2021 Brichet Terrabianca, Dolcetto D’Alba DOC, Piemonte, Italien

  • Drue Dolcetto D’Alba DOC
  • Distrikt Piemonte, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Terrabianca ─ et sted, en vingård, men mest af alt en familie. Terrabianca ligger i udkanten af Mango, en mindre by vest for Alba og syd for Barbaresco. Vi er med andre ord i hjertet af Piemonte med århundredgamle, stolte traditioner for at lave vin af høj kvalitet.  Her har familien Alpiste avlet vin i fire generationer på deres 13 ha vinmarker, hvis sandede lerjord blandet med kalk (terrabianca betyder ”den hvide jord”) og rester af muslingeskaller steg op af havet for millioner af år siden.

Vinen

Frugten til Brichet er høstet fra gamle vinstokke, der er omkring 50 år gamle. Det er vinstokke i deres bedste alder, hvor kvaliteten af frugten er i top, mens mængden af drueklaser på stokkene stadigvæk giver en god høst. Vinstokkene vokser i en gunstig position på sydvendte skråninger 500 meter over havet, hvor en frisk brise tørrer druerne efter dagens regnbyge og dermed øger modstandskraften mod råd og svamp. Druerne høstes med hånden, bl.a. af den grund at høstmaskiner har svært ved at holde balancen på en skråning med 48% hældning. Efter høsten gæres druerne i ståltank. Efter modning i tanken i fire måneder er vinen klar til at blive tappet på flaske. Dolcetto har altid været piemontesernes dagligvin, som de drikker ung, 2 til -3 år fra høståret, og serverer i store vinglas ved stuetemperatur i den kolde årstid men gerne afkølet i de varme sommermåneder. Vinen i glasset har en smuk, rubinrød farve og en indbydende duft af violer, solbær og kirsebær. Smagen er let og livlig med toner af syrlige kirsebær og et strejf af bittermandel i afslutningen. En frisk, ung vintype (man møder alt for sjældent) med den oplivende frugtsyre og lette struktur, der skærper appetitten og får mundvandet til at løbe.  

Maden

De fleste Dolcetto-vine er som Brichet relativt lette og uden fadlagring, hvilket gør denne vintype oplagt til servering i starten af det italienske hovedmåltid, hvilket vil sige som ledsager til antipasti eller primi piatti. Brichet føler sig i godt selskab med en pizza, men primi piatti vil typisk være supper, risotto- og pastaretter. Hjemme hos familien Alpiste skænkes vinen til ofte til en ret med pasta tajarin ─ den piemontesiske version af taglioni ─ hvor pastaen er lavet på en dej med særligt mange æggeblommer.

*indeholder sulfitter