2020 Grauburgunder, Weingut Hellmer, Pfalz, Tyskland

  • Drue Grauburgunder
  • Distrikt Pfalz, Tyskland
  • Årgang 2020
  • Vol. 12%
  • Pris 450,00 kr.

Weingut Hellmer er omtalt i lokale, historiske kilder tilbage til 1703, og familien Hellmer spiller stadig en aktiv rolle i Mußbach – en lille vinby i hjertet af Pfalz. Neustadt Mußbach ligger på den 85 km lange ”Deutsche Weinstraße” − den ældste af Tysklands vinruter, der blev etableret i Rheinland-Pfalz i 1935. Familien bag Weingut Hellmer har 10 ha vinmarker beplantet med lokale druesorter og mere end 300 års tradition for vinfremstilling bag sig. I 2015 blev Weingut Hellmer tildelt æresprisen fra Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz for sit sortiment af vine, hvoraf flere har modtaget landbrugskammerets guldmedalje: ”Goldene Kammerpresimünze”.

Vinen

Det gælder også Grauburgunder Classic fra den gode årgang 2020. ”Gråburgunder” kendes også som Pinot Gris i Alsace, hvor den giver kraftige vine med fylde og fedme, eller som den lette, sprøde Pinot Grigio fra Norditalien. Den grå Pinot kan som en kamæleon tilpasse sig et områdes vinstil, og udfordringen ligger i hvilken stil, man ønsker at ramme. Grunden til den store forskel i stil ligger fortrinsvis i plukketidspunktet, hvor man i Alsace generelt høster druerne sent med smagsfylde og alkoholstyrke som mål, mens man i Norditalien høster tidligt for at ramme den tørre, mineralske stil. Thomas Hellmers version har en livlig friskhed, der trækker i retning af Norditalien, men det fedmefulde, aromatiske udtryk læner sig mere op ad Alsace. Pinot Gris-druens let rødlige skal giver vinen i glasset en strågul dybde, og duften har druens typiske aromapalet med kaprifolium, abrikos og honningmelon. Smagen har en rig, cremet mundfylde med toner af fersken, nødder og grapefrugt, som lives op af en ganske diskret prikken på tungen og en fin frugtsyre i afslutningen. 

Maden

“Weck, Worscht un Woi” er et populært motto på den lokale Pfalz-dialekt: brød, pølse og vin. Det er naturligvis med på spisekortet i Pfalz, men i eget køkken kan man med fordel udnytte ”den grå burgunders” brede anvendelighed til fisk, skaldyr og fjerkræ. Druen er rigtig god til røgvarer, så hvad med en forret som lakseruller med avocadocreme, hvor skiver af røget laks rulles omkring en creme rørt sammen af hakkede rødløg, moset avocado, lidt citronsaft, salt og peber