2021 Fiuza Oceanus, Vinho Regional Tejo, Portugal.

  • Drue Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon
  • Distrikt Vinho Regional Tejo, Portugal.
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%
  • Pris 393,00 kr.

Fiuza er et portugisisk gods der har været i Fronteira-familiens eje i århundreder. I midten af det 20. årh. begyndte Joaquim Mascarenhas Fiuza (11. generation i lige linje) at avle vin på godsets jorder med Portugals traditionelle druesorter. Siden 1985 har vinfirmaet haft til huse i et moderne vineri i udkanten af byen Almeirim lige syd for floden Tejo med udsigt til vinmarkerne langs flodbredden. Området nord for Tejo udgør en meget frugtbar del af Portugal. Her har man dyrket vin siden romertiden, og spredt ud i et landskab med vinmarker, olivenlunde og skove med gamle korkege ligger mange vingårde. Vindistriktet Tejo, der tidligere hed Ribatejo, regnes i dag efter en revolutionerende kvalitetsudvikling for at være et af Portugals bedste.

Vinen

Efter Peter Brights banebrydende introduktion af franske druetyper til produktion af vin, sammen med Portugals godt 250 lokale druesorter, blev en succesrig vineksport stablet på benene. Oceanus er lavet på Tourigo Nacional ─ Portugals fineste og bedst kendte druesort, der bl.a. udgør rygraden i produktionen af portvin ─ sammen med de franske druesorter Syrah og Cabernet Sauvignon. Druerne er høstet i starten af oktober, og efter en kort udblødning med skallerne gæres den unge vin og tappes på flaske. Med en vin lavet på tre ret så tykskallede druer skulle man tro at Oceanus ville være en blæksort, maskulin frugtbamse, men det er slet ikke tilfældet. Takket være den korte maceration (perioden med kontakt mellem drueskaller og most) har den violette vin en lys kant og en indbydende duft af kirsebær og solbær. I munden er Oceanus let og elegant med perfekt balance mellem smagsfylden af røde bær, en frisk syre, alkoholstyrkens moderate 13,0 vol.% og en lang eftersmag med glatte tanniner. En herlig let, ung rødvin, der skærper appetitten og giver lyst til et glas mere.

Maden

Med Oceanus i glasset har vi en vin, der ikke kræver følgeskab af store mængder rødt kød, men stiller sig tilfreds i selskab med hverdagsretter som en tærte eller farsretter. Gå bare i køkkenet ─ med Oceanus kan det ikke gå galt ─ eller bestil en pizza hvis tiden er knap.

*indeholder sulfitte