2020 Domaine De L’Aure, Côte du Rhône AOP, Frankrig

  • Drue Grenache, Syrah, Marselan
  • Distrikt Côte du Rhône AOP, Frankrig
  • Årgang 2020
  • Vol. 14%
  • Pris 450,00 kr.

Côtes du Rhône, der oversat betyder ”skråningerne ved Rhône”, er et kæmpestort vinområde i den sydlige del af Frankrig. Langs bredderne af Rhôneflodens 200 km lange, slyngede løb ligger vinmarker med Côte du Rhône status spredt ud over 171 kommuner fra Vienne i nord til Avignon i syd. Markerne bades af den samme glødende sol i varme, tørre somre, men landskabets kaotiske forskydninger i forhistorisk tid har skabt et distrikt med forskellige jordbundsforhold, som i kombination med 24 godkendte druesorter giver Côtes du Rhône vine med stor variation i duft og smag. Côtes du Rhône appellationen står for ca. 90% af den samlede vinproduktion i Rhône-dalen; langt det meste udgøres af rødvin fulgt af rosévin og en sjat hvide vine.  Aure, der betyder vind på områdets oprindelige sprog Occitan, blev valgt som navn på vingården for at hædre Mistralen ─ den kølige, tørre vind, som blæser vest for Alperne ned gennem Rhônedalen. For turisten er mistralen en tvivlsom fornøjelse; blæsten går gennem marv og ben. For vinbonden er mistralen en ven, der blæser drueklaserne tørre efter en regnbyge, holder råd og svamp på afstand og skaber kølig ventilation i den glohede sommer.

Vinen

Domaine de L’Aure ligger i Rochefort du Gard en halv snes kilometer vest for Avignon. Vinstokkene er plantet i en kalkrig jordbund fyldt med runde sten som man ser det på markerne i Châteauneuf-du Pape. Efter høst og afstilkning følger tre døgns maceration før vinen gæres og siden lagres i store tanke af cement. Vinen er lavet på to af Rhônedalens mest kendte druesorter, Grenache og Syrah  suppleret med Marselan. Vinen i glasset er mørk violet med glimt af purpur. Den skønne duft af solbær er krydret med garrigue (vilde krydderurter fra bjergene), som går igen i den saftige smag af modne skovbær, sort lakrids og modne, runde tanniner. En herlig Côtes du Rhône vin med fuldt fortjent guldmedalje.

Maden

De røde vine fra Rhône er med rette kendt for at være utrolig madvenlige ─ den højeste ros for en vin. De lokale elsker stegt vildsvin med rød Rhône i glasset, men Domaine de L’Aure kan serveres til fjerkræ, svin, okse eller lam hvad enten kødet er stegt, braiseret, grillet eller stuvet.

*indeholder sulfitter