2020 Saute Rocher, Saint-Guilhem Le Desert IGP, Frankrig

  • Drue Syrah, Merlot, Marselan
  • Distrikt Saint-Guilhem Le Desert IGP, Frankrig
  • Årgang 2020
  • Vol. 13,5%
  • Pris 450,00 kr.

Saint-Guilhem Le Desert er navnet på en fransk vinklassifikation, Indication Géographique Protégée (IGP), men er også navnet på en lille bjergby midt i et vildt klippelandskab ved indgangen til les Gorges de l’Hérault. Byens smukke kirke, et mønstereksempel på romansk arkitektur, de maleriske gyder og torve og den omgivende natur har givet Saint-Guilhem Le Desert en placering som en af Frankrigs smukkeste byer, Les Plus Beaux Villages de France, og en plads på UNESCO’s verdensarvsliste.

På en klippetop over byen ligger ruinerne af giganternes slot, Château du Géant, der på et tidspunkt var hjemsted for krybskytter. Når politiet nærmere sig, sprang folk fra Saint-Guilhem Le Desert som bjerggeder op til slottet for at advare de lovløse. De vilde ture op over klippeblokkene gav byens indbyggere tilnavnet Saute-Rochers (klippe-springerne) ─ en historie som det lokale vin-kooperativ CastelBarry bringer i erindring med en serie Saute Rocher vine.

Vindistriktet Saint-Guilhem Le Desert ligger i et landskab typisk for Hérault, hvor dybe kløfter og kalkstensplateauer, dækket af kratbevoksning med timian, rosmarin og lavendel, kæmper om pladsen med et mylder af små vinmarker. CastelBarry har certifikat for bæredygtig vinproduktion fra Terra Vitis og Vignerons Engages ─ godt hjulpet i kampen mod råd og svamp af et knastørt klippelandskab, hvor vinstokkene i 100-150 meters højde bades i sol og ventileres af blæst.

Vinen

Den røde Saute Rocher er lavet på Syrah (en lokal druesort), Merlot (en drue fra Bordeaux) og Marselan (en krydsning mellem den lokale drue Grenache og Cabernet Sauvignon fra Bordeaux). ”En atypisk drueblanding”, der repræsenterer det bedste fra to verdener. Efter høsten udblødes drueklaserne nogle dage sammen med mosten før gæringen starter, hvorefter den unge vin modner i cement-tanke før tapning på flaske. Vinen i glasset har en intens purpurfarve og en skøn duft af violer, blåbær og sort lakrids. I den kraftfulde smag forenes Syrah-druens mørke frugt og animalske toner med Merlots saftige, røde bærfrugt, mens Marselan lægger bund under smagsoplevelsen med en robust smagsfylde og en fast tanninstruktur.  Saute Rocher er en herlig, sydfransk madvin med saft og kraft til mange spring op og ned af klipperne.

Maden

Server Saute Rocher let afkølet til en sommerfest med salater og grillspyd. Hvis vejret driller vil vinen gøre lykke sammen med en fransk klassiker som Confit de Canard.

*indeholder sulfitter