2021 Bosc de Carlac, D.O. Costers Del Segre, Spanien.

  • Drue Tempranillo, Garnacha, Syrah
  • Distrikt D.O. Costers Del Segre, Spanien.
  • Årgang 2021
  • Vol. 13,5%
  • Pris 393,00 kr.

Med Bosc de Carlac er vi kommet til det nordøstlige hjørne ved Middelhavet syd for Pyrenæerne med Barcelona som juvelen i den catalanske krone. Da Aragonien og Castilien i 1479 samledes under de katolske regenter Isabella og Ferdinand, blev Catalonien en del af det spanske rige, men den catalonske identitet og selvstændighedstrang er fuld af livskraft. Vingården Costers del Sió informerer f.eks. om Bosc de Carlac på både catalansk og spansk, og vinens etiket prydes af et idyllisk maleri af de catalonske bjerge. Familien Porcioles-Buixó købte ejendommen i 1992, og få år senere plantede de med egne hænder de vinstokke i marken Vinya Vella, hvis frugt er blevet til den røde vin i flasken. Vinmarkerne på de catalonske bjerges skråninger er kalkholdig, fyldt med granitskærver, og fattig på næring. Vinstokkenes rødder må arbejde for føden, men planterne trives fint her i 310 meters højde, hvor somrene er varme og solrige og den årlige nedbør, omkring 400 mm regn, mest falder om efteråret.

Vinen

Bosc de Carlac er lavet på Tempranillo, Garnacha tinto og Syrah, som er høstet fra slutningen af september til midt i oktober og gæret i 2-3 uger med kontrol af temperaturen i store ståltanke. Den unge vin lagres i fire måneder på brugte fade af fransk og amerikansk eg for at give vinen en let fadkrydring. Vinen i glasset er violet med en delikat duft af brombær og blåbær og et strejf af lakrids. Den intense smag af røde og sorte skovbær forener moden frugtsødme med en diskret fadtone og frisk frugtsyre, der slutter af i en lang eftersmag med fløjlsbløde tanniner. Vi jove am bòta, agradable i fresc lyder den catalonske bedømmelse af vinen ─ ung, behagelig og frisk ─ med et catalonsk temperament, der har en legende lethed i sit væsen.

 Maden

Catalonien er både frodige bjerglandskaber og rå klippekyst, og denne dobbelthed afspejles i gastronomien, der kan deles op i bjergkøkken og et havkøkken. Bosc de Carlac kommer fra de catalonske bjerge, hvor svinekød spiller en central rolle i samspil med et overflødighedshorn af grøntsager, hvor særligt tomat, rød peber og auberginer er meget brugte.

*indeholder sulfitter