2020 Cuvée Historique 780, Fonjoya Delta, Saint-Guilhem-Le-Desert IGP, Frankrig.

  • Drue Grenache, Syrah, mouvedre
  • Distrikt Saint-Guilhem-Le-Desert IGP, Frankrig.
  • Årgang 2020
  • Vol. 13%
  • Pris 450,00 kr.

Kooperativet Fonjoyas vinbønder har gennem årene opsamlet en uvurderlig viden om lokale druesorter og klimaet i vinmarkerne omkring byen St-Saturnin-de-Lucian. Vinmarkerne dukker op lige uden for byen og strækker sig frem til foden af Mont Saint-Baudile og Montagne de la Séranne ─ et vildt og dramatisk landskab, hvor vinmarkerne ligger som et kludetæppe mellem olivenlunde og egeskove på skråninger i et landskab skabt af en tumultarisk, geologisk historie med vulkansk aktivitet. Distriktet nyder godt af solrige somre og en gunstig placering mellem Middelhavets kystklima mod syd og kølende bjergvinde fra højsletten mod nord.

Vinen

Regionens historie er lige så vild og tumultarisk som landskabet, hvilket har inspireret Fonjoya Delta at lave en ”Cuvée Historique” med tallet 780 centralt placeret på den gyldne etiket. I det andet århundrede f.v.t. blev området en romersk provins efter et felttog hvor romerske legioner nedkæmpede de lokale krigsherrer. Via Domitia, provinsens livsnerve, blev bygget af Gnæus Domitius Ahenobarbus i 118 og udgik fra det nordøstlige hjørne af Spanien og løb hele vejen til Italien ─ en strækning på 780 km som giver navn til denne ”historiske” rødvin. Den er lavet på 50% Grenache, 25% Syrah og 25% Mourvedre ─ en klassisk drueblanding i de sydfranske vindistrikter. Det er en meget vellavet og harmonisk vin. Vinen i glasset er mørkrød med en blå tone. Den krydrede duft har en bred palet af sort bærfrugt, som går igen i den kraftfulde smag, der har meget af alting uden at overvælde sanserne; vinen smyger sig blidt sig omkring smagsløgene og slutter med silkebløde tanniner. En vin med l'esprit du Languedoc, der forfører vore sanser med en nærmest vanedannende smagsappel.

Maden

780 har, sit enkle navn til trods, en kompleks smagsrigdom, som man med glæde vil nyde sammen med mange slags retter. Alt godt fra grillen ligger lige til højrebenet, men 780 fortjener faktisk at blive serveret til et gæstebud sammen med en festret som f.eks. en kalvekotelet med rød peber.

*indeholder sulfitter