2021 I Gelsi Rosso, Calabria, Italien

  • Drue Cabernet Sauvignon, Merlot, Gaglioppo
  • Distrikt Calabria,Italien
  • Årgang 2040
  • Vol. 13%
  • Pris 414,00 kr.

Calabrien er den italienske støvles tå. Omkring år 800 f.v.t. kom græske handelsfolk sejlende  til Calabrien, der som græsk koloni blev en del af Storgrækenland, og den græske arv blev vævet tæt ind i regionens kultur og landskab.  Med grækerne kom Dionysos, vinens gud, til landet, hvis indbyggere på den tid var et jernalderfolk af hyrder med et spirende landbrug. De fik nu kendskab til vindyrkning, og i løbet af de følgende århundreder skulle italienerne komme til at beherske kunsten at dyrke vin som få andre. Calabriens navn i antikken, "Enotria Tellus" (vinens land), illustrerer klart vinens betydning for regionens økonomi og befolkningens dedikation til produktion af vin. Omkring år 1700 etablerede baron Statti en vingård, og Statti-familien har lige siden været en aktiv del af Calabriens vinhistorie med fortløbende vinproduktion på ejendommen. For tiden er det Alberto og Antonio Statti, der, med dyb veneration for vingårdens traditioner og familiens historie, fortsætter driften med fokus på fornyelse og fremtidens udfordringer. Gaglioppo regionens hoveddrue, er en af Italiens meget interessante druesorter med et stort potentiale. Meget taler for at nogle af de største vine i verden burde stamme fra regionen, hvis potentiale endnu ikke er blevet forløst grundet en traditionsbunden vinindustri og mangel på kapital. 

Vinen:

I Gelsi er lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Gaglioppo. I glasset fremstår vinen mørk violet med en indbydende duft af røde bær og sort lakrids. Smagen præges af en behagelig, let krydret frugtsødme, der holdes i balance af en fin syre og afsluttes med runde, blide tanniner. Dominansen af franske druesorter har givet vinen et internationalt præg i retning af en elskværdig vin.

Maden:

I Gelsi har en bred anvendelighed.  Calabrien er særlig kendt for god olivenolie, søde rødløg, krydret chili peber, auberginer og tomater, hjemmelavet pasta og krydrede pølser, så her har du alle ingredienser til en lækker pastaret.

*indeholder sulfitter