2020 Domíni Veneti Soave Classico, Soave DOC, Italien.

  • Drue Garganega, Trebbiano, Chardonnay
  • Distrikt Soave DOC, Italien.
  • Årgang 2020
  • Vol. 12,5%
  • Pris 450,00 kr.

Soave er et populært hvidvinsdistrikt i Veneto-regionen, som deler navn med den smukke by Soave øst for Verona. På italiensk betyder Soave ”mild” eller ”blid”, hvilket begge er ganske træffende beskrivelser af den berømte hvidvin. Domíni Veneti har status af Soave Classico DOC – en finere kategori, hvor vinmarkerne ligger i højdedragene ved foden af Lessini-bjergene nordøst for byen. Her består jordbunden af forvitret basalt med en høj andel af kalksten hvilket, i kombination med lavere udbytte per hektar og mere omhu i vinmarkerne, giver ”Classico”-vinene en høj kvalitet. Domíni Veneti er produceret af Cantina di Negrar − et vinkooperativ, der i 1933 blev stiftet af lokale vinbønder.

Vinen

Klimaet i Soave-distriktet bærer præg af naboskabet til Po-sletten, hvor der om efteråret stiger tågebanker op fra floden, som kan skabe grobund for angreb af råd og svamp. Her er det heldigt at druesorten Garganega, som efter reglerne skal udgøre mindst 70% af druerne til Soave, er en robust, tykskallet drue, som er vel rustet til at modstå svampeangreb. Det har også betydning at mængden af drueklaser på vinstokken holdes nede, så druerne ikke sidder for tæt sammen. Sommeren 2020 bød på ideelle forhold. Druerne er høstet i slutningen af september og efter afstilkning og presning er mosten gæret ved lav temperatur. Efter gæringen lagres den unge vin på rustfri ståltanke for at bevare dens frugt og friskhed. Garganega er rygraden i Soave og Domíni Veneti, som er lavet på 80% Garganega, 15% Trebbiano og 5% Chardonnay, har mange af de kvaliteter, der definerer Soave Classico vinenes typicitet. Vinen i glasset er strågul med grønne glimt. Duften har toner af æbler, mandler og lime med et pift af grønne urter. Smagen er mild og blød med en let cremet struktur men også en stimulerende frisk stil med fin frugtkarakter, sprød syre og et strejf af aromatisk bitterhed i eftersmagen. En typerigtig Soave Classico, der lever op til de kvaliteter, der har gjort denne vintype verdensberømt.

Maden

Domíni Veneti er på hjemmebane som ledsager til antipasti, små hapsere, som en tallerken med skiver af skinke, pølse og ost, før det egentlige måltid. Men det fulde udbytte af vinens kvaliteter får man ved at servere den køligt til pastaretter med fisk og grøntsager.

*indeholder sulfitter