2020 Gloria De Moya Monastrell, Valencia, Spanien

  • Drue Monastrel
  • Distrikt Valencia, Spanien
  • Årgang 2021
  • Vol. 15%
  • Pris 450,00 kr.

Monastrell er en tykskallet, blå drue med små, kompakte drueklaser, et højt sukkerindhold i mosten og masser af farvestoffer og tanniner i skallen. Monastrell modner ekstremt sent og kræver en lang, varm vækstperiode for at trives og opnå fuld modning. Takket være den globale opvarmning vinder Monastrell frem i disse år, og i Spanien er den ved være den dominerende drue i en række spanske vindistrikter. Druen er også plantet over det meste af den sydlige del af Frankrig, hvor den kaldes Mourvèdre.

Vinen

Monastrell er en herlig druesort ─ på én gang rustik og kantet og vidunderligt saftig ─ med et stort potentiale når den får lov til at folde sig ud under en glødende, sydspansk sol på Bodega Casas De Moyas vinmarker i Vall d’Albaida. Vinstokkene er plantet på østvendte skråninger i 550 meters højde med rødderne fæstet i en sandet jordbund med kalksten. Vinstokkenes alder er sammen med en lav ydelse med til at sikre koncentration i vinen. Efter høsten udblødes mostes med skallerne og gæres under temperaturkontrol i rustfri ståltanke i en proces, der samlet varer 20-25 dage. Den unge vin lagrer i 12 måneder på fade af fransk eg, der tidligere har været brugt til modning af vin 1-2 gange. Det betyder at fadlagringen opleves som en diskret krydring af vinen uden at dominere duft og smag. Monastrell kan have et lidt vildt, animalsk udtryk når den er ung, og vinen har godt af nogen tid på fad for at komme til sin ret.   Vinen i glasset har den tykskallede drues mørke purpurfarve og aromatiske duft af brombær, solbær og sveskeblommer sammen med en diskret, ristet tone fra fadet. Smagen er kraftig med fuld fart frem på alle elementer fra den sorte bærfrugt med toner af mørk chokolade, den oplivende syre, den ildfulde alkoholstyrke og en finale med faste tanniner. Sådan smager Monastrell efter masser af sol på marken og kærlig pleje i vinkælderen.

Maden

Monastrell er ikke vinen til sarte grønsagsretter ─ her er det på sin plads med godt kød på tallerkenen, og der må gerne skrues op for krydderierne. Det kunne være en traditionel peberbøf eller det kunne også være en spansk gryderet med kød i strimler krydret med hvidløg, chili og små stykker chorizo-pølse, der svømmer rundt i en rigt smagende tomatsauce.

*indeholder sulfitter