2020 Terre Del Buontalenti, Toscana Rosso IGT, Italien

  • Drue Sangiovese, Cabernet Sauvignon
  • Distrikt Toscana Rosso IGT, Italien
  • Årgang 2021
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

”Bruneo, Settimo og Franco er vinbønder, hvis dygtige håndværk i vinmarken gør at jeg elsker mit arbejde”, skriver Alberto Antonini på flaskens bagetiket. ”Jeg startede med dem og mange andre vinbønder på dette projekt, der forener deres visdom med min viden.”  Alberto Antonini er ikke hvem som helst i vinenes verden. Han lagde ud med en afhandling om sjældne, toskanske druesorter fulgt af studier i ønologi. Sideløbende har han arbejdet som vinmager ved store vinhuse som f.eks. Antinori og Robert Mondavi. I dag har han sin egen vingård, Poggiotondo i Chianti-regionen. Her bor han når han ikke arbejder som ”flyvende vinmager” med rådgivning til store vinhuse i mange lande om kunsten at lave god vin. Han regnes for en af de førende vineksperter med en placering i top-5 på verdensplan.

Vinen

Frugten til Buontalenti-projektets vine høstes fra vinmarker i Toscana. Meningen er at kombinere mange toskanske vinbønder, der kun har få ha vinmarker, med Antoninis ekspertise: en symbiose mellem ”gode talenter” hvis formål er at søge tilbage til traditionen, det gode håndværk i vinmark og vinkælder, for at skabe rene, brillante vine, let genkendelige for deres friskhed og vitalitet. Respekt for den naturlige balance i vingården er en kerneværdi i projektet; beskyttelse af naturen med skelen til økologiske metoder, en respekt for tidligere generations erfaring og viden og en afvisning af syntetisk kemi i vinproduktionen. Brugen af Cabernet Sauvignon som supplement til den toskanske Sangiovese-drue betyder at vinen ikke kan få status som en Chianti. Vinen er en Toscana Rosso eller en ”super-toskaner”, som toskanske vine lavet helt eller delvis på franske druer også bliver kaldt. Vinen i glasset er mørk violet med en indbydende duft af sorte kirsebær og solbær. Den intense smag af bærfrugt er krydret med toner af lakrids og mørk bitter chokolade; vinen har god længde og slutter af med modne tanniner. Godt håndværk fra gode talenter!   

Maden

Buontalentis super-toskaner er ikke nogen letvægter men en decideret madvin med sin velbalancerede frugtsødme og faste struktur. Her må der godt være lidt kød med en god sovs på tallerkenen, i Toscana ville man bestille en bistecca fiorentina ─ men en mindre fin (og dyr) udskæring kan gøre god fyldest.

*indeholder sulfitter