdensberømt.   

Maden

Domíni Veneti er på hjemmebane som ledsager til antipasti, små hapsere, som en tallerken med skiver af skinke, pølse og ost, før det egentlige måltid. Men det fulde udbytte af vinens kvaliteter får man ved at servere den køligt til pastaretter med fisk og grøntsager.