2022 Saint Donger Reserve Merlot, Le Cellier Du Pic, IGP Pays D’Oc, Frankrig

  • Drue Merlot
  • Distrikt Le Cellier Du Pic, IGP Pays D’Oc, Frankrig
  • Årgang 2022
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Le Cellier Du Pic er et vinkooperativ, hvis håndfuld medlemmer er vinbønder fra området omkring Montpellier med små vingårde og højst 10 ha vinmarker. De sluttede sig sammen og stiftede i 1939 et kooperativ med faciliteter til gæring og aftapning af vin på flaske. Kooperativets styrke ligger dels i medlemmernes årelange erfaring med vinavl i Languedoc-distriktet, dels i diversiteten af de mange små vinmarker, hvoraf en del er veritable perler med et magisk terroir. Kooperativet tog navn efter Pic Saint Loup – en klippe der rager 658 meter op i landskabet tyve km nord for Montpellier med en pragtfuld udsigt over et landskab med garrigue (en lav, tæt, stedsegrøn buskvegetation på bjergskråningerne) og vinmarker.

Vinen

Bortset fra Alsace er det ikke almindeligt at druesortens navn er angivet på etiketten i Frankrig. Det er derimod gængs praksis i mange oversøiske vinlande, hvor navnet på druesorten har den fordel at være et let genkendeligt blikfang. Merlot er en populær druesort i Pays D’Oc, der med sine 21.000 ha vinmarker plantet til med Merlot faktisk er verdens førende producent af Merlot-vine. Med deres enestående mosaik af vinmarker med meget forskellige jordbunds- og klimaforhold laver vinbønderne i området en række meget forskellige udgaver af Merlot fra rosévine og lette, frugtige unge vine til kraftige, komplekse vine skabt til lagring i kælderen. Selv om denne unge Merlot har fået en kort fadlagring, som det angives på etiketten, er det en af de lette udgaver af Merlot, skabt til at nydes i sin ungdom. Vinen i glasset er funklende violet med en behagelig duft af røde bær. I munden er vinen let og frisk med en smag af blå blommer og hindbær, der har en velbalanceret frugtsødme og som slutter af med glatte, venlige tanniner. En charmerende sydfransk rødvin, der glider let ned.

Maden

Le Cellier Du Pic foreslår at servere grillstegt kød eller retter med sauce til Saint Donger. Det er jo et råd, der er til at forstå og let at følge i en dansk sensommer, hvor udvalget af muligheder er stort og for eksempel rækker fra en landkylling med brun sovs til grillede spareribs med kartofler og salat.

*indeholder sulfitter