2021 Tufarello Nero Di Troia, Puglia, Italien

  • Drue Nero Di Troia
  • Distrikt Puglia, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Apulien, Italiens hæl Puglia, blev koloniseret af grækerne omkring det 7. århundrede f.v.t. Det var de græske nybyggere, der lærte italienerne at dyrke vin, og siden har det handlet meget om vin i Puglia – ikke kun på grund af vinavlens betydning for den lokale økonomi, men også på grund af vinens betydning for regionens historie, kultur og traditioner. Grækerne havde deres vinstokke med på sejlturen til Italien og druesorten Nero di Troia (den sorte fra Troja), blev efter legenden bragt til Apulien af Diomedes, en af heltene fra kampen om Troja, der efter slaget flygtede til Italien. Samme Diomedes skal også have grundlagt byen Troia i den nordlige del af Apulien.

Vinen

Der optræder flere italienske stednavne på flaskens etiket, så nu gælder det om at holde ørerne stive: Vigneti Canosini er navnet på nogle vinmarker 20 kilometer fra Adriaterhavet i udkanten af byen Canosa di Puglia, hvor druerne til vinen er høstet. Vigneti Canosinis kalkholdige jordbund, en højde over havet på 105-140 meter med dræning til Ofanto-floden og en god placering i forhold til solen er med til at give frugt af høj kvalitet. Vigneti del Vulture er navnet på det vineri i Acerenza i naboregionen Basilicata, en times kørsel mod sydvest, hvor druerne er vinificeret af en kompetent vinmager, med to ugers udblødning med skallerne ved 30-32 °C, fulgt af fire måneders modning på egefade efter afsluttet gæring af mosten. I glasset har Nero di Troia en rubinrød farve og en løfterig bouquet af syrlige kirsebær og blåbær. I munden dukker kirsebær op igen sammen med blå blommer, krydderier og en stimulerende mineralitet, der har god længde og slutter med en balanceret tanninstruktur.  

Maden

Med sin enkle velsmag og friske mundfylde vil Nero di Troia gå godt i spænd pasta, pizza, kyllingeretter.

*indeholder sulfitter