2022 Azoe, Verdejo de Rueda, Rueda, Spanien

  • Drue Verdejo de Rueda
  • Distrikt Rueda, Spanien
  • Årgang 2022
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Spørger man internationale vineksperter hvad de for tiden er mest optaget af på den spanske vinscene, er det enslydende svar: Hvidvine på spanske druetyper. Unge, talentfulde og veluddannede spanske vinmagere fører an i afprøvningen af potentialet i spanske druetyper ikke mindst Verdejo fra Rueda. Verdejo, der har fået sit navn efter drueskallens grønne (verde) farve, er en af de spanske druetyper, der er med helt fremme i førerfeltet, og druen yder sit ypperste i Rueda-distriktet i Castilla y León regionen.

Vinen

Vinifikationen af den spændende spanske druesort − arbejdet med at skabe høsten af druer om til flasker med vin – var i mange år en udfordring for vinmageren på grund tendensen til oxidation af den pressede druesaft. Oxidation er den proces, der (takket være luftens ilt) giver det skrællede æbles hvide overflade en kedelig, brunlig farve og ændrer den friske, syrlige æblesmag til smagen af nedfaldsfrugtens mørke stødpletter. Det problem har Bodega Hnos Del Villar løst ved at høste druerne om natten, hvor temperaturen er under 15 °C, køle druerne ned efter høsten, beskytte frugten mod luftens ilt med et lag af en inert luftart (kvælstof) og udbløde druerne sammen med den nedkølede most for at udtrække mest muligt af druernes duft- og smagsstoffer. Gæringen sker ved lav temperatur og med de gærceller, der sidder på drueskallerne og findes i vinkælderen. Når gæringen er slut lagres vinen i ståltank sammen med sit bundfald af druerester i fire måneder under jævnlig omrøring for at øge den færdige vins fylde og kompleksitet. Den lyse, strågule vin i glasset har et grønligt skær og en intens aroma af pære, passionsfrugt og hyldeblomst. Smagen af fersken, mandler og grapefrugt har imponerende fylde og kompleksitet med en forfriskende mineralitet og en perfekt syrefinale. En smagsprøve af denne vellavede, typerigtige Verdejo de Rueda bidrager mere til forståelsen af det spanske hvidvinseventyr end nok så mange ord. 

Maden

Azoe har en aromatisk smagsfylde, der giver vinen en betydelig fleksibilitet som ledsager til mad fra fisk og skaldyr til hvidt kød, salater og grøntsager. Det bedste fra alle verdener forenes med en ret med avocadomousse svøbt i røget laks. Disse små lækre lakseruller med avokado er helt perfekte som en forret eller en snack eller som en del af et tapas-bord.

*indeholder sulfitter