2021 Tareni Inzolia, Cantine Pellegrino, Terre Siciliane, Italien

  • Drue Inzolia
  • Distrikt Cantine Pellegrino, Terre Siciliane, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Pellegrino-familien har lavet vin på Sicilien i 137 år hvilket har givet dem et godt kendskab til øens særdeles varierede jordbundsforhold og mange klimazoner. Cantine Pellegrino, der i dag ledes af familiens syvende generation, anvender økologiske metoder i vinmarken og bruger erfaringerne fra de mange års arbejde med vin til at plante de bedste lokale druesorter på de mest velegnede vinmarker. Inzolia-vinstokkene er plantet i en jordbund med ler og småsten i Trapani-provinsen. Vinmarkerne ligger i 160 meters højde hvilket lufter vinplanten med kølige havbriser i den tørre, meget varme sommer. Lerjorden har en god vandbindingsevne og kan rumme vandreserver, der får vinterens nedbør til at række til plantens behov i vækstsæsonen.

Vinen

Inzolia er på Sicilien kendt for to egenskaber, som har betydning for valg af tidspunkt for høsten: et relativt lavt syreniveau og et moderat sukkerniveau. Hvis man vil have mere sukker i mosten (og alkohol i vinen), skal man vente med høsten, men prisen vil så blive et endnu lavere syreniveau. I disse ”global warming” tider er Inzolias medfødte tendens til en beskeden sukkermængde i mosten blevet en stor fordel, som kan udnyttes til en prioritering af den friske syre og dermed en tidlig høst. Druerne til Tareni Inzolia er høstet i starten af september, og efter skånsom presning er mosten gæret under temperaturkontrol fulgt af to månedens lagring på ståltank. Inzolia er ikke en druesort man ofte støder på her i landet, og det er med til at skabe en spændt forventning, når vinen skænkes op. Vinen i glasset har et lyst, grønligt skær og en indbydende duft af jasmin, grønne æbler og lime. Smagen er ganske aromatisk med toner af passionsfrugt, pære, friske mandler og citrus med god fylde og længde og en meget flot frugtsyre. Alkoholstyrken er på 12,5 vol.%, så vinmageren har opnået en perfekt balance i vinen.

Maden

Tareni Inzolia er en selvskreven ledsager til alt godt fra havet, og på en ferierejse til Sicilien ville et naturligt valg være Spaghetti alle Vongole ─ den enkle, lækre italienske pastaret med muslinger. En endnu enklere ret er puttanesca, en spagettiret med ansjoser. Vinen bør serveres kølig i store glas og Tareni Inzolia er skabt til at nydes i sin ungdom.

 *indeholder sulfitter