2022 Villa Uffizj Bianco, Costa Toscana Bianco IGT, Italien

  • Drue Trebbiano, Semillon
  • Distrikt Costa Toscana Bianco IGT, Italien
  • Årgang 2022
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Faktisk er hver femte flaske toskansk vin en hvidvin, der typisk fremstilles på lokale druesorter som i dette tilfælde Trebbiano. Måske lyder navnet ikke umiddelbart bekendt, men Trebbiano indgår i næsten alle hvidvine fra Italien og er faktisk verdens næst mest plantede druesort, hvilket blandt andet skyldes at den i Frankrig, hvor druen kendes som Ugni Blanc, bruges til at fremstille basisvinen til cognac. Trebbiano Toscano var tidligere en vigtig ingrediens i Chianti, hvor dens opgave var at give den røde vin friskhed, men i vore dage er den kendt for at give lyse, lette og forfriskende hvidvine med en sprød syre. Som makker har Trebbiano en fransk druesort, Semillon, der er kendt fra Bordeaux, hvor den dels bruges til den berømte dessertvin Sauternes, dels til at give rygrad til distriktets tørre hvidvine.  Vinhuset ”I Giusti & Zanza Vigneti” har sine vinmarker i distriktet Colli Pisane, et område med bløde, bølgende bakker sydøst for Pisa. Vinens klassifikation, Costa Toscana, dækker Toscanas fem kystprovinser,  hvor vinstokkene ved det Liguriske Hav, nyder godt af et maritimt klima med milde vintre og varme, tørre somre. Jordbunden består overvejende af rødligt ler og silt, som er typisk for regionen.

Vinen

Druerne er høstet fra vinstokke, der er fra 10 til 25 år gamle. Efter en kort udblødning med skallerne og en kort "débourbage", hvilket vil sige at druemosten hviler i gæringstanken mens druerester, kerner og andre urenheder synker til bunds, gæres mosten ved 15 °C.  Den unge vin lagres herefter på fade af fransk eg i to måneder før den tappes på flaske. Vinen i glasset er lys med et funklende grønt skær. Duften har toner af fersken, melon og lime, og smagen af fersken, og passionsfrugt har en let cremet, rig smagsfylde med toner af kvæde og et pikant svirp af kernebitterhed i den sprøde frugtsyrefinale. En spændende vin med Trebbianos ungdommelige friskhed kombineret med Semillon-druens aromatiske fylde og cremede struktur.

Maden

Den unge Villa Uffizj har smagskvaliteter, der fungerer glimrende sammen med det italienske køkken. Det kunne være en Spaghetti alle Vongole. Villa Uffici Bianco er også perfekt til retter med hvidt kød.

*indeholder sulfitter