2021 Flaminio, Umbria Bianco IGT, Umbrien, Italien

  • Drue Trebbiano Spoletino, Grecchetto
  • Distrikt Umbria Bianco IGT, Umbrien, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

Via Flaminia, den antikke hovedvej fra Rom til det nordlige Italien, blev bygget af Gaius Flaminio i tilbage i 220 f.Kr. Via Flaminia er 300 kilometer lang og løber tværs gennem Umbrien på sin vej fra Rom til Ariminum (Rimini) ved Adriaterhavet. I dag er Via Flaminia en slynget landevej, som Antonella og Paolo Presciutti benytter, når de kører fra Rom til deres vingård Agricola Mevante i byen Bevagna.. Vingården i bakkerne vest for byen vender mod øst,  hvilket sammen med det antikke bynavn Mevania inspirerede de to brødre til navnet på deres vinhus: Mevante. Brødrenes umbriske hvidvin, Flaminio, har naturligvis fået sit navn efter Via Flaminias bygmester.

Vinen

En afstikker af Via Flaminia, Flaminia Nova, fører til byen Spoleto. Druerne til Flaminio kommer fra vinmarker i bakkerne uden for byen, hvor jordbunden består af ler med kalksten, og hvor en højde på 350 meter over havet sikrer kølige briser til ventilation af drueklaserne. Flaminio laves på lokale druesorter: 50% Trebbiano Spoletino og 50% Grechetto. Trebbiano-sorterne er udbredt i hele landet, med overvægt i Mellemitalien, hvilket skyldes at de er nemme at dyrke, giver mange druer og er gode til at bevare vinsyren intakt i varme somre. Mange Trebbiano-sorter giver lidt ordinære vine, men den sjældne variant fra Spoleto-området, Trebbiano Spoletino, er kendt for at give vine af markant højere kvalitet. Grechetto og Trebbiano Spoletino er vinificeret hver for sig og blandes først når gæringen i ståltank er overstået. Den unge vin lagrer herefter på sit bundfald i seks måneder, hvilket er med til at give den flere duftnuancer og smagsstoffer. Vinen i glasset har en smuk, strågul farvetone med gyldne glimt og en intens duftpalet med hvide blomster, lime og et indslag af tropisk frugt. Smagen af fersken, nektarin og mandler har en imponerende fylde, der, sammen med en alkoholstyrke på 14,5 vol.% og en forfriskende syre, skaber en smagsoplevelse med sydlandsk temperament og generøsitet. Umbriens hvide vine står i skyggen af regionens verdenskendte rødvine, men Flaminio fortjener sin plads i solen og i glasset. 

Maden

Med så mange strenge på buen vil Flaminio være et oplagt valg til retter med skaldyr eller som ledsager til fede fisk med flødesauce, f.eks. italiensk en skøn pastaret med kammuslinger og tigerrejer.

*indeholder sulfitter