2020 Emotion, Coteaux D’Ensérune IGP, Frankrig.

  • Drue Syrah
  • Distrikt Coteaux D’Ensérune IGP, Frankrig.
  • Årgang 2020
  • Vol. 13%
  • Pris 393,00 kr.

Emotion skiller sig ud fra de fleste andre vine ved at være lavet uden tilsætning af sulfitter. Og hvad er der nu lige med disse sulfitter, der tilsættes for at sikre vinens holdbarhed. Mange fødemidler indeholder svovlholdige aminosyrer, der er livsnødvendige som byggesten i kroppens muskler, nerver og indvolde. Det forklarer samtidig, at vores krop er udrustet med et effektivt enzymsystem, der kan nedbryde svovlforbindelser. De sulfitmængder, der er tilladt i vin har ingen betydning for almindelige menneskers helbred men kan udgøre en risiko for sulfit-følsomme allergikere, hvor selv små mængder sulfit kan udløse et voldsomt astmaanfald. Det er vanskeligt for vinbonden at finde en erstatning for sulfitter, som derfor anvendes af langt de fleste. Det er oplagt, at for meget svovl ganske enkelt ødelægger vinens smag, men flere vineksperter mener at en vin af god kvalitet smager endnu bedre, når den ikke tilsættes sulfitter. Vinens subtile smagselementer træder tydeligere frem, siger eksperterne, og sammenligner det med forskellen på at høre en symfonikoncert med eller uden vat i ørerne. Det har fået dygtige vinproducenter, som Bernard Paillet fra Château Regismont, til at udnytte teknologiske fremskridt og ekstrem omhu med hygiejnen i vinkælderen til at fremstille rødvine som Emotion helt uden tilsætning af sulfitter.

Vinen

Emotion er lavet på 100% Syrah høstet fra vinstokke dyrket efter økologiske principper. Slottets vinmarker nyder godt af sol og blæst i Languedoc-distriktets højdedrag, hvor jordbunden består af lerholdig kalksten. Vinen i glasset er dyb violet med en skøn duft af violer og brombær. Den blide smag af sort bærfrugt med toner af lakrids er let og elegant i munden og har en lavmælt frugtfylde med kniplingsagtig kompleksitet, der toner ud i en insisterende, lang eftersmag med silkebløde tanniner. En vin, der vil bekomme dig godt, ville man sige om Emotion J

Maden

Med sin økologiske baggrund og sit vellykkede sats på et liv i flasken uden sulfitter lægger Emotion op til et måltid tilberedt af økologiske råvarer. Et forslag kunne være at bruge de økologiske grøntsager til Pot au feu (gryde over ild) − en klassisk fransk bonderet, der passer godt til et mørkt, dansk efterår eller en kold vinterdag. Det tager lang tid at lave en Pot au feu, og der er mange forskellige opskrifter på nettet, men retten passer sig selv det meste af tiden, og der vil i mange timer være en fantastisk duft i køkkenet.