2020 Domìni Veneti Pinot Grigio Delle Venezie DOC, Veneto, Italien.

  • Drue Pinot Grigio Delle Venezie
  • Distrikt Veneto, Italien
  • Årgang 2020
  • Vol. 12%
  • Pris 393,00 kr.

I Veneto har de en mangeårig tradition for at lave glimrende hvidvine, der typisk er friske, tørre vine, der er skabt til at drikkes til maden og som med fordel kan drikkes i deres ungdom. Pinot Grigio Delle Venezie har Italiens næstbedste klassifikation, DOC, så vi har ret til at nære forventninger om god frugt høstet fra velbeliggende vinmarker. Domìni Venetis marker ligger ved byen Montecchio Maggiore i bakkerne omkring Vicenza. Her er vi kun godt 70 meter over havet, og Gardasøens modererende indflydelse på klimaet tager toppen af sommerens hede og mildner vinterens kulde − et behageligt klima, hvor druerne har ideelle betingelser for perfekt modning. Det var også tilfældet for sommeren 2020, der fulgte efter en mild vinter.  En lun, solrig og tør sommer, hvor vinstokkenes rødder havde glæde af undergrundens vandreserver, holdt råd og svamp på afstand, så drueklaserne kunne plukkes i fin stand.

Vinen

Pinot Grigio er samme druesort, som kendes i Alsace under navnet Pinot gris. Men rejsen fra Alsace til Veneto har ikke blot givet druenavnet en italiensk drejning; vinens karakter er også helt anderledes her syd for alperne. Pinot Gris/Grigio kan, som en kamæleon, tilpasse sig det lokale områdes vinstil. Hvor en fed, olieagtig Alsace Pinot Gris har fylde og druesødme, er og en Venetos Pinot Grigio en lysere, lettere vin med nerve og friskhed − en vintype, der ikke mætter, men tværtimod stimulerer appetitten, og som man gang på gang vender tilbage til. Efter høsten presses druerne skånsomt og den søde most koldgæres ved omkring 14-16 °C. Den færdige vin opbevares under kølige forhold i ståltank, og hele vinifikationen har til hensigt at beskytte vinens syreniveau og friskhed. Den unge Pinot Grigio er strågul med grønne glimt i glasset. Vinen har en delikat duft af sommeræbler, gul stenfrugt og lime, og smagen er let og frisk med toner af blommer og grapefrugt, som har god fylde, perfekt balance præcis frugtsyre. Godt håndværk! 

Maden

Pinot Grigio Delle Venezies friske stil og toner af citrus kommer bedst til sin ret som ledsager til lette fiskeretter og pastasalater. Forestil dig f.eks. en sommerdag under parasollen med din familie ved et frokostbord på bredden af Gardasøen med Pinot Grigio i glasset og spaghetti alle Vongole (italiensk pastaret med hjertemuslinger) på tallerkenen.

*indeholder sulfitter