2020 Maison Les Aubes, Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah, Mouvedre
  • Distrikt Mont Baudile, Pays D’Hérault, Frankrig
  • Årgang 2020
  • Vol. 13,5%
  • Pris 393,00 kr.

Maison Les Aube er et eksempel på et af Sydfrankrigs stærkeste kort i kampen om vinkøbernes gunst. Det vinøse Es hedder GSM, hvilket står for kombinationen af druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre. Med dygtig vinifikation af solmodne klaser af de tre lokale druesorter har ”Sud de France” skabet en veritabel vinrevolution, hvor der satses på kvalitet frem for på kvantitet. Det har givet genlyd ude i vinens verden, hvor mange vinhuse gerne vil hoppe med på GSM-vognen. Derfor vil man kunne se betegnelsen GSM på vinetiketter fra andre vinlande i tryg forvisning om at vinkøberne kender GSM-koden.

Vinen

Maison Les Aubes har Pays D’Hérault IGP som appellation ─ et stort vindistrikt i Sydfrankrig, hvor landskabet er formet som et amfiteater med bjergkæder mod nord og vest, der giver læ til bjergskråningerne og sletterne ned mod Middelhavet, hvor vinmarkerne ligger spredt i et landskab med skov og krat. Maison Les Aube kommer fra underdistriktet Mont Baudile ─ et mindre vinområde med en stenet, kalkholdig jordbund omkring bjerget Mont Saint-Baudile nordvest for Montpellier. De kraftige bjergvinde og det fremherskende Middelhavsklima, med fuld sol 300 dage om året og korte, heftige regnbyger, har tvunget vinbønderne til at plante deres vinstokke på terrasser. Høstudbyttet i Mont Baudile er lavt, men til gengæld er druernes kvalitet høj.  I GSM-blandingen bidrager Grenache med sødmefuld bærfrugt og krydrede noter fra kanel til rosmarin og lavendel. Syrah har en mørkere frugtdybde med toner af peber, oliven og mørk chokolade, mens Mourvèdre med sin tykke, robuste drueskal føjer farve, struktur og tanniner til vinen. GSM er som et instrument med tre strenge, hvor vinbonden komponerer musikken ved at afstemme de tre tonearter til den klang, han ønsker at nå frem til. Vinen i glasset har en violet farvetone og en duft, der byder på violer, sorte kirsebær og krydderier. Maison Les Aubes smagspalet er sat sammen af modne skovbær og sorte oliven med et strejf af tobak, en krydret tone i eftersmagen og en finale med runde tanniner.

Maden

Maison Les Aube er en rødvin i god balance med egenskaber der gør den velegnet som ledsager til mange danske retter. Vil man søge inspiration i vinens hjemland vil vinen være i godt selskab med en fransk klassiker som Quiche Lorraine eller en skøn, fransk simreret som Daube Provençale.

*indeholder sulfitter