2020 Jambe De Chien, Fonjoya, Saint-Guilhem-le-Desert IGP, Frankrig.

  • Drue Grenache Gris
  • Distrikt Saint-Guilhem-le-Desert IGP,  Frankrig.
  • Årgang 2021
  • Vol. 13%
  • Før 414,00 kr. Nu kun 350,00 kr.

Drue: Grenache Gris

Distrikt: Fonjoya, Saint-Guilhem-le-Desert IGP,  Frankrig.

Årgang: 2021

Vol: 13%

 Fonjoya – et navn sat sammen af to ord på den lokale dialekt ”le patois languedocien”, hvor Font betyder fontæne og Joya betyder glæde. ”Vignerons Audacieux” kalder kooperativets medlemmer sig selv, modige vinbønder, og der er en hel del ”Det Vilde Vesten” fandenivoldskhed over det nye kooperativ. Vildt er også det klippelandskab, der ligger omkring byen Saint-Guilhem Le Desert, der har givet navn til det vindistrikt nord for Montpellier, hvor druerne til Jambe De Chien kommer fra. Fonjoyas vinmarker er et vildt kludetæppe skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Dybe kløfter skærer på kryds og tværs gennem kalkstensplateauer i 80 - 300 meters højde. Her kæmper vinmarkerne om pladsen med garrigue ─ et lavt buskads af vilde krydderurter som timian, rosmarin og lavendel ─ og skove med ege- og fyrretræer i et tørt, solrigt klima med kølende bjergvinde, der er som skabt til vinavl.

Vinen

Vinens etiket er også ret vild startende med navnet Jambe De Chien, der betyder hundens ben, og en tegning af hunden, der står på ryggen af en ulv, der så igen er placeret på ryggen af et æsel. Tegningen illustrerer et gammelt ordsprog: ”For at leve i Saint-Guilhem-le-Desert skal du have en ryg som et æsel, tænder som en ulv og ben som en hund”. Fonjoya har et sidste vildt kort i ærmet: Grenache Gris ─ en druesort få har hørt om og færre har smagt. Druen stammer oprindelig fra Spanien, hvor den er kendt som Garnacha Roja, hvor roja (det spanske ord for rød) hentyder til drueskallens rødlige farvetone, som har givet vinen i glasset sin spinkle løgskal-farve. Den let krydrede, aromatiske duft har toner af fersken og abrikos, og specielt fersken går igen i smagen sammen med friske mandler, melon og moreller. Vinen har en let cremet mundfylde, god længde og en fin syre i afslutningen. En vellykket rosé på en mindre kendt, lokal druesort.  

Maden

Et glas kølig Jambe De Chien er en herlig aperitif, men hvad mon de modige Fonjoya vinbønder ville servere til denne skønne rosé? Fonjoya foreslår en tomatsalat eller en fiskeret med laks, men vinen er meget versatil─ et ord der på dansk betyder foranderlig ─ hvilket i Fonjoyas opfattelse vil sige tilpasningsdygtig.

* indeholder sulfitter