2021 Spätburgunder trocken, Weingut Bernhard, Rheinhessen, Tyskland

  • Drue Spätburgunder
  • Distrikt Rheinhessen, Tyskland
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

I Finn Klysners bog ”Tyske Vine” fra 2002 beskrives Rheinhessen som Tysklands største vindistrikt. Hvide vine dominerer distriktets vinproduktion, hvor nogle af verdens fineste Riesling dessertvine laves på druer høstet på sydvendte marker med rødlig skifer langs Rhinen. Vine på blå druer som Portugiser og Dornfelder nævnes kun en passant, og en bisætning oplyser at ”produktionen af Spätburgunder er i vækst”.  Der er løbet meget vand i åen siden udgivelsen af bogen, og den globale opvarmning har givet markant ændrede betingelser for nutidens vinavl i Rheinhessen. Arealerne tilplantet med blå druesorter er fordoblet i løbet af det seneste årti, og effekten af vore dages sol og varme i vækstsæsonen kan direkte aflæses i de 14,0 vol.% alkohol, som Bernhards Spätburgunder kan prale med ─ en imponerende høj alkoholstyrke for druesorten Pinot Noir, som Spätburgunder kaldes de fleste steder uden for Tyskland.

Vinen

Weingut Bernhard hører hjemme in byen Frei-Laubersheim få km sydøst for Bad Kreuznach. Vinhusets bedste marker er placeret på ”Hackenheimer Kirschberg” ─ et rundt bakkedrag i det bølgende landskab. Den højere kvalitet af drueklaser fra vinstokkene på Kirschberg giver vinhuset ret til at skrive lokaliteten på etiketten. Et andet tegn på husets tillid til deres burgundiske drue er beslutningen om at lagre den unge vin på egefad.  Vinen i glasset er rubinrød med lys kant. Den delikate duft af rød bærfrugt er krydret med diskrete toner fra fadlagringen, som også kan spores i den saftige smag af kirsebær. Vinens behagelige frugtsødme er i god balance med dens fyrige alkoholstyrke og en afslutning med blide tanniner. En typerigtig vin der klart viser, hvad man har ret til at forvente af en Spätburgunder/Pinot Noir fra Rheinhessen i årene fremover. 

Maden

Hvis man på en Weinstube i Rheinhessen bestiller ”Hähnchen in Rotweinsoße” vil man få serveret den raffinerede ret med kyllingekød i rødvinssauce, som de fleste herhjemme kender som coq au vin. Denne simreret med mørt fjerkrækød, sprøde baconstykker, svampe og perleløg passer perfekt med et glas Spätburgunder trocken.

*indeholder sulfitter