2020 Vinhas Velhas Do Rocim, Alentejano, Portugal.

  • Drue Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira
  • Distrikt Alentejano, Portugal.
  • Årgang 2020
  • Vol. 14,5%
  • Pris 450,00 kr.

Vindistriktet Alentejano dækker en tredjedel af Portugals areal, men der bor kun 6% af landets indbyggere i det vidtstrakte område. Intet er intensivt her ─ alt er ekstensivt, stille og roligt ─ med bølgende hvedemarker så langt øjet rækker, spredte korkege og hvide huse under en tindrende blå himmel. Trods sin tusindårige tradition for vinavl, der strækker sig tilbage til tiden hvor Portugal var en del af Romerriget, er regionen ofte blevet beskrevet som Portugals svar på den nye verden. Alentejanos vinmagere har udvist stor lyst og talent til at eksperimentere med en udogmatisk blanding af lokale og internationale druesorter. Et eksempel er brugen af druesorten Alicante Bouschet fra Languedoc-Roussillon, hvor den har været brugt til at give farve og fylde  takket være sit røde druekød. I sit hjemland har druen i mange år haft lav status, men her i det sydlige Portugal har man formået at realisere sortens betydelige potentiale ved dygtig vinifikation af frugt med optimal kvalitet. Den mest plantede druesort i Alentejano er Aragonez (i Spanien kendt som Tempranillo), og man har desuden haft stort held med den lokale Trincadeira, en robust, tykskallet drue, til at føje dybde og krydret kompleksitet til de røde vine. Druerne til Vinhas Velhas kommer fra vingården Herdade de Rocims marker med gamle vinstokke i Vidigueira ─ kendt som Vasco da Gamas fødested.

Vinen

Catarina Vieira har skabt en flot vin gæret i ståltank, modnet i seks måneder på fade af fransk eg  efter portugisisk tradition med Alicante Bouschet, Aragonez og Trincadeira. I glasset har vinen en mørk, violet farvetone og en indbydende duft af kirsebær, solbær og sort lakrids. Den kraftfulde smag af sorte bær har toner af tobak og blyantspids i en klassisk, portugisisk stil med en lang, krydret eftersmag, god syre og runde tanniner. En vin der forener enkel originalitet med kølig elegance.

Maden

Alentejanos køkken afspejler områdets landlige tradition med jævne, smagsfulde retter med svin, får eller vildt. Med en nakkefilet i rødvin, peppet op med hvidløg, finthakkede ansjoser og balsamico, vil Vinhas Velhas Do Rocim være perfekt i glasset ved et dansk middagsselskab.

*indeholder sulfitter