2021 Antiche Cantine Borgo Lame Roero Arneis DOCG, Piemonte, Italien.

  • Drue Roero Arneis
  • Distrikt Piemonte, Italien.
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%
  • Pris 414,00 kr.

Selv om Piemonte er en af verdens mest berømte vinregioner, takket være røde vine som Barolo og Barbaresco, er distriktet også hjemsted for en meget interessant og kompetent grøn drue, Arneis. Den nævnes første gang i 1432, så Arneis er en druesort med autentisk, piemontesisk dåbsattest. På den lokale dialekt betyder navnet Arneis noget i retning af ”lille slyngel”, hvilket kan hænge sammen med Arneis-druens ry for at være svær at dyrke og lave til vin.  Arneis har levet i skyggen af det årelange fokus på Piemontes røde vine. Men druesorten er kommet på mode igen, og Arneis fra distriktet Roero er nu den førende hvidvin i Piemonte. Vindistrikterne omkring byen Alba kan groft set deles i to: Roero nord for og Langhe syd for Tanaro-floden. Roero, der er vildere og køligere med mere sandede jorder end Alba, har de senere år haft en eksplosiv udvikling i kvalitetsmæssig henseende. Det gælder den røde Roero Nebbiolo DOC, men det er specielt tilfældet for Roero Arneis, der har fået tildelt klassifikationen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som er Italiens højeste klassifikation og er en overbygning til DOC klassifikationen.

Vinen

 Antiche Cantine Borgo Lame har begrænset udbyttet af Arneis-druer til 7.500 kg per ha ─ et ret lavt udbytte, som er med til at højne frugtens (og dermed vinens) kvalitet. Arneis-klaserne er høstet med hånden, og efter fjernelse af klasernes stilke køles druerne ned til 10 °C før mosten blidt presses fra skallerne. Den kølige most gæres i temperaturstyrede ståltanke. Arneis-druerne har tendens til oxidering, og det er teknikken med koldgæring, der skabte gennembruddet i Arneis-vinenes kvalitet. Efter gæringen lagrer vinen på sit bundfald i 2-3 måneder inden aftapning. Vinen i glasset er lys strågul med grønne glimt. Den indbydende duft af æbler, abrikos og grønne urter slutter med et strejf af mandler. Smagen har delikate toner af melon, kiwi og grapefrugt, meget frisk og harmonisk, der slutter med en let kernebitterhed i eftersmagen og en intens frugtsyrefinale.

Maden

Arneis er som skabt til at ledsage cremede pastaretter med fisk eller kylling ex. en gang pasta med kylling, svampe og panchetta i en cremet flødesauce.

*indeholder sulfitter