2021 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC, Marche DOC, Italien

  • Drue Verdicchio
  • Distrikt Marche DOC, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%
  • Pris 414,00 kr.

Lige øst for Umbrien, ud mod bagsiden af den italienske støvle, ligger regionen Marche, hvis vinmarker er spredt ud i hele provinsen fra Adriaterhavet til Appenninernes bjergskråninger. Vindistriktet Verdicchio dei Castelli di Jesi, der er regionens suverænt største distrikt med den anerkendte DOC-status, befinder sig vest for byen Jesi i den nordlige del af Marche. I 1950’erne fandt en vinbonde i Marche på at aftappe sin Verdicchio dei Castelli di Jesi på en grøn flaske med en form inspireret af de gamle græske og romerske lerkrukker, amforaer, som blev brugt til opbevaring af vin og olivenolie. Flaskens flotte former, som gav den kælenavnet Gina Lollobrigida, var, sammen med en meget attraktiv pris, med til at give vinen et markant PR-mæssigt skub fremad. Men med tiden blev det lidt poppede ”turist-image”, der klæbede til flasken, sammen med den ofte noget intetsigende vin, der var i flasken, en hæmsko for de mange producenter, der som Leopardi Dittajuti familien ønskede at producere vin af høj kvalitet. En udskiftning af flaskeformen skete samtidig med det spring opad i kvalitet, der tog sin begyndelse for 25-30 år siden ─ dygtige vinavlere har i dag opnået et kvalitetsniveau, som betyder at Verdicchio dei Castelli di Jesi af mange i dag fremhæves som en af Italiens bedste hvidvine på en lokal druesort.

Vinen

Druerne til Conte Leopardi Verdicchio blev efter høsten straks kølet ned med tøris (CO2) for at bevare mostens friske syre. Gæringen startetr efter afstilkning af klaserne og få timers udblødning af mosten med drueskallerne, og den unge vin får efter afsluttet gæring lov til at falde til ro ved nogle måneders køligt ophold i ståltanke. Vinen i glasset er lys med et grønligt skær og den delikate duft har blomstrende toner af stenfrugt og citrus. Smagen er meget frisk og moderat frugtig, slank og elegant, med en sprød syre og et pikant pift af kernebitterhed i afslutningen. En vin der er på toppen nu ─ drik den mens den er ung. 

Maden

En frisk, ung vin som Conte Leopardi Verdicchio er med sin livlige syre og madvenlige tørhed som skabt til at ledsage alt godt fra havet. Det kunne sagtens være en dansk klassiker som stegt rødspætte med kartofler og persillesovs, men det kunne være en italiensk klassiker som spaghetti alle vongole .

*indeholder sulfitter