2020 Rosum Roble, Toro, Spanien.

  • Drue Tempranillo
  • Distrikt Toro, Spanien
  • Årgang 2020
  • Vol. 14,5%
  • Pris 393,00 kr.

Rosum Roble er en 100% Tinta de Toro – en rødvin fra det spanske vindistrikt Toro lavet på den lokale klon af Spaniens signaturdrue Tempranillo. Området har været kendt for sin vinproduktion siden 1500-tallet, hvor kongen af Toro, Alfonso IX, lovliggjorde salget af vinene fra Toro i hele Spanien. Toro opnåede stor rigdom takket være sin vinproduktion, og historien fortæller, at mere end 40 kirker blev grundlagt alene på baggrund af indtægterne fra salget af vin. Toro ligger på højde med Ribera del Duero og floden Rio Duero, der løber gennem distriktet og videre mod vest gennem Zamora til Portugal. Jordbunden i Toro-distriktet er meget sandet, hvilket er forklaringen på at vinlusen aldrig fik fodfæste i Toro, da den lagde Europas vindistrikter øde i slutningen af 1800-tallet. Vinlusen lever af saften fra vinstokkens rødder, og den må derfor grave gange omkring rødderne fra vinstok til vinstok, hvilket ikke lader sig gøre i løs sandjord. Derfor finder man mange gamle vinstokke i Toro, hvor vinstokkene vokser som små buske i den sandede, stenede jord. Vinmarkerne ligger i 600-750 meters højde, hvor fastlandsklimaet tilsiger gloende varme somre og iskolde vintre, hvor nætter med omkring 10 graders frost ikke er ualmindelige. Under sandjorden er der et lag af lerjord, som holder på den sparsomme nedbør.

Vinen

Tinta de Toro modner to uger tidligere end sine Tempranillo-søskende i Rioja, og sammen med den intense solbestråling i de højtliggende vinmarker giver det fuldmodne druer med en tyk, farvemættet skal. Druerne til Rosum høstes fra 15 - 25 år gamle vinstokke, og Bodega Rejadorada gærer den modne frugt i 20 dage under temperaturkontrol og lagrer derefter vinen i seks måneder på franske og amerikanske egefade. Vinen i glasset er mørk violet med en indbydende duft af brombær og vilde kirsebær krydret med lidt vaniljetoner fra egefadet. Den kraftfulde smag af sort bærfrugt er i fin balance med en frisk syre, diskrete fadtoner og en rank rygrad af faste tanniner.

Maden

Tyren kan tæmmes ved mødet med en fyrig spansk ret som tortilla española (kartoffelomelet) serveret med en velkrydret, spansk chorizo-pølse. Server Rosum let afkølet i store glas, og husk på dens alkoholstyrke på 14,5 vol.%.

*indeholder sulfitter