2020 Quintela Vinho Branco, Douro, Portugal.

  • Drue Gouveio, Viasinho, Moscatel Galego Branco
  • Distrikt Douro, Portugal.
  • Årgang 2020
  • Vol. 13%
  • Pris 393,00 kr.

Man kunne stille spørgsmålet om det overhovedet er muligt at lave god hvidvin i Dourodalen? Vin lavet af grønne druer betragtes generelt som ”cool climate” vin. Men hvad med klimaet i Dourodalen, som de lokale beskriver som ”ni måneders vinter og tre måneders helvede”. Vinterens kulde hjælper ikke stort, når temperaturen bevæger sig op over 40 °C om sommeren. Så hvordan i alverden kan Carlos Alonso lave en fremragende hvidvin som Quintela, når hans grønne druer i deres 100 dages vækstsæson stønner i et varmehelvede? Det kræver også sin mand – eller rettere sagt dygtige vinmagere og erfarne vinarbejdere. Først handler det om at vælge velegnede, grønne druesorter – og faktisk udgør grønne sorter 1/3 af plantede vinstokke i Douro. Den vestlige region i Douro, er det bedste sted at avle druer til hvidvin. Her er jorden frugtbar, terrænet ikke så kuperet, klimaet mere tempereret og de grønne druer kan køle lidt af på nordvendte skråninger. Høsten finder sted de første uger af september, og druerne beskyttes mod iltning undervejs fra afstilkning, presning og gæring, der sker ved en styret temperatur under 14 °C. For at bevare vinens syre, lagres den unge vin i ståltank.

Vinen

Quintela er lavet på 60% Gouveio, 20% Viasinho og 20% Moscatel Galego Branco. Gouveio, kendt som Godello i Galicien på den spanske side af grænsen, giver vin med ferskenfrugt og frisk syre. Viosinho, en autentisk Douro-sort, er kendt for sin lave ydelse og sit potentiale for aromatisk kvalitetsvin. Moscatel Galego Branco, et medlem af Muscat-familien, giver vinen en parfumeret, moskusagtig duft af modne Muscat-druer. Vinen i glasset får det bedste ud af de tre sorter lige fra den intense, aromatiske duftpalet med fersken, Muscatdruer og tropisk frugt, til en let sødmefuld, krydret smag af Reine Claude blommer, fersken og lime med lang eftersmag, fin syre og sprælsk charme i dansen over smagsløgene. Herlig Douro-vin med personlighed.

Maden

”Siger De sardiner, siger jeg Portugal”, svarer John Price, og kan man få fat i sardiner og har mod på at prøve noget nyt, er en ret med sardiner en meget autentisk ledsager til Quintela. Men John Price har ladet sig inspirere af solen og farverne i Portugal til ”John Prices fiskefilet fra Portugal”.

*indeholder sulfitter