2021 Busy Bee Shiraz - Mourvedre - Viognier, Swartland, Sydafrika

  • Drue Shiraz, Mouvedre, Viognier
  • Distrikt Swartland, Sydafrika
  • Årgang 2021
  • Vol. 14,5%
  • Pris 393,00 kr.

Swartland fik navnet, fordi det tætte buskads af Renosterbos på bjergskråningerne i Kaplandet antager en gråsort farvetone efter regn. Familien Basson har dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene lige siden 1919, og det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far.

Det er sten og grus, der præger jordbunden ved Paardeberg.  Med sine 700 meter over havet er vinmarkerne nogle af de højest beliggende i Swartland. Busy Bee er lavet på to blå (Shiraz og Mourvedre) og en grøn (Viognier) druesort. Det er en klassisk drueblanding, der stammer fra Rhône, hvor vinbønderne i den nordlige ende af Rhônedalen må blande op til 20% Viognier i deres rødvin for at give vinen et aromatisk pift.

Etiketten prydes af ”en travl bi” fordi Basson-familien ønsker at fremhæve biernes betydning for naturens trivsel. De fleste vinsorter har tvekønnede blomster med både støvblade og frugtanlæg og er dermed selvbestøvende, så bierne er ikke nødvendige,. Til gengæld sikrer bierne bestøvningen af andre blomster i vinmarken, der tiltrækker insekter og er med til at sikre et sundt økosystem. Samtidig er bierne med til at bevare vinmarkens depot af naturgær, gærceller som gennem mange år er tilpasset det lokale terroir og mikroklima, ved at bære rundt på gærceller i deres tarmsystem. Et naturligt lager af gærceller i bistaderne sikrer tilstedeværelsen af gærceller i vinmarken fra år til år og dermed den spontane gæring af druemosten.

Vinen:

Vinen i glasset er mørk rubinrød, og dens intense duft af skovbær har et pikant strejf af regnvåd skovbund med fyrrenåle. Den krydrede frugtsmag har en frisk mineralitet, som balancerer fint med vinens fyrige alkoholstyrke på 14,5 vol.%. Efter en lang eftersmag slutter vinen af med fløjlsbløde tanniner.

Maden:

Stephan Basson foreslår retter med oksekød, vildt eller struds som ledsager til Busy Bee, men der er ingen tvivl om, at denne vin også vil være et godt glas til danske efterårsretter. Det kan du overbevise dig selv om ved at skænke et glas Busy Bee til Mortensanden.

*indeholder sulfitter