2020 La Minuette rosé, Domaine Gayda, Pays D’OC, Frankrig.

  • Drue Mouvedre, Syrah, Cinsault, Grenache
  • Distrikt Domaine Gayda, Pays D’OC, Frankrig.
  • Årgang 2020
  • Vol. 12%
  • Før 450,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

Tim Ford og Anthony Record etablerede Domaine Gayda i 2004 sammen med vinmageren Vincent Chansault for at give de lokale vine et moderne ansigt. Siden er det kun gået fremad for vineriet . Domaine Gayda har også mange gode kort på hånden. Et af dem er historien om ”l’arbre de Moscou”. Domaine Gayda har adressen Chemin de Moscou, som er vejen der fører fra landsbyen Brugairolles til vinmarkerne. Folk tror at navnet stammer fra det sted, hvor landsbyen holdt møder i skyggen af l’arbre de Moscou – et kæmpestort fyrretræ, der blev brugt som landmærke af piloterne i Aerospostale til at orientere sig efter, når de fløj med luftpost fra Toulouse til Perpignan og videre til Spanien og Nordafrika. Blandt piloterne var forfatteren Saint Exupéry, der i en af sine bøger har fortalt om disse flyveture. For godt en snes år siden blev træet ramt af lynet og brændte ned til grunden. Et andet kendetegn for Domaine Gayda er mærket på flaskerne: et stort G med et kors i midten − La croix occitane − et kors, der siden Middelalderen har tjent som emblem for Occitanien.

Vinen

Hvilken vintype er vel mere knyttet til Occitanien end rosévinen? Frugten til La Minuette rosé er høstet fra marker med kalksten i La Livinière – et 350 ha stort vindistrikt i hjertet af Minervois. Vinen er lavet af fire af de lokale druesorter, druerne er høstet i slutningen af august, og efter afsluttet gæring har den unge vin modnet på sit bundfald i tre måneder. Den økologiske vin har et ganske lavt indhold af sulfitter, 78 mg/l, hvor grænsen for økologiske rosévine går ved 150 mg/l og grænsen for traditionel rosévin ved 210 mg/l. Den lyse, sart rosa vin i glasset har en blomstrede bouquet af hindbær og jordbær med toner af rosenduft − specielt duften af rosen ”La Minuette”, som Tim Ford plantede i Kenya i 1982 hvor han dyrkede roser i Afrika. Vinen La Minuette er overraskende intens i sin delikate smag af hindbær, fersken og lime med en forfriskende mineralitet og en fin syre i afslutningen. 

Maden

Rosévin går vældig godt sammen med en løgtærte, både i den traditionelle version og i forskellige udgaver med bacon, timian og ost eller med karamelliserede løg, mozzarella og rosmarin. Mange danskere holder meget af den udgave, man kender fra besøg i Alsace, nemlig en Quiche Lorraine .

*indeholder sulfitter