2021 L’Arnaude Rosé, Famille Breban, Var IGP, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah, Cinsault
  • Distrikt Var, Frankrig
  • Årgang 2021
  • Vol. 12,5%
  • Før 414,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

Familien Breban har i tre generationer arbejdet målbevidst på at formidle salget af gode vine fra Provence til verdens vindrikkere. Det er da også rosé man laver mest af i vindistriktet Var: 70% rosé og 20% røde vine og så en lille slat hvidvin. Château Arnaude ligger ved byen Lorgues oppe i et typisk provencalsk landskab bevokset med et krat af buske og krydderurter i bjergene nordøst for Saint-Tropez. Slottets 20 ha vinmarker med en mager jordbund af kalksten ligger i højderne beskyttet af bjergkæden Massif des Maures mod nord. Distriktet har et typisk Middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre, og når der er fuldt blus på solen, nyder vinplanterne godt af en kølende mistral-vind.

Vinen

Reglerne for Var IGP (Indication Géographique Protégée) tillader brug af 226 lokale druesorter i den lokale rosé. L’Arnaude er lavet på Grenache, Cinsault og Syrah med den klassiske teknik, hvor de blå drueskaller gærer sammen med mosten i nogle timer for at give vinen den eftertragtede farve. Som de fleste rosévine er L’Arnaude tappet på en flaske med klart glas for at vinkøberne kan forelske sig i den sarte rosé. Det betyder samtidig (hvad mange ikke klar over) at vinen ikke er beskyttet mod lyset og dermed udsat for solens UV stråler, som kan give en fejl i duften ─ på fransk kaldet le goût de lumière ─ ved at omdanne vinens svovlholdige aminosyrer til svovlbrinter med en lugt af kogt kål eller rådne æg. Det undgår man bedst ved at opbevare sine flasker rosé i mørke, og når de kommer på bordet til en sommerfrokost, så stil flasken i skyggen eller i en isspand.  Vinen i glasset har en klædelig, lys løgskal-farve og en indbydende duft af roser, hindbær og kvæde. Den friske smag af hindbær og ribs har en flot smagsfylde, en silkeagtig struktur, et pikant strejf af kernebitterhed og en lang afslutning med en sprød syre.

Maden

Server bare L’Arnaude direkte fra køleskabet; ─ så går der kun få minutter før vinen når den optimale temperatur på omkring 8 °C. Breban-familien foreslår grillet fisk på tallerkenen til et glas L’Arnaude, og det er et godt råd, som er værd at huske på til sommer, men netop nu vil den lækre rogn fra stenbideren været et oplagt valg serveret på blinis med rødløg og creme fraiche.

*indeholder sulfitter