2020 Fera Aglianico Primitivo, Puglia IGT, Italien

  • Drue Aglianico, Primitivo
  • Distrikt Puglia IGT, Italien
  • Årgang 2020
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Modsætninger mødes og sød musik opstår, siger et gammelt mundheld. Her handler det om druetyper, og spørgsmålet er om resultatet af at lave vin med to druetyper med meget forskellige egenskaber ender med harmoni eller dissonans. Sandhedens øjeblik er smagning af vinen i glasset, men først lidt om de to druesorter Aglianico (84%) og Primitivo (16%). Aglianico er en gammel druesort fra Syditalien. På grund af Aglianicos høje syreindhold, markante tanninstruktur og reserverede elegance har man kaldt druen for ”Sydens Barolo”. Primitivo, hvis navnelighed med ordet primitiv skal forstås som oprindelig, har også været dyrket i Syditalien i hundreder af år. Primitivo er til gengæld ikke reserveret men umiddelbar, og man skal ikke forvente elegance af vine på Primitivo, men mørke, aromatiske vine med kødfuld frugtfylde og solmættet frugtsødme.

Vinen

Caselettis vingård Tagaro ligger i Bari, Puglia-provinsens hovedstad. Få km fra Bari ligger den skønne Valle d’Itria, som ikke er en egentlig dal, men en naturlig forsænkning i grundfjeldet. Endeløse olivenlunde dækker den frugtbare dal afbrudt af vinmarker og skovklædte skråninger. Hist og her dukker der klynger af trulli op i landskabet. Trulli er en særlig type runde huse med meget tykke mure og kegleformede tage. En trullo er bygget helt uden brug af bindemiddel og derfor relativt lette at bygge og fjerne igen. Det var praktisk i tidligere tider, hvor huset let kunne fjernes, når skattemyndighederne kom på besøg, således at man undgik at betale høje ejendomsskatter. Om sommeren bager solen ned, men under den varme jord ligger kølige klipper af kalksten, som holder på vinterens nedbør og forsyner vinstokkens rødder med alt, hvad der er behov for. Vinen i glasset er funklende violet med en indbydende duft af violer, sorte kirsebær, svampe og tobak. Den fyldige, kraftige smag har både saft og kraft krydret med nelliker og vanilje. Smagen bliver hængende længe i munden og toner ud i en afslutning med faste, fuldmodne tanniner. Modsætningen mellem Aglianicos kølige frugt og slanke elegance og Primitivos sødmefulde frugtfylde giver sød musik i glasset.

Maden

Orechiette-pasta med tomatsauce og cacioricotta (en blød, hvid ostetype) er nok den mest karakteristiske ret fra Puglien. Det kan blive svært at skaffe cacioricotta, men man kan jo prøve sig frem med andre oste af ricotta-typen.

*indeholder sulfitter