2021 Quinta do Gradil Anno 1492, Vinho Regional Lisboa, Portugal.

  • Drue Touriga Nacional, Tannat
  • Distrikt Vinho Regional Lisboa, Portugal.
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

”Sete Séculos De Vindimas” står der på vinens bagetiket som forklaring på navnet Anno 1492 ─ her i Cadaval nord for Lissabon ved foden af Serra de Montejunto bjergkæden, har man dyrket vin i syv århundreder. Vingårdens navn optræder første gang i et dokument signeret af kong João II dateret den 14, februar 1492, og hvert århundredes historie er repræsenteret i navnet på en bestemt vin i en ny vinserie fra Quinta do Gradil. Den nuværende ejer af Quinta do Gradil, Luís Vieira der købte vingården i 1999, har givet den vin, der repræsenterer det 21. årh., navnet Ganita til minde om sin bedstefar, kaldet Ganita, som lærte ham alt om kunsten at lave vin. Luís Vieira har investeret store beløb i renovering af vinkælder og vinmarker med henblik på at gøre quintaens vine til et anerkendt brand blandt Lissabons indbyggere. Ejendommens nyder godt af den kølende, maritime indflydelse fra Atlanterhavet, hvis kystklima sammen med mange timers solskin i druernes vækstsæson er med til at give vinene friskhed og balance.

Vinen

Anno 1492 er lavet på 50% Tourigo Nacional og 50% Tannat ─ en druesort oprindelig stammer fra Sydfrankrig, men nu har fundet sit andet hjem som signaturdrue i Uruguay. Tannat er meget følsom for vandmangel i vækstsæsonen, så den årlige nedbørsmængde i Cadaval passer Tannat-druen vældig godt. Efter gæring på rustfri ståltanke er 70% af den unge vin lagret på franske egefade. Både Tannat og Tourigo Nacional har tykke drueskaller med masser af farvestoffer, som har givet vinen i glasset en næsten sortladen, dyb, violet farve. Den indbydende bouquet har toner af brombær, solbær og sort lakrids, og de to temperamentsfulde druesorter har pakket vinens smag med solmættet, sødmefuld frugt, der er i fin balance med de 14,0 vol.% alkohol og en karakterfuld tanninstruktur.

Maden

Anno 1492 er en madvin par excellence, hvis ranke tanniner er gode til at rense munden for fedt og klare ganen før næste mundfuld. En ret med fedtmarmoreret kød er vinens spidskompetence, og det er næppe tilfældigt at Tannat-druen er blevet så populær i Uruguay, hvis indbyggere er blandt de mest kød-elskende befolkninger i verden. Når det er sagt må det også siges, at et stykke velstegt oksekød eller svinekød fra Danmark marineret i krydderier og serveret i en vinbaseret sauce med stegte kartofler, ris eller salat vil gøre god fyldest.

*indeholder sulfitter