2021 Le Pigeonnier Rosé, Costieres De Nîmes AOC, Rhône, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah
  • Distrikt Costieres De Nîmes AOC, Rhône, Frankrig
  • Årgang 2021
  • Vol. 13,5%
  • Før 450,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

I Kejser Augustus’ tid var Nîmes et populært sted for romerske legionærer, der efter 25 års strabadser på imperiets slagmarker kunne gå på pension med retten til et stykke jord og en sum penge til at bygge et hus og starte for sig selv som vinbonde. Her har man med andre ord lavet vin i generationer, og det var bordvin fra Nîmes franskmændene drak for hundrede år siden. Nu er roret lagt om fra kvantitet til kvalitet og vi kan glæde os over vine, der har gjort distriktet kendt verden over og skaffet vinene en AOC appellation. Costiéres De Nîmes omfatter 24 kommuner der indtil 1998 blev regnet med til Languedoc, men efter ansøgning blev distriktet overført til Rhône som satellit på linje med appellationer som Ventoux og Luberon.

Vinen

Costières De Nîmes er et fladt og forblæst landskab, hvor solen brænder ubarmhjertigt fra en skyfri himmel. Det lyder barskt, men det er sådan druesorten Grenache foretrækker det, og Costiéres De Nîmes er et meget velegnet distrikt for Grenache, der er robust og tåler høje temperaturer og kraftig vind. Det har givet Grenache gode kort på hånden i disse tider med global opvarmning, men dog med det minus, at druen i et solrigt klima ofte opnår en høj koncentration af sukker i mosten, som giver alkoholrige, relativt lyse vine. Den lyse farvetone er i sagens natur ikke et problem for en rosé, og alkoholstyrken i Le Pigeonnier er med 13,5 vol.% på et fuldt acceptabelt niveau. Det kan skyldes at druerne er høstet tidligt for at bevare mostens friske syre. Efter høsten er mosten blødt ud med skallerne i en kort periode for at trække netop den mængde pigmenter ud af drueskallerne, der er nok til at give vinen sin rosa laksefarve. Den intense duft har toner af blomster, krydderier, hindbær og jordbær. I smagen træder det krydrede element tydeligt frem på en baggrund af saftig, rød bærfrugt med oplivende mineralitet, et friskt pift af citrus og en perfekt syre. En rosévin med høj klasse og alt det man forventer af en fransk rosé.

Maden

Le Pigeonnier betyder dueslag, men de fleste ville nok vælge en rødvin ti stegte skovduer. Vi skal over i det franske Middelhavskøkken baseret på frugt, grønt, olivenolie, fisk og krydderurter. Det kunne være bouillabaisse, eller en sydfransk klassiker som ratatouille niҫoise, som er en vegetarisk ret i sig selv eller et suverænt tilbehør til fisk og fjerkræ.

*Indeholder sulfitter