2020 Dollini Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig.

  • Drue Grüner Veltliner
  • Distrikt Niederösterreich, Østrig.
  • Årgang 2020
  • Vol. 12,5%
  • Pris 414,00 kr.

Vinbonden Peter Dolle har sine marker og sin vingård i byen Strass im Strassertale nordvest for Wien. Området hører med til Kamptal − en dalstrækning, der har navn efter floden Kamp, som er en biflod til Donau. Kamptal er et af Østrigs klassiske vinområder, hvor der har været dyrket vin siden den tidlige middelalder. Det kølige klima i Kamptal giver de fremherskende druesorter i området, Grüner Veltliner og Riesling, et højt syreindhold i mosten sammen med en intens aroma og en frisk mineralitet. Grüner Veltliner, den østrigske signaturdrue, er typisk en knastør vin med moderat alkoholstyrke og en bred aromapalet med grøn peber, krydderier og urter. Stoffet rotundone, der genkendes som smagen af sort peber i specielt Syrah-vine fra Rhônedalen, kan også findes i Grüner Veltliner.

Vinen

Vine lavet på Grüner Veltliner er klassiske madvine. Det er sin sag at holde styr på, hvordan de forskellige smage påvirker hinanden, og hvilken vin, der passer med hvilke fødevarer. En ret består af mange forskellige smagsindtryk, og når retten forlader køkkenet, forventes det, at den er i balance, hvad grundsmagene sødt, surt, salt, bittert og umami angår. Derved kommer det, man drikker til maden, hurtigt til at spille andenviolin, for det er maden, der gør noget ved vinen, og ikke omvendt. En vin kan løfte oplevelsen af måltidet men ikke direkte påvirke maden. Retten kan til gengæld enten løfte vinen til nye højder eller tværtimod ligefrem forringe dens smag. Der skal f.eks. en ganske syrerig hvidvin (som f.eks. Grüner Veltliner) til at matche ceviche − Chiles nationalret med rå fisk og skaldyr marineret med limesaft. Den sure limesaft vil omprogrammere tungens smagsløg til en mindre følsomhed for syre, hvilket kan få en mindre syrerig vinen i glasset til virke flad og slap. Smagsjusteringen kan bruges som redskab, hvis vinen til fiskeretten er for stram og syrlig: Pres lidt citron ud over fisken, og fluks vil vinen virke rund og blød. Dollini Grüner Veltliner funkler strågult i glasset med en dejlig duft af æbler, lime og grønne urter. Den friske smag af æble, grapefrugt og mirabeller har en krystalklar frugttone med et pift af peber og en knivskarp, sprød syre.

Maden

Grüner Veltliner  er velegnet som ledsager til specielt fisk & skaldyr og grønsagsretter. Dollini Grüner Veltliner er en god anledning til at prøve Chiles nationalret Ceviche i en krydret version ledsaget af avocado og godt brød.

*indeholder sulfitter