2021 Busy Bee Chenin Blanc/Rousanne, Swartland, Sydafrika

  • Drue Chenin Blanc, Rousanne
  • Distrikt Swartland, Sydafrika
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

”For mig er vinen særlig fascinerende fordi den omfatter så mange andre fagområder. Uden geografi og topografi er vinens væsen umulig at fatte; uden historie bliver den farveløs; uden rejser bliver den uvirkelig. Vinens verden spænder over botanik, kemi, jordbrug, tømrerhåndværk, økonomi og mange andre former for viden og kunnen, hvis navne jeg end ikke kender. Vinen vil føre dig til øer af viden og foretage udflugter til ekspertise som du aldrig ville få det mindste glimt af uden den.”  Den engelske vinekspert Hugh Johnson har skrevet disse ord om vin som indgangsport til spændende viden om mange ting. Lad os se på Busy Bee med hans videbegær som ledetråd.

Geografi: Swartland er et stort vindistrikt nord for Cape Town i Sydafrika. Klimaet er varmt og tørt hvilket giver to fordele i vinproduktionen: mindre risiko for råd og svamp samt høst af små druer med masser af aroma og smagsstoffer.

Historie: Familien Basson har dyrket vin på skråningerne ved Paardeberg-bjergene siden 1919. Det er nu fjerde generation, Stephan Basson, der holder familiens stolte traditioner for vinavl i hævd sammen med sin far. 

Vinen

Druesorter: Chenin Blanc stammer oprindelig fra Loire, et køligt, fransk vindistrikt mellem Bordeaux og Paris, hvor der tales og skrives meget om gode og mindre gode årgange alt efter hvor lun og solrig sommeren har været. I Sydafrikas solsikre somre opnår druen perfekt modenhed og optimal aromatisk velsmag i alle årgange. Roussanne er en elegant, grøn drue af høj kvalitet kendt fra de hvide hvine i den nordlige Rhônedal. Den er vanskelig at dyrke, men når det lykkes giver den aromatiske vine med en duft af forårsblomster, en cremet fylde og en god syre.  Vinen i glasset er strågul med en løfterig duftpalet sat sammen af jasmin, fersken og citrus med et strejf af honning. Den intense smagsfylde har toner af nektarin, honningmelon, grapefrugt og pære; vinen er let cremet i munden med flot kompleksitet og en præcis syre i afslutningen. Et eksempel på perfekt vinifikation af mindre kendte druesorter.

Maden

Busy Bee har en aromatisk smagsfylde, der gør den velegnet til retter med skaldyr, fisk eller fjerkræ, og vinen vil være en særdeles god ledsager til et fad sushi. Det er sæson for hornfisk, så en gang stegt hornfisk med persillesauce vil være en autentisk, dansk servering.

*indeholder sulfitter