2021 Zolla Susumaniello, Puglia IGT, Italien

  • Drue Susumaniello
  • Distrikt Puglia, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Støvlens hæl er lang. Fra Lesina, støvlens spore, ned til Santa Maria di Leuca, hvor støvlen dypper sin hæl i det joniske hav, er der 380 km. Der laves vin i det meste af Apulien men de bedste, varmblodige vine dyrkes på Salento-halvøen helt mod syd, der udgør støvlens egentlige hæl. Her er landskabet fladt og klimaet er subtropisk med kaktus og klynger af palmer, men vinstokkene nyder godt af kølige briser fra det Joniske Hav mod syd og Adriaterhavet mod øst. Endvidere er betydelige temperaturskift mellem dag og nat med til at sikre et passende højt niveau af frugtsyre i druerne. Den murstensrøde jord har et højt indhold af kalksten, som er god til at holde på den sparsomme nedbør til gavn for vinstokkens rødder i den tørre, varme vækstsæson.

Vinen

Susumaniello er en drue få har hørt om, og endnu færre vil have smagt vine lavet på denne sort. Et opslag i Hugh Johnsons vinguide gør os ikke klogere, men det engelske opslagsværk ”Wine Grapes” har en halv side om Susumaniello. Druen stammer fra området ved Brindisi, og sortens navn ligner det italienske ord for ”æsel”. Lokale vinfolk mener at det hentyder til at Susumaniello-stokkene typisk bærer mange drueklaser i stil med et tungt læsset æsel. Vinstokkens ekstreme produktivitet gav ikke mange duft- og smagsstoffer til druemosten med banale, ligegyldige vine som resultat. Først da vinbønderne fandt på at lette vinstokkens tunge byrde ved at begrænse antallet af klaser steg Susumaniello-vinenes anseelse, og den tykskallede druesort dyrkes i dag i hele Apulien. Vinen i glasset er tæt mørkrød med en intens duft af sort bærfrugt og en snert af rosiner og julekagekrydderier. Den frugtige smagspalet er sat sammen af solbær og sorte kirsebær med en saftig frugtsødme, der balanceres af en læskende, frisk syre og en rank tanninstruktur. 

Maden

Som et nyt bekendtskab vil et indlysende valg som ledsager til et glas Susumaniello være en ret fra druens hjemstavn i Apulien: pasta med en ragú − en klassisk, italiensk pastasauce bestående af grøntsager skåret i tern, tomatsauce, rødvin og grofthakket kød, som kan være oksekød eller svinekød. Til ragú er spaghetti ikke en god ide; en bredere pasta, som for eksempel pappardelle, er meget bedre til at fange saucen op.

*indeholder sulfitter